Επιταχύνονται οι έρευνες για πετρέλαιο – Αρχή από την Δυτ. Ελλάδα

Κίνητρα προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση σε επενδυτές, ώστε να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό οι έρευνες στην ελληνική επικράτεια για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η αρχή των ερευνών θα γίνει από την Δυτική Ελλάδα, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν ικανές και αξιοποιήσιμες ποσότητες πετρελαίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι έρευνες για ελληνικό πετρέλαιο θα ξεκινήσουν σε μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό των 18-24 μηνών, που έχει τεθεί σήμερα. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης θεωρεί  μάλιστα, ότι το πιο μετριοπαθές σενάριο για τη χώρα θα οδηγούσε στην ανεύρεση τουλάχιστον τριών κοιτασμάτων στο μέγεθος εκείνου του Πρίνου, η εκμετάλλευση του οποίου είχε φτάσει και στα 120 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, χαμηλής ποιότητας πάντως.

Το θεσμικό πλαίσιο των επενδύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, το έχει "πάρει πάνω του" ο υφυπουργός περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης. Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου περιβάλλοντος, βάσει του οποίου θα συστηθεί ο αρμόδιος για τις έρευνες εθνικός φορέας, πρόκειται να συζητηθεί από το υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει ξένα επενδυτικά κεφάλαια, που θα αναλάβουν το κόστος αλλά και θα διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία για τις συγκεκριμένες απαιτητικές έρευνες. Μερικά από τα κίνητρα που είναι διατεθειμένη να δώσει, είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 40% στο 25% για τις επιχειρήσεις που θα αναλάβουν την έρευνα και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Παράλληλα, απλοποιείται και γίνεται πιο γρήγορο το θεσμικό πλαίσιο ως προς την αδειοδότηση και διαπραγμάτευση περιοχών για έρευνες. Αυξάνεται ακόμα η ερευνητική περίοδος των υπό αδειοδότηση οικοπέδων. Μεγαλώνει η έκταση των οικοπέδων προς παραχώρηση.


thebest.gr