Έδιωξαν τους επισήμους-Τέλειωσε η παρέλαση-Έψαλαν όλοι μαζί τον Εθνικό ύμνο!

1.15 Ολοκληρώθηκε η παρέλαση στην Πάτρα.Όταν πέρασε το τμήμα του Ερυθρού Σταυρού στο τέλος της παρέλασης, ο κόσμος στην Αγίου Ανδρέου έψαλε τον Εθνικό ύμνο, ενώ η Μπάντα του Δήμου Πατρέων κλείνοντας την παρέλαση παιάνισε το "θα σημάνουν οι κάμπάνες` με τις χιλιάδες κόσμου να χτυπά ρυθικά παλαμάκια.

12.45 Ξεκίνησε η παρέλαση των μαθητών στην Πάτρα. Στην εξέδρα κάθονται διαδηλωτές με πανό και όχι επίσημοι, οι οποίοι αποχώρησαν. Είναι χαρακτηριστικό και συγκινητικό ότι, όλοι οι παριστάμενοι χειροκροτούν, θερμά και παρατεταμένα τους μαθητές, που παρελαύνουν κρατώντας τη Γαλανόλευκη.

12.35 Έφυγαν τελικά οι επίσημοι από το σημείο και στην εξέδρα πλεόν δεν κάθονται εκπρόσωποι αρχών και φορέων, αλλά διαδηλωτές. Ο Αχαιός Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος έφυγε και στη θέση που θα καθόταν, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, κάθονται εργαζόμενοι της ΕΒΟ Αιγίου.

12.30 Αποδεκτό φαίνεται να γίνεται το αίτημα των διαδηλωτών για αποχώρηση των εκπροσώπων αρχών και φορέων από το σημείο. Ήδη αποχωρούν οι εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών. Τις διαπραγματεύσεις έκανε από την πλευρά των επισήμων ο αντιπεριφερειάρχης Γρ. Αλεξόπουλος και από την πλευρά των διαδηλωτών ο Βασίλης Χατζηλάμπρου. Σε λίγο αναλυτικά φωτογραφίες και βίντεο από το thebest.gr

12.15 Κλειστή παραμένει η Αγίου Ανδρέου από διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν να φύγουν οι επίσημοι για να να ξεκινήσει η παρέλαση.

12.05 Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα και στην Πάτρα. Απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, στην Αγίου Ανδρέου, ένα γκρουπ διαδηλωτών κρατώντας μαύρες σημαίες φώναζε συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και στη συνέχεια κινήθηκαν στην εξέδρα των επισήμων στην οποία δεν είχαν ανέβει ακόμα τα επίσημα πρόσωπα. Διαδηλωτές κατέλαβαν τον δρόμο, η παρέλαση διαλύεται πριν καν αρχίσει και αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να ελέγξουν την επεισοδιακή κατάσταση χωρίς να μπορούν. Τα συνθήματα που ακούγονται είναι ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ -ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ 1973.

Μάλιστα έκαψαν στη μέση του δρόμου και μια Γερμανική σημαία.

11:30 Διακόπηκε η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη. Mε την εμφάνιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Αγανακτισμένοι και αριστεροί διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη, έσπασαν τα κάγκελα, μπήκαν στο χώρο όπου θα περνούσαν τα οχήματα κια οι φαντάροι και δεν επιτρέπουν την έναρξη της παρέλασης.

Υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη που έχει κλείσει την πρόσβαση προς την εξέδρα των επισήμων. Επιπλέον, είχαμε και ρίψεις μπουκαλιών, γιαυρτιών και αυγών προς την εξέδρα των επισήμων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχώρησε από το χώρο της παρέλασης, έντονα ενοχλημένος.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα. Πρώτη παρέλασε η μπάντα του Δήμου Αθηναίων με τα μέλη της να έχουν κρεμάσει μαύρες κορδέλες στα όργανά τους, προκαλώντας την οργή του Γ.Καμίνη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες τους είχε προειδοποιήσει πως αν κατέβουν στην παρέλαση με οποιαδήποτε διαμαρτυρία θα τους καλέσει σε πειθαρχικό.

Επίσης, προς στιγμής δημιουργήθηκε μικρή ένταση έξω από τη Μεγάλη Βρετανία όταν ομάδα πολιτών ανήρτησε πανό και άρχισε να φωνάζει συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής.

Εντωμεταξύ, αφαίρεσαν τα ταμπελάκια από τους μαθητές αφού μερικοί είχαν συνθήματα.

8:50 Ολόκληρο επιχειρησιακό πλάνο για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες έστησε η Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να προστατεύσει τους πολιτικούς που θα παραστούν στις σημερινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, όπου και θα διεξαχθεί η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση αλλά και σε όλες τις περιοχές της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας όπου θα παραστούν στελέχη της κυβέρνησης, βουλευτές και πολιτικοί, θα υπάρχουν αυξημένα μέτρα προκειμένου να μην έρθουν σε επαφή με αγανακτισμένους πολίτες.

Το απίστευτο είναι πως όσοι πολιτικοί θα παραστούν στις εκδηλώσεις επικοινώνησαν και ενημέρωσαν την Αστυνομία για την «ατζέντα» της ημέρας και τις κινήσεις τους έτσι ώστε να τους προστατεύσουν σε περίπτωση που δεχθούν φραστικές επιθέσεις από το πλήθος ή κάποιοι κινηθούν απειλητικά εναντίον τους.

2011-10-28

thebest.gr