Μέρκελ και φαλλοί στην παρέλαση του Πατρινού καρναβαλιού

Κυριάρχησε ως θέμα η οικονομική κρίση ενώ έντονη και ιδιαίτερα τολμηρή ήταν φέτος η σατυρική διάθεση και διακωμώδηση


Η σατυρική ανατρεπτική διάθεση είναι γεγονός ότι κυριάρχησε στο πατρινό καρναβάλι του 2011 και στην χθεσινή μεγάλη παρέλαση των αρμάτων του καρναβαλικού συνεργείου του Δήμου και των πληρωμάτων.

Πραγματικά χορτάσαμε να βλέπουμε την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, από τα άρματα του Δήμου (να κρατά μαστίγιο στο περίφημο άρμα του τσίρκο Τρόικα και να τρώει με χρυσά κουτάλια σε δεύτερη καρναβαλική κατασκευή που ακολουθούσε).

Ωστόσο η αντιπαθής Μέρκελ αποτέλεσε σημείο αναφοράς και πολλών καρναβαλιστών. Παράδειγμα τα μέλη ενός γκρουπ με καλλιτεχνικό θέμα σε στυλ Μαρία Αντουανέτα, κρατούσαν στην παρέλαση πλακάτ με φωτογραφίες της Γερμανίδας πολιτικού αλλά και του Θόδωρου Πάγκαλου, κ.α. ενώ είχαν μέχρι και γκιλοτίνες υπονοώντας με καρναβαλικό τρόπο την «εκτέλεση» του ελληνικού λαού!

Άλλο πλήρωμα και συγκεκριμένα το 41 είχε θέμα «Αδέλφω Χίτλερ» με τους καρναβαλιστές να είναι ντυμένοι με ροζ πηλίκια και σακάκια που παρέπεμπαν με κωμικό τρόπο στους στρατιώτες του Χίτλερ.

Εκτός βέβαια από τη Μέρκελ που οι Πατρινοί της κάναμε μεγάλη διαφήμιση αλλά και τεράστια «καζούρα», την τιμητική τους είχαν γενικά το θέμα της οικονομικής κρίσης, τα ελλείμματα, τα δάνεια, οι τρύπιες τσέπες, τα χρέη της χώρας και πάει λέγοντας. Είδαμε λοιπόν να παρελαύνουν Μαύρα πρόβατα, Γουρούνια-αναφορά που έχει σχέση με το «P.I.G.S.» όπως υποτιμητικά αποκαλούν τις φτωχές χώρες με χρέη της Ευρωπαικής Ένωσης οι πλούσιοι εταίροι μας.

Είδαμε ακόμα στη διάρκεια της παρέλασης μέχρι και αγελάδες αλλά και ένα ψεύτικο φέρετρο, «πτυχιούχους» προφανώς άνεργους με τα πτυχία για καπέλο, κρεμασμένα βρακιά και μούτζες από το πλήρωμα 131, την Ελλάς Ελλήνων Σοσιαλιστών (μία εύστοχη πραγματικά παρωδία) με τρύπιες ομπρέλες με κρεμασμένα ελληνικά σημαιάκια και διάφορα χαρακτηριστικά συνθήματα όπως «Λεφτά υπάρχουν» ή «αφού μαζί τα φάγαμε», άλλο πλήρωμα, το 25, να φορά μαύρα φράκα και να έχει μαύρες ομπρέλες και σύνθημα επίσης το «Λεφτά υπάρχουν» αλλά και γκρουπ με τίτλο «Σωματείο Μπατίρηδων» ή «Άνω κρίση φούρλα κάτω κρίση» ενώ μέχρι και η Κλεοπάτρα ακολούθησε την θεματική της κρίσης καθώς ο τίτλος του πληρώματος ήταν «Η Κλεοπάτρα στην πυραμίζα του Χρέωπα»!

Πλάκα είχε και το πλήρωμα με πολλούς παλιούς καρναβαλιστές μέλη του, όπως ο Βαγγέλης Πολίτης, πρώην πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που έκαναν ωραία φασαρία με τα κρουστά τους ενώ είχαν και ένα ψεύτικο άλογο με μία πινακίδα «βόλτα μόνο 2 ευρώ».

Στο μεταξύ εκτός από το θέμα της οικονομικής κρίσης και της άδειας τσέπης του Έλληνα, φέτος ειδικά το Πατρινό καρναβάλι επέδειξε μία παραπάνω ανατρεπτική και τολμηρή διάθεση στη σάτιρα της. Είδαμε το Ξυλουργείο του Γεροξεπέτο με Πινόκιο που η μεγάλη μύτη τους βρισκόταν λίγο πιο…χαμηλά, το γκρουπ του Σταύρου Γκουρνέλου να κλέβει για άλλη μία χρονιά την παράσταση με τη συνολική σύνθεση του που περιελάμβανε από τα «εργαλεία» που κάνουν το μάστορα, μέχρι πόρνες και ενυδρείο με γοργόνες που ήταν και το άρμα του!

Ακόμα είδαμε να παρελαύνουν μέχρι και τεράστιοι Αριστοφανικοί φαλλοί ενώ ένα άλλο πλήρωμα λεγόταν «Ναυαρχίδες» με το καπέλο τους να στολίζεται, αντιλαμβάνεστε αναλόγως ενώ το άρμα τους λεγόταν «καρέ αξιωματικών».

ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

thebest.gr