Παράταξη Δημαρά: οι οχτώ "αντάρτες" ρίχνουν το γάντι - Τι υποστηρίζουν

Οξεία κριτική στην πολιτική της δημοτικής Αρχής, ασκούν οι οχτώ δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης οι οποίοι εδώ και καιρό έχουν πάρει αποστάσεις από τη Δημοτική Αρχή, καταψηφίζοντας τις εισηγήσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σήμερα προχώρησαν στη δημοσίευση ανοιχτής επιστολής η οποία υπογράφεται από τους Απόστολο Βανταράκη, Καλεντζώτη Λένα, Κουρή Ήρα, Μακρή Νίκο, Μαλλιώρη Σταύρο, Ξυπολιά Παναγιώτη, Παπαντωνοπούλου Τασία και Χρυσανθακοπούλου Γεωργία.

Στην επιστολή γίνεται λόγος για «φαλκίδευση της λαϊκής εντολής», αφού σύμφωνα με τους υπογράφοντες η δημοτική Αρχή Δημαρά δεν υλοποιεί το προεκλογικό της πρόγραμμα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρουν ότι η υλοποίηση της πολιτικής γίνεται από ένα «διευθυντήριο μη εκλεγμένων παραγόντων», οι οποίοι υπηρετούν συμφέροντα και εκφράζουν την αγωνία τους για την έλλειψη οράματος, όπως λένε, από τη δημοτική Αρχή.

Για αυτό ζητούν να λειτουργήσει πολιτική γραμματεία της δημοτικής ομάδας, όπου θα εκφράζονται όλες οι τάσεις και επανεκκίνηση με ρυθμιστές του εκλεγμένους εκπροσώπους.

Από την ανάγνωση της επιστολής γίνεται σαφές ότι οι «οχτώ» αποκτούν πλέον χαρακτηριστικά αυτόνομης τάσης μέσα στη δημοτική ομάδα Δημαρά, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι δεν ασκούν κριτική προσωπικά προς τον Δήμαρχο, αλλά προς το «περιβάλλον του».

Το κείμενο της ανοικτής επιστολής έχει ως εξής:

«Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που αφορούν τη δημοτική ομάδα «Τώρα για την Πάτρα» και την καθημερινά εντεινόμενη δυσλειτουργία της δημοτικής αρχής εκφράζουμε την έντονη και κοινή αγωνία μας για το μέλλον της πόλης.

Στις δημοκρατικές κοινωνίες η εφαρμογή της λαϊκής ετυμηγορίας προσδιορίζεται από τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται προεκλογικά και υλοποιείται στο πλαίσιο της άσκησης εξουσίας. Συμπεριφορές και αποφάσεις, ασύμβατες και πολύ περισσότερο αντίθετες προς τη λαϊκή βούληση, είναι αντιδημοκρατικές και παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Η δημοτική αρχή, αποκλίνοντας, μέχρι στιγμής, από το πρόγραμμά μας, επιβάλλει τακτικές και ενέργειες που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις αλλά και με τις αρχές που υπηρετούσε η παράταξη, ως αντιπολίτευση, τα προηγούμενα χρόνια.

Τα όσα λοιπόν, συμβαίνουν από την ανάληψη της δημοτικής αρχής μέχρι σήμερα, συνιστούν παραβίαση των βασικών αρχών της δημοκρατίας και φαλκίδευση της λαϊκής εντολής.

Σχεδόν ένα χρόνο, μετά το σαφές μήνυμα που μας έδωσαν οι Πατρινοί, επιλέγοντας μια ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, αυτοδιοικητική ομάδα για να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, η διαμορφωμένη πραγματικότητα μας θορυβεί.

Διαπιστώνεται ανυπαρξία κοινωνικής πολιτικής, μη συνετή και χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις συνθήκες μνημονίου, αδιαφάνεια, εμπαθής πολιτική έναντι των εργαζομένων καθώς και εγκατάλειψη των πρώην Καποδιστριακών Δήμων.

Επιπλέον, ο παραγκωνισμός των αιρετών και η υπέρμετρη εμπλοκή εξωθεσμικών έχουν ως αποτέλεσμα τη μη επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της Πάτρας (Ξερόλακκα, σταθμό μεταφόρτωσης, εργοστάσιο απορριμμάτων, κυκλοφοριακό, απορρόφηση πόρων ΕΣΠΑ κ.λ.π). Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την εκφρασμένη εδώ και καιρό αγωνία μας για το μέλλον της πόλης.

Έναντι του προγράμματος που δεσμευτήκαμε να υλοποιήσουμε, ένα διευθυντήριο μη εκλεγμένων παραγόντων υλοποιεί πολιτικές ασύμβατες με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, υπηρετώντας το συμφέρον ατόμων και μικρών ομάδων που φανερώθηκαν στο προσκήνιο μετά τη μεγάλη συλλογική νίκη.

Έναντι της δέσμευσης μας για ένα καινοτόμο, δυναμικό και συλλογικό μοντέλο διοίκησης, διαπιστώνουμε ότι κάποιοι επιθυμούν την κακώς εννοούμενη «ενός ανδρός αρχή», αγνοώντας προφανώς ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχει ενός ανδρός αρχή, αλλά δημοτική αρχή.

Εκφράζουμε τη μεγάλη μας αγωνία για την έλλειψη οράματος για την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης μας.

Είναι αναγκαίο να επαναφέρουμε στο προσκήνιο το πρόγραμμά μας και να προχωρήσουμε άμεσα στη διεκδίκηση και προώθηση λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν την Πάτρα.

Είναι αναγκαίο να θέσουμε άμεσα σε λειτουργία την πολιτική γραμματεία της δημοτικής ομάδας που να εκφράζει αναλογικά όλες τις τάσεις, ώστε να βρισκόμαστε σε πλήρη αρμονία με το εκφρασμένο δημόσιο αίσθημα.

Είναι αναγκαίο να υπάρξει επανεκκίνηση με πλήρη διαφάνεια, ισονομία σε όλους τους τομείς με κυρίαρχους ρυθμιστές, τους εκλεγμένους εκπροσώπους (δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους).

Δεν μας αφορά η ανακατανομή θέσεων και ρόλων. Η αγωνία μας αφορά την πόλη, επειδή με τη μέχρι σήμερα τακτική, διαψεύδονται οι προσδοκίες και οι ελπίδες όλων μας για μια ανεξάρτητη αποτελεσματική αυτοδιοίκηση.

thebest.gr

2011-10-12