Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Πατρών για την οικονομική κρίση

Η Επιστημονική Εταιρεία Πολιτικής Οικονομίας και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνουν στις 14-15 Ιανουαρίου 2014 στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 3ο Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρείας Πολιτικής Οικονομίας με θέμα: «Η Ελληνική οικονομία και η πολιτική των Μνημονίων: Κατάσταση και Προοπτικές»

Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών την Τρίτη 14 Ιανουαρίου στις 12:30 με συνέντευξη τύπου των διοργανωτών.

Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου αφορά την κατάσταση και τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια εφαρμογής της πολιτικής των Μνημονίων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) – Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Το μέγεθος της οικονομίας έχει ήδη συρρικνωθεί κατά το ένα τέταρτο, οι μισθοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο, η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες έχουν επιδεινωθεί αισθητά, η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία πλησιάζει το 30%, ενώ το χρέος της χώρας παραμένει πάντα σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Τα επίσημα και κυβερνητικά κέντρα και η μεγάλη πλειοψηφία των απόψεων που εκπορεύονται από τα Ορθόδοξα Οικονομικά διατείνονται ότι το πρόγραμμα των Μνημονίων ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, μετά από διαδοχικές αποτυχίες και αναθεωρήσεις, επιτέλους επιτυγχάνει τους στόχους του και η έξοδος της Ελληνικής οικονομίας από την κρίση αρχίζει να γίνεται ορατή.

Από την άλλη πλευρά, οι απόψεις που εκπορεύονται από τα διάφορα ρεύματα της Πολιτικής Οικονομίας έχουν συστηματικά υποστηρίξει ότι το πρόγραμμα των Μνημονίων οδηγεί την οικονομία βαθύτερα στην κρίση, ότι επιδεινώνει δραματικά τη θέση της μεγάλης κοινωνικής πλειονότητας (των εργαζομένων) και ότι δεν διαφαίνεται μία σύντομη έξοδος από την κρίση.

Το 3ο Συνέδριο της ΕΕΠΟ έχει ως στόχο τη συζήτηση αυτού του φλέγοντος θέματος τόσο από θεωρητική όσο και από εμπειρική σκοπιά.

thebest.gr

2014-01-13