Ομόφωνη και χωρίς επιφυλάξεις στήριξη πήρε ο Γιάννης Δημαράς από την Ολομέλεια της παράταξης

Ισχυρή στήριξη έλαβε ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς από την Ολομέλεια της Δημοτικής Παράταξης "Τώρα για την Πάτρα", καθώς εγκρίθηκε ομόφωνα το πλαίσιο λειτουργίας της Δημοτικής Ομάδας που πρότεινε, ενώ το σύνολο των δεκάδων ομιλητών επέκρινε τη διαφοροποίηση των 8 οχτώ δημοτικών συμβούλων την περασμένη Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Περισσότερα από 200 άτομα συμμετείχαν στην Ολομέλεια που ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 χθες (Τετάρτη) το απόγευμα και τελείωσε στις 11:30 το βράδυ.
 
Στην ομιλία του ο κ. Δημαράς χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τους 8 διαφοροποιηθέντες, ενώ επέκρινε ιδιαιτέρως τους τρεις Αντιδημάρχους (Λένα Καλεντζώτη, Απόστολο Βανταράκη και Ήρα Κουρή).
 
Ο Δήμαρχος έθεσε σε ψηφοφορία το πλαίσιο λειτουργίας της Δημοτικής Ομάδας, το οποίο είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία (19 ψήφοι υπέρ, 3 λευκά και 4 "ναι" με όρους) την περασμένη Κυριακή από τη Δημοτική Ομάδα. Η Ολομέλεια της Παράταξης το ενέκρινε ομόφωνα και χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη.
 
Η Λένα Καλεντζώτη δεν προσήλθε στην Ολομέλεια. Χθες το απόγευμα, λίγο πριν την έναρξη της Ολομέλειας είχε στείλει επιστολή παραίτησης στον Δήμαρχο, την οποία έδωσε και στη δημοσιότητα.
 
Επίσης δεν προσήλθε η κ. Γεωργία Χρυσανθακοπούλου που σε χθεσινές της δηλώσεις είχε πει ότι "δεν θα πάει γιατί δεν είναι μέλος της παράταξης, αλλά συνεργαζόμενη με τον Γιάννη Δημαρά". Μία ακόμα απουσία ήταν αυτή του Παναγιώτη Ξυπολιά ο οποίος ανέφερε ότι επρεπε να πάει στο πανηγύρι του χωριού του.
 
Οι υπόλοιποι που είχαν καταψηφίσει την πρόταση του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης (ενέργεια που οδήγησε τη Δημοτική Αρχή στη μεγάλη κρίση των τελευταίων ημερών), πήγαν χθες στην Ολομέλεια και μίλησαν, αλλά αρνήθηκαν να ζητήσουν μια "πολιτική συγγνώμη". Μόνον η κ. Κουρή στην ομιλία της έδωσε την εξήγηση ότι "καταψήφισε την πρόταση του Δημάρχου προκειμένου να προκαλέσει μια ανοιχτή συζήτηση στο εσωτερικό της παράταξης για τον τρόπο λειτουργίας της". Ο Δήμαρχος στην δευτερολογία του επισήμανε ότι "μόνον η κ. Κουρή αν και δεν δήλωσε μετανοιωμένη για την καταψήφιση, έδωσε μια εξήγηση, όλοι οι υπόλοιποι δεν έκαναν την παραμικρή αυτοκριτική".
 
Ο κ. Βανταράκης μάλιστα σήμερα το πρωί έστειλε κι αυτός επιστολή παραίτησης από τη θέση του Αντιδημάρχου δηλώνοντας ότι δεν αποδέχεται το πλαίσιο λειτουργίας που αποφασισε η Δημοτική Ομάδα και επικύρωσε η Ολομέλεια της παράταξης.
 
Με τη δύναμη που τού δίνει η χθεσινή ομόφωνη απόφαση ο κ. Δημαράς θα προχωρήσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα στον ανασχηματισμό, ορίζοντας τους νέους Αντιδημάρχους.
 
Το πλαίσιο λειτουργίας της Δημοτικής Ομάδας
 
Το πλαίσιο λειτουργίας της Δημοτικής Ομάδας που χθες ψηφίστηκε ομόφωνα προβλέπει:
 
Πρώτον, οποιαδήποτε διαφοροποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για θέματα που έχει αποφασίσει η Δημοτική Ομάδα, ή για θέματα που εκτάκτως προκύπτουν και ο Δήμαρχος ζητάει την ψήφισή τους, ουδείς διαφοροποιείται. Όποιος διαφοροποιείται αυτομάτως διαγράφεται. Το εξηγώ για να μην παρανοηθεί και νομίσει κανείς ότι ο Δημαράς θέλει να ακυρώσει τις θεσμικές λειτουργίες και να γίνει δικτάτορας. Όλα τα θέματα πριν έλθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο έρχονται στη Δημοτική ομάδα που με ψηφοφορία αποφασίζει τη στάση της Ομάδας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όποια απόφαση ληφθεί δεσμεύει τους πάντες, ακόμα και αυτούς που πιθανόν απουσίαζαν από τη συνεδρίαση της Δημοτικής Ομάδας. Για όποια θέματα προκύπτουν την τελευταία στιγμή, όπως π.χ. προτάσεις που υποβάλλει εντός του Δημοτικού Συμβουλίου η Αντιπολίτευση, ή έκτακτα θέματα που προέκυψαν την τελευταία στιγμή ή ακόμα και από λάθος δεν συζητήθηκαν στη Δημοτική ομάδα, αλλά πρέπει επειγόντως να ψηφιστούν στο Συμβούλιο, τότε όλοι ψηφίζουν τη θέση που θα υποστηρίξει ο Δήμαρχος. Την ψηφίζουν όλοι, ακόμα και όσοι διαφωνούν. Την ψηφίζουν, δεν αποχωρούν. Και αν διαφωνούν έρχονται στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Ομάδας και θέτουν το θέμα. Αν η Δημοτική Ομάδα αποφασίσει ότι η θέση του Δημάρχου δεν ήταν σωστή, τότε σε επόμενη συνεδρίαση την αλλάζουμε.
 
Δεύτερον, όλοι οι Αντιδήμαρχοι δεσμεύονται πολιτικά ότι θέτουν την παραίτησή τους στη διάθεση του Δημάρχου οποτεδήποτε τους ζητηθεί, ακόμα και αύριο. Σε κάθε περίπτωση γίνεται ξεκάθαρο, αν και το έχουμε ήδη συμφωνήσει, ότι στις 31/12 όλοι οι Αντιδήμαρχοι, οι βοηθοί Δημάρχου και οι πρόεδροι Οργανισμών, αξιολογούνται.
 
Τρίτον, τελειώνει εδώ η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ μελών της Δημοτικής Ομάδας. Ότι έχει ο καθένας να πει το λέει μέσα στη Δημοτική ομάδα. Και επιτέλους ας μάθουμε να επικοινωνούμε. Δεν υπάρχει αντιπαράθεση προσώπων, υπάρχει αντιπαράθεση απόψεων.
 
Τέταρτον, οι Αντιδήμαρχοι δεν διοικούν βιλαέτια τους. Οι αντιδημαρχίες δεν είναι χωράφια ιδιοκτησίας των Αντιδημάρχων που τους βάζουν φράχτη για να μην μπαίνει κανείς. Οι αντιδήμαρχοι και οι βοηθοί Δημάρχου συνεργάζονται μεταξύ τους και με τους δημοτικούς συμβούλους, με πνεύμα καλής θέλησης.
 
Πέμπτον, Σε μια παράταξη που τα κυρίαρχα όργανα λήψης των πολιτικών αποφάσεων έχουμε συμφωνήσει ότι είναι η ολομέλεια της παράταξης και η δημοτική ομάδα, δεν υπάρχει ανάγκη αλλά ούτε και θέση για διευθυντήρια και «πολίτ μπιρό». Και όποιοι θεωρούν τον λεγόμενο πρωινό καφέ ως «διευθυντήριο» κάνουν λάθος, δεν είναι στη δική μου αντίληψη. Η πρωινή συνάντηση δεν χαράζει πολιτική, αυτή την χαράζει η δημοτική ομάδα. Η πρωινή συνάντηση διαχειρίζεται θέματα επικοινωνιακής διαχείρισης της καθημερινότητας και είναι μια συνάντηση του Δημάρχου με συνεργάτες του, για τον συντονισμό της καθημερινής λειτουργίας. Τέλος λοιπόν στους καβγάδες για διευθυντήρια, «πολιτ μπιρό» και πρωινούς καφέδες.
 
Έκτον και με αφορά προσωπικά είπε ο Δήμαρχος: πως και με ποιους λειτουργεί ο πρώτος όροφος, είναι θέμα του Δημάρχου. Οποιοσδήποτε έχει να πει κάτι για τους συνεργάτες του Δημάρχου, το λέει κατευθείαν στον Δήμαρχο και το στοιχειοθετεί. Και ο Δήμαρχος βλέπει τα στοιχεία και παίρνει αποφάσεις.

thebest.gr

2011-06-30