Τον Φεβρουάριο η πρώτη σαφής εικόνα των αποθεμάτων πετρελαίου στο Ιόνιο

Τα αποθέματα πετρελαίου είναι τόσο μεγάλα που θα αλλάξουν τη χώρα, δηλώνει ο καθηγητής Μάζης. Ανοικτό να βρεθούν και κοιτάσματα φυσικού αερίου

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος με δηλώσεις στο ΣΚΑΙ ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί το 30% των σεισμικών ερευνών από ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer» της νορβηγικής εταιρείας PetroleumGeo-Services (PGS), το οποίο διεξάγει γεωφυσικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και νοτίως της Κρήτης. Μάλιστα, ο υπουργός πρόσθεσε ότι τον Φεβρουάριο θα έχουμε μια πρώτη εκτίμηση για τα κοιτάσματα του Ιονίου.
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Μάζης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα αποθέματα πετρελαίου είναι τόσο μεγάλα που θα αλλάξουν τη χώρα!
Αντίστοιχα μεγάλο κοίτασμα στο Ιόνιο φυσικό αερίου

Το ενδεχόμενο ύπαρξης κι άλλων κοιτασμάτων πέραν αυτών νότια της Κρήτης επισημαίνει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank. Μάλιστα διευκρινίζει ότι οι υπολογισμοί της αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη υποθαλάσσια περιοχή.
Η Deutsche Bank κάνει ειδική μνεία στο γεγονός ότι οι γεωλόγοι εμπειρογνώμονες μιλούν και για την ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων πετρελαίου στην Ελλάδα επιπροσθέτως αυτών του φυσικού αερίου.
Η έκθεση επικαλείται αναφορές για κοιτάσματα στο Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος. Περιγράφει ακόμη και πρακτικές από τη διεθνή οικονομία, συνιστώντας ουσιαστικά πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ειδικό εθνικό ταμείο, το οποίο θα παρακρατούσε το 30% των εσόδων από το φυσικό αέριο, για να επενδύει σε δραστηριότητες εκτός του ενεργειακού τομέα.
Thebest.gr