Κούγιας: «Ενοχλεί η εικόνα της νοικοκυρεμένης Παναχαϊκής»

Συνέντευξη του προέδρου της ΠΑΕ Παναχαϊκή στο ThePlayer.gr

Πραγματοποιώντας εντυπωσιακό δεύτερο γύρο, η Παναχαϊκή εξασφάλισε την άνοδό της στη Football League και ήδη κάνει όνειρα επιστροφής στα «μεγάλα σαλόνια». Ο άνθρωπος που βοήθησε την ομάδα να «πατήσει γερά στα πόδια της», ο πρόεδρος Αλέξης Κούγιας μίλησε στο The Player για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο τιμόνι του ιστορικού συλλόγου, τις φιλοδοξίες της ομάδας, αλλά και τα σκάνδαλα που μαστίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ αφού είπε ότι δεν είναι  λίγοι αυτοί που ενοχλούνται από την εικόνα της νοικοκυρεμένης Παναχαϊκής έδωσε «συγχαρητήρια» στην ΕΠΟ για τον τρόπο που χειρίζεται φέτος το θέμα των αδειοδοτήσεων, ενώ προανήγγειλε ριζικές αλλαγές στον ποδοσφαιρικό χάρτη μέχρι το τέλος του μήνα.

Παράλληλα, μίλησε και για το «κασεταγκέιτ» και την εμπλοκή του Αχιλλέα Μπέου, λέγοντας ότι «σε λίγο δεν θα υπάρχουν άνθρωποι σαν τον κύριο Μπέο και τις ομάδες τους» στο ποδόσφαιρο, λόγω και των νέων αποκαλύψεων που αναμένονται για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων.

«Κάποιοι θεωρούσαν τη άνοδο ακατόρθωτη»

«Για ορισμένους αυτή η άνοδος, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και με τον τρόπο που τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Παναχαϊκή συμπεριφέρεται απέναντι σε αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο μέχρι σήμερα, ήταν ακατόρθωτη. Ευτυχώς για εμάς, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία ομάδα που κατά την άποψή μου μπορεί στο σύνολό της να έχει μια καταπληκτική πορεία στην Β` Εθνική. Ορισμένα από αυτά τα παιδιά όμως είναι έτοιμα και για Σούπερ Λίγκα κι έτσι δημιουργώντας μια ομάδα που μπορεί να σταθεί με άνεση στη Β` Εθνική και να έχει και ποδοσφαιριστές Σούπερ Λίγκα, καταφέραμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα με τον πλέον καθαρό τρόπο.

Ήταν μια πολύ δύσκολη άνοδος. Στο τέλος του πρώτου γύρου ήμασταν στην 7η θέση και όχι μόνο καταφέραμε να βρεθούμε στην πρώτη, αλλά κάναμε κι έναν αήττητο δεύτερο γύρο, με 13 νίκες και 2 ισοπαλίες, κάναμε την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα. Καταρρίψαμε το ρεκόρ συνεχομένων νικών της ΠΑΕ Παναχαϊκή (σημειώνοντας 9) ακόμη και από την πολύ μεγάλη ομάδα του Δαβουρλή και των άλλων και κάναμε πολύ περήφανους τους οπαδούς μας», μας δήλωσε αρχικά ο κ. Κούγιας.

«Ναι στους... υγιείς οργανωμένους»

Τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα για τον γνωστό ποινικολόγο στο τιμόνι της ομάδας, καθώς τη φετινή σεζόν η κόντρα του με τους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας κορυφώθηκε. Παρόλα αυτά, ο ίδιος και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στη διοίκηση του συλλόγου προτίθενται να κάνουν μία νέα αρχή, κρατώντας κοντά τους τον κόσμο που αγαπά πραγματικά την ομάδα:

«Η αλήθεια είναι ότι έχω εγώ κόντρα με τους οργανωμένους γενικώς. Σε όποια ομάδα κι αν ήμουν, επειδή έχω άποψη για το ποδόσφαιρο, δεν μπορούσα και δεν μπορώ να ανεχτώ αυτή την νοοτροπία των οργανωμένων να νομίζουν ότι οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες είναι αυτοί. Ότι αυτοί πρέπει να έχουν άποψη για το ποιόν παίκτη θα παίρνεις, ποιόν προπονητή θα παίρνεις, πόσο θα τους κρατάς, πότε θα τους διώχνεις, για το ποιός πρέπει να είναι ο ιδιοκτήτης της ομάδας, ακόμα και για τα οικονομικά της. Εγώ αυτή την πολιτική που είχα απέναντι στους οργανωμένους της Παναχαϊκής την είχα και ως πρόεδρος της ΑΕΚ και ως αντιπρόεδρος του Ηρακλή και ως ιδιοκτήτης και πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα και διατηρώ την ίδια και στην Παναχαϊκή.

Τους θέλω τους οργανωμένους, μου αρέσει η γιορτή του ποδοσφαίρου, αλλά όχι αυτούς τους οργανωμένους όπως είναι του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ με αυτές τις εικόνες που είδαμε πρόσφατα σε πολλούς αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου, ειδικά αυτά που είδαμε στον τελικό του κυπέλλου. Θέλω οργανωμένους να τραγουδάνε, να έρχονται μαζί με την ομάδα να την ενισχύουν είτε εντός είτε εκτός έδρας και με αυτή την πολιτική θα κινηθούμε από εδώ και πέρα και θα τους δώσουμε και κίνητρα: θα τους δώσουμε φθηνά εισιτήρια, θα τους δώσουμε ειδικούς χώρους μέσα στο γήπεδο... Αρκεί, όμως, να λειτουργούν νομότυπα.

Έχουμε ζητήσει ήδη από τους οργανωμένους να μας στείλουν το καταστατικό της λειτουργίας και να μας στείλουν και σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου. Αυτό το κάναμε γιατί η ΠΑΕ Παναχαϊκή δεν θέλει οργανωμένους πρώτα απ`όλα που θα κάνουν καταστροφές στο γήπεδο ή θα τιμωρείται η Παναχαϊκή ή η ΠΑΕ Παναχαϊκή. Γι` αυτό θέλει το συμβούλιό τους, να στρέφεται εναντίον τους και να διεκδικεί τα χρήματα τα οποία χάνει».

Παράλληλα, διέψευσε για ακόμη μία φορά τη φημολογία που τον ήθελε να πουλά τις μετοχές του και να αφήνει την προεδρία της ομάδας:

«Αυτή η φημολογία βγήκε από αυτούς οι οποίοι νόμιζαν ότι κάποια στιγμή η Παναχαϊκή θα υποβιβαστεί στην Δ` Εθνική και αυτοί θα αναλάβουν τη διοίκησή της. Επειδή αυτό πράγματι συνέβαινε, η ομάδα ήταν κάτω από τη 10η θέση και την χρονιά που ανέβηκε στη Β` υποβιβάστηκε αμέσως, η όλη εικόνα της Παναχαϊκής αλλά και η θέση που έχει πια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενόχλησε αυτούς που διαδίδουν τέτοιες φήμες, προσπάθησαν να φέρουν και έναν υποψήφιο αγοραστή, τον Καϋμενάκη από τον Αστέρα Τρίπολης...

Δυστυχώς, όπως βλέπετε τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά... Ο δήθεν σωτήρας της Παναχαϊκής, ο κύριος Καϋμενάκης δεν κατάφερε με τις συμπεριφορές του και με τα χρήματα που διέθεσε να διατηρήσει τον Αστέρα Τρίπολης στη Σούπερ Λίγκα, αντιθέτως η Παναχαϊκή ανέβηκε και ήδη του χρόνου θα έχουν δύο πολύ ενδιαφέροντα παιχνίδια με τον Αστέρα Τρίπολης και με άλλες μικρές ομάδες».

«Στόχος τα πλέι οφ ανόδου»

Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Football League 2, η Παναχαϊκή έχει κάθε λόγο να ονειρεύεται, όχι μόνο μια αξιοπρεπή πορεία στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και την επιστροφή της στα «μεγάλα σαλόνια» σε σύντομο χρονικό διάστημα:

«Η ΠΑΕ Παναχαϊκή υπό την παρούσα ιδιοκτησία και συνθήκες θα έχει πάντοτε το βλέμμα στραμμένο ψηλά. Και εγώ και ο προπονητής μου γνωρίζουμε ποδόσφαιρο, δεν είμαστε δύο άνθρωποι οι οποίοι ήρθαμε στο ποδόσφαιρο ξαφνικά από το πουθενά. Γενικότερα σπανίζει το φαινόμενο ιδιοκτήτης και πρόεδρος να έχει σχέση με το ποδόσφαιρο, να έχει παίξει ποδόσφαιρο και να το διοικήσει όπως το έχω διοικήσει εγώ. Ο στόχος της Παναχαϊκής είναι να είναι μέσα στις ομάδες που θα διεκδικήσουν την άνοδο, αλλά ο ρεαλιστικός στόχος είναι να μπει στα πλέι οφ».

«Συγχαρητήρια στην ΕΠΟ. Ο κρισιμότερος μήνας για το ποδόσφαιρο»

Μπορεί η Παναχαϊκή να μην αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στο θέμα της αδειοδότησης, αλλά ο κύριος Κούγιας ως ποινικολόγος και άνθρωπος του ποδοσφαίρου δεν αρνήθηκε να μας διαφωτίσει επί του θέματος που απασχολεί πολλές ομάδες και οδήγησε και στον υποβιβασμό του Ηρακλή:

«Πρώτα απ` όλα θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην ΕΠΟ γιατί για πρώτη φορά γίνεται σοβαρή δουλειά τόσο στο θέμα των πλαστών φορολογικών και ασφαλιστικών πιστοποιητικών, όσο στο θέμα της αδειοδοτήσεως. Η ΕΠΟ, ο νομικός της σύμβουλος και ο πρόεδρος παίρνουν άριστα. Και γι` αυτό βλέπετε και αυτά τα κρούσματα, να παίρνουν άδειες κάποιες ομάδες ενώ είχαν προσκομίσει πλαστά πιστοποιητικά και τώρα να έρχονται οι ποδοσφαιριστές και οι αρμόδιοι φορείς και να λένε ότι αυτά τα πιστοποιητικά δεν ισχύουν.

Γι` αυτό είπα ότι είμαι αισιόδοξος. Σε συζήτηση που είχα την περασμένη Πέμπτη (σ.σ 12/5) με αρμόδιους της ΕΠΟ, κατατάσσουν την Παναχαϊκή στις 10 πιο νοικοκυρεμένες ομάδες της Ελλάδας. Άρα, λοιπόν, τις επόμενες ημέρες μπορεί να δούμε το εξής γεγονός: ξαφνικά η Γ` Εθνική,  λόγω του ότι θα υπάρχουν παράνομες πράξεις και αδυναμία, εκεί που είναι δύο όμιλοι να γίνει ένας. Ή εκεί που βλέπουμε ομάδες στη Β` Εθνική, ξαφνικά να βρεθούν εξαφανισμένες και να τους καλύψουν το κενό ομάδες υγιείς από τη Γ`. Αυτός ο μήνας μέχρι το τέλος του θα σημάνει πάρα πολλά πράγματα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό είναι για το καλό του κόσμου που θα απολαύσει ένα καθαρό ποδόσφαιρο επιτέλους».

«Σε λίγο δεν θα υπάρχουν άνθρωποι σαν τον κύριο Μπέο και τις ομάδες τους»

Σε μία προσπάθεια να συνεισφέρει στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου ως ποινικολόγος, ο κ. Κούγιας έζησε από κοντά το περιβόητο πλέον «Κασέταγκεϊτ», το οποίο δεν είχε όμως τελικά... αγωνιστικές συνέπειες:

«Υπήρχαν δύο σκέλη σε αυτή την υπόθεση: η τακτική δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της και τον παρέπεμψε για εκβιασμό και η αθλητική δικαιοσύνη βρέθηκε μπροστά στο νομικό ανάχωμα που είχε φτιάξει η προηγούμενη διοίκηση της ΕΠΟ με την παραγραφή του ενός μηνός για τα πειθαρχικά παραπτώματα και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.

Βεβαίως, όμως, για τον κύριο Μπέο και για άλλους έρχεται η ποινική δίωξη για τα στημένα παιχνίδια που εκεί η παραγραφή είναι τριετής. Εγώ είμαι βέβαιος ότι σε λίγο χρονικό διάστημα όλοι αυτοί δεν θα υπάρχουν, ούτε οι ίδιοι, ούτε οι ομάδες τους».

Όσον αφορά τις καταγγελίες παικτών ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί οικονομικά από προηγούμενες ομάδες τους που έχουν πάρει αδειοδότηση, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν στο μέλλον:

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αλλά δεν αφορά εμένα, αφορά τη διοργανώτρια αρχή. Εγώ προσωπικά έχω βοηθήσει πολύ το ελληνικό ποδόσφαιρο να εξυγιανθεί κι εγώ ανέλαβα την «καυτή πατάτα» να βγάλω το θέμα με τις κασέτες και να αναδείξω το συγκεκριμένο πρόβλημα. Το αξιοποίησε μέχρι στιγμής το ελληνικό ποδόσφαιρο, εγώ δεν έχω παράπονο. Αλλά θα γίνουν καλύτερα τα πράγματα.

Με συζητήσεις που έχω με τους αρμοδίους της ΕΠΟ, τους είπα ότι υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος να ελέγχεται η οικονομική δυνατότητα ομάδων να είναι επαγγελματικές ή όχι. Αλλάζει ο ΚΑΠ και μπαίνουν διατάξεις οι οποίες δεν θα επιτρέψουν σε καμία ομάδα να μπορεί να είναι επαγγελματική και να συμμετέχει στο πρωτάθλημα παραβιάζοντας τους κανόνες που θα ορίζονται, αν δεν είναι πραγματικά οικονομικά εντάξει, αν δεν έχει πραγματικά τα κριτήρια που θέτει η UEFA για να είναι επαγγελματική ομάδα, όσον αφορά το γήπεδο, όσον αφορά την προσέλευση των θεατών. Θα αλλάξουν πολλά πράγματα και θα δείτε ομάδες - σφραγίδες θα εξαφανιστούν και ομάδες που είναι πραγματικά ομάδες γιατί έχουν λαϊκό έρεισμα θα κυριαρχήσουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Με τα νέα δεδομένα, βέβαια, αρκετές ομάδες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα να ικανοποιήσουν τα κριτήρια και πρώτες και... καλύτερες οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας, σύμφωνα και με τον ίδιο:

«Κυρίως οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας (θα αντιμετωπίσουν προβλήματα). Αν δείτε με ποιόν τρόπο παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας, καταλαβαίνετε... Είναι άλλο να δηλώνεις 30 παίκτες που έχεις στο δυναμικό σου και να πληρώνεις ΙΚΑ και εφορία για 30 παίκτες κι άλλο να δηλώνεις 4. Στην Παναχαϊκή οι προκάτοχοί μου δήλωναν 3 και 4 παίκτες και πληρώνω εγώ τώρα για το ΙΚΑ και την εφορία».

«Ποδοσφαιρική γιορτή και καταξίωση»

Τέλος και για να ολοκληρώσουμε αισιόδοξα τη συνέντευξη, έστειλε ένα μήνυμα - υπόσχεση στους φιλάθλους της Παναχαϊκής:

«Οι συνεργάτες μου κι εγώ έχουμε έναν στόχο για τα επόμενα χρόνια: το γήπεδο της Αγυιάς να είναι γεμάτο γιατί αυτή την πληρότητα θα την εξασφαλίζει η δημιουργία μιας αξιόμαχης ομάδας, αλλά το κυριότερο απ` όλα ότι στο γήπεδο της Αγυίας θα γίνεται μια πραγματική ποδοσφαιρική γιορτή που όμοιά της δεν θα γίνεται στην Ελλάδα. Αυτό που είδαμε την προηγούμενη Κυριακή και γενικότερα τις τελευταίες αγωνιστικές το γήπεδο να είναι γεμάτο χωρίς να υπάρχουν οργανωμένοι με τις ακρότητές τους και να γεμίζει το γήπεδο από οικογένειες είναι το ζητούμενο για εμάς για τα επόμενα χρόνια.

2011-05-15

THEBEST.GR