Ολυμπία Οδός: Στο 60% η πρόοδος του έργου

Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα εκτελείται παράλληλα με την κυκλοφορία. Συγκεκριμένα είναι στο 85% του δρόμου. Το νούμερο είναι πολύ μεγάλο αν φανταστεί κανείς ότι στα υπόλοιπα τμήματα αυτό δεν συμβαίνει γιατί απλά κατασκευάζονται σήραγγες.

20 εργοταξιακές ζώνες, 2.200 εργαζόμενοι, 16 χιλιόμετρα σήραγγες είναι μόνο μερικά από τα εντυπωσιακά στοιχεία του έργου της Ολυμπίας Οδού. Το έργο καθημερινά δείχνει να προχωρά όλο και περισσότερο και σε ένα χρόνο από σήμερα στόχος είναι να λειτουργήσει τουλάχιστον στο μεγαλύτερο τμήμα του.

Φυσικά όταν μιλάμε για ένα τόσο «ζωντανό» έργο με την κυκλοφορία ακριβώς δίπλα από τα εργοτάξια τότε θα πρέπει να συνυπολογίζουμε το βασικότερο παράγοντα για να προχωρά σωστά το έργο. Την ασφάλεια. Το αυστηρό πρωτόκολλο ασφάλειας έχει δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας τόσο στο έργο όσο και στην σημερινή κυκλοφορία.

Η μεγαλύτερα άλλωστε επιτυχία στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα, πέρα από την κατασκευή είναι η κατακόρυφη μείωση των ατυχημάτων και των θανάτων στο δρόμο. Από 36 θανάτους που είχαμε το 2008, φτάσαμε τους 4 το 2013. Σε αυτό έχει συμβάλει τα μέγιστα η τοποθέτηση πλαστικών διαχωριστικών σε όλο το μήκος του τμήματος.

Το ypodomes.com βρέθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε εχθές (και συνεχίζεται και σήμερα) στα εργοτάξια του Κόρινθος-Πάτρα. Οδικά και σιδηροδρομικά έργα είναι σε συνεχή συνάντηση και μάλιστα τα έργα εκσυγχρονισμού και των 2 πλέον γίνονται παράλληλα. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει ανάγκη για εξεύρεση λύσεων όπως στην περιοχή Καμάρες.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015 ενώ κάποια λίγα τμήματα το 2016. Αυτό ουσιαστικά φαίνεται πως είναι μία κερδισμένη μάχη. Παρότι οι άνθρωποι της κατασκευής είναι φειδωλοί για το συγκεκριμένο θέμα είναι προφανές ότι τα έργα είναι σημαντικά προχωρημένα για να υπάρξει μεγάλη χρονική ανάσχεση. Στο τέλος Νοεμβρίου η συνολική πρόοδος των έργων έχει φτάσει στο 60%.

Εδώ να θυμίσουμε πως το έργο όταν επανεκκινήθηκε (ουσιαστικά από τον περασμένο Φεβρουάριο) η πρόοδος ήταν στο 30%. Σε αυτό έχει συμβάλει η πλήρης διάνοιξη όλων των σηράγγων (με εξαίρεση τη μία σήραγγα στον Πλάτανο που απομένουν 200 μέτρα ακόμα).

ΧΡΟΝΟΙ-ΚΕΡΔΗ
Αθήνα-Πάτρα σε λιγότερο από 2 ώρες,  Πάτρα-Κόρινθος σε 1 ώρα. Αυτοί θα είναι οι χρόνοι διέλευσης στον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας Οδού. Δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση +ΛΕΑ θα μεταμορφώσουν τις μετακινήσεις, ευεργετώντας την 3η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, την Πάτρα.

Μαζί με την ολοκλήρωση των έργων στο σιδηρόδρομο και το λιμάνι της Πάτρας αναμένεται σημαντική αύξηση στις μετακινήσεις ανθρώπων και εμπορευμάτων. Ειδικά το λιμάνι της Πάτρας που έχει πληγεί από τα έργα, αναμένεται να ευεργετηθεί από τη λειτουργία της Ολυμπίας Οδού.

Η φιλοσοφία της πολυτροπικότητας στις μετακινήσεις έχει περάσει ήδη σε αυτό το έργο. Ανώτατο στέλεχος της κοινοπραξίας μιλώντας άλλωστε σε χθεσινοβραδινή συνάντηση είπε «δεν υπάρχει ζήτημα «κόντρας» του δρόμου με το σιδηρόδρομο, οι υποδομές δεν κοντράρονται, βοηθούν η μία την άλλη, έχουν διακριτούς ρόλους και στο τέλος εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες».

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

2014-12-10