Πατραϊκός - Κατάκολο: Ανακοινώνονται οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου

Στην τελική φάση εισέρχεται το ζήτημα των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων σε Ιόνιο (Πατραικός, Κατάκολο) και νότια της Κρήτης. Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο οι εταιρείες που προκρίθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της βουλής.

Όπως έχει γράψει το thebest.gr oι νορβηγικές TGS, PGS, η επίσης νορβηγική με έδρα το Λονδίνο Spectrum και η ΙΟΝ που έχει ορμητήριο την πετρελαϊκή πρωτεύουσα των ΗΠΑ, το Χιούστον του Τέξας, είναι οι τέσσερις εταιρείες με τις οποίες το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τα non exclusive seismic surveys. Τα ονόματα των τεσσάρων εταιρειών έχουν διαβιβαστεί από την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ζητήσει να έχει ενημέρωση από πρώτο χέρι για όλες εξελίξεις που σχετίζονται με το ευαίσθητο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες.

Προ ημερών, είναι γνωστό ότι ο κ. Λιβιεράτος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για το πόρισμα της επιτροπής με την τελική αξιολόγηση των εταιρειών που θα διενεργήσουν τις σεισμικές έρευνες. Τα ονόματα των εταιρειών που είχαν αρχικά εκφράσει ενδιαφέρον είναι από τα πιο γνωστά διεθνώς, με τις 5 να έχουν την έδρα τους στη Νορβηγία και τις υπόλοιπες 3 να προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, και τη Βρετανία. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται η ανακοίνωση των αναδόχων και ο στόχος είναι να είναι περισσότεροι του ενός.

Μόλις ανακηρυχτούν οι ανάδοχοι, θα αρχίσουν οι σεισμικές έρευνες - το τελευταίο δίμηνο του έτους -, θα ακολουθήσει η επεξεργασία των στοιχείων (μαζί ενδεχομένως με εκείνα που έχει ήδη το Δημόσιο στην κατοχή του) και η πώληση των ευρημάτων σε μεγάλες εταιρείες ερευνών υδρογονανθράκων. Πρόκειται δηλαδή για μια διαδικασία που θα ξεκινήσει εντός του 2012 αλλά θα ολοκληρωθεί το 2013, οπότε το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι σε θέση να προκηρύξει τους σχετικούς διαγωνισμούς.

Οι σεισμικές έρευνες θεωρούνται ως μια από τις κρίσιμες και αναγκαίες προϋποθέσεις για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων και είναι χαρακτηριστικό ότι η Κύπρος οδηγήθηκε στην επιτυχία του περίφημου οικοπέδου 12, αξιοποιώντας τα ευρήματα των σεισμικών ερευνών, που διενεργήθηκαν αμέσως πριν τον γύρο παραχωρήσεων που κατέληξε στην ανάθεση στην αμερικανική Noble Energy.

2012-09-05

thebest.gr