Νέα επεισόδια στην Πάτρα

  Νέα επεισόδια εκδηλώθηκαν και πάλι στην Πειραϊκή Πατραϊκή στην Πάτρα. Ομάδα κρανοφόρων και νεαρών με μαντήλια στο πρόσωπο, κρατώντας ρόπαλα και καδρόνια, πέταξαν μολότοφ και φωτοβολίδες στα ΜΑΤ, τα οποία τους απωθούν με δακρυγόνα. Οι συγκεντρωμένοι πολίτες και τα τηλεοπτικά συνεργεία είχαν απωθηθεί προς τη λιμενική ζώνη για να προστατευτούν.

Τα ΜΑΤ απώθησαν με δακρυγόνα τους κρανοφόρους στην Ακτή Δυμαίων, όπου υπήρχαν δύο διμοιρίες, η μια μπροστά από την είσοδο του νέου λιμανιού και η άλλη λίγο παραπέρα. Στο σημείο βρισκόταν και μια κλούβα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ομάδα συγκεντρωμένων χειροκροτούσε ειρωνικά τους άνδρες των ΜΑΤ.

Μέχρι και τις οκτώ και είκοσι το βράδυ στη νέα συγκέντρωση των κατοίκων του Νοτίου Διαμερίσματος στην Ακτή Δυμαίων στο ύψος της εισόδου του νέου Λιμανιού της Πάτρας παρά την έντονη παρουσία της Αστυνομίας, η κατάσταση ήταν ήρεμη.

Οι συγκεντρωμένοι συμπολίτες, που ξεπερνούσαν τους εκατό, κρατούσαν ένα μαύρο πανί και φωνάζαν συνθήματα, όπως «Θανάση ζεις, εσύ μας οδηγείς, αναφερόμενοι στον 30χρονο Θανάση Λαζανά ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο, ύστερα από τη δολοφονική επίθεση τριών Αφγανών.

Μιλώντας ένας από τους εκπροσώπους των συμπολιτών επισήμανε ότι υπάρχει πληροφόρηση για προσέλευση μελών της Χρυσής Αυγή ή και Αντιεξουσιαστών και κάλεσε τους κατοίκους στην περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί τελικά, να αποχωρήσουν.

«Εμείς έχουμε μαζευτεί για το παιδί που χάθηκε και δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε κάτι διαφορετικό. Η μνήμη του Θανάση θα δικαιωθεί όταν θα φύγει από την πόλη και ο τελευταίος μετανάστης», σημείωσε.

Μετά τα επεισόδια πάντως, αποχώρησαν και οι ελάχιστοι μετανάστες που βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις της Πειραϊκής Πατραϊκής και μεταφέρθηκαν με πούλμαν στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι πέντε άτομα συνελήφθησαν για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης, ενώ αναζητούνται και άλλα πρόσωπα που συμμετείχαν στις συμπλοκές.


Πάντως, στον απόηχο των εκτεταμένων επεισοδίων, η Ασφάλεια φέρεται να έχει βάλει στο χέρι και τον δεύτερο από τους τρεις αλλοδαπούς που συμμετείχαν στη δολοφονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας ακόμη νεαρός Αφγανός προσήχθη το απόγευμα της Τρίτης στην Ασφάλεια και ανακρίνεται, καθώς υπήρχαν μαρτυρίες ότι βρισκόταν στο σημείο όπου μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου ο άτυχος Θανάσης Λαζανάς. Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν στο σταθμό του υπεραστικού ΚΤΕΛ, καθώς προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε λεωφορείο με σκοπό να φύγει από την πόλη.

Ο νεαρός αλλοδαπός ανακρίνεται ακόμη και οι αστυνομικές αρχές δεν επιβεβαιώνουν τη σύλληψη, πιθανολογείται όμως ότι αυτό συμβαίνει για να μην πυροδοτηθούν νέες αντιδράσεις. Έτσι, δεν αποκλείεται να προσαχθεί μυστικά στον εισαγγελέα. Ήδη για την υπόθεση αυτή κατηγορείται ένας 17χρονος ομοεθνής του.

Συνεχείς περιπολίες της Αστυνομίας συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη για το μεταναστευτικό

Πάντως, εκρηκτική χαρακτήρισε την κατάσταση στην πόλη ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκπροσώπων φορέων με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια.

Ο κ. Δημαράς ζήτησε από όλους σοβαρότητα ώστε να κατευναστούν τα πνεύματα και να απομονωθούν όσοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, την αγωνία και την ανησυχία των κατοίκων της πόλης, ασκώντας βία και μετατρέποντας την περιοχή σε εμπόλεμη ζώνη.

Σχετικά με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο δήμαρχος τόνισε ότι «εμείς δεν μπορούμε να το λύσουμε μόνοι μας καθώς είναι ένα θέμα που αφορά την εκάστοτε κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν μπορούν να συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η ενίσχυση της αστυνόμευσης σε όλο το μήκος της περιοχής του νοτίου διαμερίσματος όπου κινούνται μετανάστες, με συνεχείς περιπολίες καθ΄ όλο το 24ωρο.

Επίσης οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ζητούν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την άμεση ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στην Πάτρα με επιπλέον προσωπικό, για να μπορεί να ανταποκριθεί η ΕΛΑΣ στις αυξημένες απαιτήσεις.

2012-05-24

protothema.gr