Η κρίση κρατά δεμένα τα πλοία στο λιμάνι – Αναχωρεί ένα κάθε ημέρα!

Να κρατήσουν «δεμένα» τα πλοία τους για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στους επόμενους μήνες, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που δίνει η νομοθεσία, θα προσπαθήσουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες.Η επόμενη περίοδος είναι πολύ δύσκολη, η επιβατική και μεταφορική κίνηση έχει μειωθεί πέρα από κάθε προηγούμενο τόσο στις γραμμές του εσωτερικού όσο και στις γραμμές της Αδριατικής.

Πετρέλαιο
Υπάρχουν μέρες όπου το μοναδικό πλοίο που αποπλέει από την Πάτρα για την Ιταλία δεν μεταφέρει περισσότερα από 50 φορτηγά στο γκαράζ του. Παράλληλα η άνοδος των τιμών στο πετρέλαιο οδηγεί τις εταιρείες σε απόγνωση και σε οικονομική εξάντληση καθώς δεν παρέχεται πλέον η δυνατότητα παροχής πίστωσης για την προμήθεια ναυτιλιακών καυσίμων.

Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου οι εταιρείες προχώρησαν σε συνεργασίες προκειμένου να μειώσουν τα διαχειριστικά τους κόστη αναδιατάσσοντας τους στόλους τους, τελικά εκείνο που φαίνεται να πέτυχαν ήταν απλώς να περιορίσουν τις ζημιές τους που το 2010 ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ. Κάτω από αυτό το πρίσμα οι διοικήσεις των εταιρειών θα εφαρμόσουν στο έπακρο τις ετήσιες ακινησίες των πλοίων τους με αποτέλεσμα να αραιώσουν τα δρομολόγια στις περισσότερες ακτοπλοϊκές γραμμές.

Κίνηση
Πρόκειται για μία κίνηση στην οποία ειδικά οι μεγάλες εταιρείες δεν θέλησαν πέρυσι να καταφύγουν προκειμένου να μη χάσουν τη συνέχεια των αγορών στα μεγάλα νησιά αλλά φέτος τα πράγματα εξελίσσονται ιδιαίτερα αρνητικά.

Εκτός από την Κρήτη, όπου δραστηριοποιούνται τρεις εταιρείες, όλες οι άλλες γραμμές θα επηρεαστούν αρκετά από την απουσία σημαντικών ακτοπλοϊκών μονάδων για αρκετούς μήνες από τα καθημερινά δρομολόγια.

Σύνδεση
Ακόμα πιο δύσκολη θα είναι σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα για τα νησιά τα οποία βρίσκονται σε άγονες γραμμές.

Εκτός από τις μακροχρόνιες συμβάσεις που είχαν υπογραφεί προ τριετίας και καλύπτουν ορισμένα νησιά, οι διαγωνισμοί για όλες τις υπόλοιπες γραμμές δεν έχουν «βγει ακόμα στον αέρα» διότι υπάρχουν σκέψεις για μειώσεις σε προσεγγίσεις και αριθμό επιδοτούμενων γραμμών από το ΥΠΑΑΝ.

Από την άλλη πλευρά και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δηλώνουν απροθυμία να συμμετέχουν στις διαγωνιστικές διαδικασίες διότι, τα μισθώματα δεν καλύπτουν τα κόστη τους ενώ οι πληρωμές των επιδοτήσεων από το ελληνικό δημόσιο γίνονται με τόσο μεγάλες καθυστερήσεις ώστε ειδικά οι μικρές εταιρείες είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους υπολογίζοντας σε αυτές τις καταβολές.

thebest.gr

2011-11-17