«Θέμα χρόνου ένας σεισμός με επιπτώσεις»

Ισχυρός σεισμός 5,9 της κλίμακας ρίχτερ με επίκεντρο την Ιταλία ή την Ν.Δ. Ελλάδα, δεν προβλέπουν οι Έλληνες σεισμολόγοι, οι οποίοι θεωρούν ότι ανάλογη σεισμική δόνηση είναι συνηθισμένη για τα ενεργά ρήγματα της χώρας μας

Πολλά site κάνουν αναμετάδοση της είδησης περί εγγράφου που ενημερώνει και προειδοποιεί την ΕΜΑΚ για επικείμενο καταστροφικό σεισμό στην Ελλάδα από τις 20 Μαΐου έως τα τέλη Αυγούστου.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης  επισήμανε ότι «Δεν λογίζεται πρόβλεψη σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτά που αναμεταδίδονται δεν έχουν καμία εγκυρότητα»

Ωστόσο σε σχετικό ερώτημα της δημοσιογράφου Ελένης Βασιλοπούλου, με αφορμή τον σεισμό που ταρακούνησε σήμερα το πρωί την Βόρεια Ελλάδα και είχε επίκεντρο την Σόφια, ο καθηγητής απάντησε: «Η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση δεν αποτελεί ένδειξη για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην χώρα μας. Είναι θέμα χρόνου να βιώσουμε ένα σεισμό με επιπτώσεις στον Ελλαδικό χώρο και αυτό γιατί η αντισεισμική θωράκιση της χώρας τα τελευταία χρόνια έχει επιλεγεί ως μη επιλέξιμη δαπάνη, με τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και τους παρατρεχάμενους, οι οποίοι νομιμοποιούν τα αυθαίρετα που δεν έχουν κανέναν αντισεισμικό έλεγχο. Πρόκειται για παγίδες θανάτου συν τα εκατοντάδες, χιλιάδες σχολεία και δημόσια κτήρια που είναι εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους».

Μετά τις δηλώσεις του κου Τσελέντη, το μόνο που θα έπρεπε να μας φοβίζει είναι τα αυθαίρετα που ξεπηδούν σαν μανιτάρια και τα εγκαταλελειμμένα κτήρια που βρίσκονται σε όλη τη χώρα και αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή μας.
epatra.gr

2012-05-28