Το νέο λιμάνι της Πάτρας άνοιξε τις πύλες του

Επιτυχημένο ήταν το σημερινό ξεκίνημα της λειτουργίας του νέου λιμανιού της Πάτρας.

Την "κορδέλα" για το νέο λιμάνι έκοψε νωρίτερα το πρωί το πλοίο «OLYMPIA PALLAS» των Μινωικών γραμμών και ακολούθησε το «SUPER FAST 2», της γραμμής Πάτρα–Ιταλία. Μάλιστα, κανένα πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε όσον αφορά και το κυκλοφοριακό, καθώς η Τροχαία έχει λάβει μέτρα για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.
 
Τo πρώτο πλοίο υποδέχθηκε ο Δήμαρχος της Πάτρας κ. Γιάννης Δημαράς. Ο κ. Δημαράς με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας του νέου λιμανιού της πόλης έκανε την ακόλουθη δήλωση.

 «Είναι μια ιστορική ημέρα για την Πάτρα, μια πόλη που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το λιμάνι της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μετά από 110 χρόνια λειτουργίας του παλαιού λιμανιού υποδεχόμαστε σήμερα το πρώτο πλοίο στο νέο λιμάνι της πόλης, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή, που όλοι ελπίζουμε ότι θα είναι εποχή ανάπτυξης για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή.

Είχα την χαρά να αναλάβω πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου όταν το παλαιό λιμάνι έκλεινε τα 100 χρόνια λειτουργίας του. Είχα επίσης τη χαρά να προωθήσω με γρήγορους ρυθμούς τις διαδικασίες επιλογής της θέσης του νέου λιμανιού και της σύνταξης της μελέτης αλλά και να υπογράψω τον Ιανουάριο του 1997 τη σύμβαση για την κατασκευή του νέου λιμανιού.

Σήμερα, 14,5 χρόνια μετά, νιώθω μεγάλη συγκίνηση να βλέπω ως Δήμαρχος της πόλης, να γίνεται πράξη αυτό που σχεδιάστηκε, μελετήθηκε και αποφασίστηκε την περίοδο της θητείας μου στο Λιμενικό Ταμείο και να υποδεχόμαστε το πρώτο πλοίο.

Το νέο λιμάνι της Πάτρας είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στην πόλη και την οικονομία της. Είναι ένα σύγχρονο ανταγωνιστικό λιμάνι, με εγκαταστάσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών που ανταποκρίνονται στην ανάγκη για ορθολογική διαχείριση της κίνησής του και άμεση και άνετη εξυπηρέτηση των χρηστών του. Παράλληλα το νέο λιμάνι της Πάτρας θα λειτουργήσει ευεργετικά για την πόλη καθώς πέρα από την απελευθέρωση του κεντρικού θαλάσσιου μετώπου της, όταν θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες παράλληλες υποδομές, όπως οι παραγλαύκειες, που θα δώσουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην περιμετρική, θα απαλλάξει τον ιστό της πόλης από τον κυκλοφοριακό φόρτο και κυρίως θα αναπτύξει το νότιο τμήμα της πόλης, καθώς πάντα γύρω από ένα λιμάνι δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης. Και βεβαίως σε ό,τι αφορά αυτή τη διάσταση, της ανάπτυξης δηλαδή του νοτίου τμήματος, έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε ως Δήμος ώστε να μην κυριαρχήσουν οι εμπορικές χρήσεις σε βάρος των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων αναψυχής και πρασίνου που έχει ανάγκη η περιοχή.

Παράλληλα μας δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τους χώρους του παλιού λιμανιού και να αποκτήσει η πόλη ελεύθερους χώρους που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των Πατρινών αλλά και υποδομές που θα είναι συναφείς με τις αναπλάσεις και ταυτόχρονα θα έχουν αναπτυξιακό και τουριστικό χαρακτήρα.

Το νέο λιμάνι υπ΄ αυτή την έννοια, φέρνει μια νέα εποχή, μια νέα ευκαιρία για την Πάτρα».

Από την πλευρά του, «ιστορική μέρα για την Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα» χαρακτήρισε τη σημερινή ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά την επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις του νέου λιμανιού της Πάτρας.

«Όλα κύλησαν ομαλά και χωρίς προβλήματα. Η Πάτρα έχει πλέον στη διάθεση της μια καινούργια υποδομή που ενισχύει αποφασιστικά τον ρόλο της ως κεντρική πύλη εισόδου και εξόδου από και προς την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης προσθέτοντας ότι «η λειτουργία του νέου λιμανιού κάνει πλέον επιτακτικότερη την ανάγκη να κλείσουν και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες σε μεγάλα έργα υποδομής στην Περιφέρεια, όπως η Ολυμπία Οδός, η Ιόνια Οδός, η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και το αεροδρόμιο Δυτικής Ελλάδας. Είναι έργα απαραίτητα ώστε η Δυτική Ελλάδα να γίνει πλήρης και λειτουργικός κόμβος συνδυασμένων μεταφορών».

Ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος στα πιθανά λειτουργικά προβλήματα γύρω από το νέο λιμάνι σημείωσε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια κάλυψης των αναγκών και θα συνδράμει στο έργο του ΟΛ.ΠΑ. αλλά και των υπολοίπων εμπλεκομένων φορέων και Υπηρεσιών.

 «Το νέο λιμάνι, ένα έργο που αποτέλεσε όραμα για γενιές Πατρινών, είναι πλέον μια πραγματικότητα. Και είναι ένα σημάδι αισιοδοξίας και ελπίδας ότι στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε έργα τέτοιας εμβέλειας και τέτοιων δυνατοτήτων μπορούν να σημάνουν την επανεκκίνηση της ανάπτυξης για ολόκληρη την Περιφέρεια», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Ακόμα, ο κ. Κατσιφάρας έκανε αναφορά και στον στόχο απόδοσης του θαλασσίου μετώπου στην πόλη της Πάτρας επισημαίνοντας ότι η λειτουργία του νέου λιμανιού εκπληρώνει μια βασική προϋπόθεση για την παραχώρηση της παραλιακής ζώνης.

Τέλος ο Περιφερειάρχης συνεχάρη τόσο την διοίκηση του Ο.Λ.ΠΑ. όσο και το Κεντρικό Λιμεναρχείο αλλά και την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας για τις προσπάθειες που κατέβαλαν ώστε να διευκολύνουν το επιβατικό κοινό και τα πληρώματα των πρώτων πλοίων που κατέπλευσαν στο νέο λιμάνι.

2011-07-13

Ionianpress.gr