Ο Δημαράς κλείνει τα διόδια για τα σκουπίδια- Ξεκινά κύκλος δυναμικών κινητοποιήσεων

Την ερχόμενη Πέμπτη απο τς 12 έως τις 2 το μεσημέρι

Κύκλο δυναμικών κινητοποιήσεων για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών "ανοίγει" ο Δήμαρχος της Πάτρας Γιάννης Δημαράς μετά την καταδικαστική για την πόλη στάση της υφυπουργού Εσωτερικών Θεοδώρας Τζάκρη και την ύποπτη πρεμούρα που επιδεικνύει για το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων, αρνούμενη να λάβει υπόψιν της τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις του Δήμου της Πάτρας.

Η αρχή των κινητοποιήσεων γίνεται με κατ΄αρχήν δίωρο συμβολικό αποκλεισμό των διοδίων του Ρίου την ερχόμενη Πέμπτη από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι. Την απόφαση έλαβε κατά πλειοψηφία  πριν από λίγη ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο στο τέλος μιας επεισοδιακής  συνεδρίασης παρουσία των κατοίκων της Ξερόλακκας, που τάσσονται στο πλευρό του Δημάρχου.

Δικά τους ψηφίσματα κατέθεσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, τα μέλη της οποίας  δεν τάχθηκαν υπέρ της κινητοποίησης.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

Με την έναρξη της συνεδρίασης, στην οποία παρίσταντο και εκπρόσωποι κατοίκων από τις περιοχές που γειτνιάζουν με το ΧΥΤΑ της Ξερόλακας, ο Δήμαρχος Πατρέων  τόνισε ότι “θα πρέπει να μιλήσουμε έξω από τα δόντια” και να λάβουν το λόγο όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Απηύθυνε, επίσης, το ερώτημα “ποιος φοβάται τη διαφάνεια και γιατί” και υπογράμμισε ότι “η σιωπή είναι συνενοχή”. Απευθυνόμενος δε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τα κάλεσε “να επαναλάβουμε ως Σώμα ένα ισχυρό όχι στη συνέχιση της λειτουργίας της Ξερόλακκας” και πρότεινε να ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις, με παράλληλη ενημέρωση των πολιτών, αλλά και συμβολικό αποκλεισμό των διοδίων του Ρίου, την προσεχή Πέμπτη.

Πρωτοφανή χαρακτήρισε την πρόταση για κινητοποιήσεις ο επικεφαλής  της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Κατσικόπουλος  ο οποίος υπέδειξε, ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα έπρεπε να έχουν κληθεί και οι άλλοι συναρμόδιοι φορείς, όπως το ΤΕΕ, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας .

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο ζήτημα του εργοστασίου, υποστήριξε ότι “παραδόθηκε ένα έργο με ωριμότητα 99%” κι ότι “έγιναν όλα με διαφάνεια”. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να έχουν τελειώσει όλα μέχρι τα τέλη Μαΐου, αλλιώς το έργο θα χαθεί.

Και στο σημείο αυτό, στρεφόμενος προς την πλειοψηφία, ανέφερε: “Κάντε παρατηρήσεις στο έργο, κάντε ό,τι θέλετε, αλλά μην απεμπολήσετε ένα έργο που αποτελεί ανάσα για την περιοχή μας”.

Μιλώντας, εξάλλου, για την Ξερόλακκα, σημείωσε ότι έχει μετατραπεί από ΧΥΤΑ σε ΧΑΔΑ, όμως θα πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται και προκάλεσε το Δήμαρχο να πει τι ακριβώς έχει συμφωνήσει με τους κατοίκους της περιοχής και πόση ανοχή έχει πάρει από αυτούς, “για να ξέρουμε πού θα πάμε τα σκουπίδια”.

Έκλεισε δε την τοποθέτησή του απευθυνόμενος προς τον κ. Δημαρά και λέγοντάς του ότι τον καθιστά “υπεύθυνο, αν χαθεί το εργοστάσιο”.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Κώστας Χριστόπουλος, παρατήρησε ότι “μας λέτε να ξεκινήσουμε ανάποδα, από τις κινητοποιήσεις, κι έχετε αποφύγει το ενδιάμεσο, δηλαδή δεν έχουμε ακούσει ένα συνολικό σχεδιασμό”. ”. Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Δημαρά για προσχεδιασμένη στάση, εισπράττοντας την αρνητική απάντηση του Δημάρχου.

Όσο για τον Κ. Πελετίδη, επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση Πάτρας” είπε πως, “όταν υπάρχει εκνευρισμός, δεν φαίνεται η ουσία των προβλημάτων” και κατήγγειλε ότι “όλη η συζήτηση γίνεται για το πώς θα κερδίσουν κάποιοι χρήματα, μέσα από τη διαχείριση των σκουπιδιών”.

 thebest.gr