Στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και η Εγνατία Οδός

Εντός του μήνα ανάδοχοι για τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης

Θέμα χρόνου, όπως όλα δείχνουν είναι η εκχώρηση της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτες. Η απόφαση για επιτάχυνση της διαδικασίας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών.

Σε ιδιώτες θα παραχωρηθεί το δικαίωμα της λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού, στο μήκος των 670 χλμ.

Το δικαίωμα ψήφου επί του 100% των μετοχών έχει μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Το τεχνικό κατασκευαστικό αντικείμενο της εταιρείας θα παραμείνει στο δημόσιο, προκειμένου να ολοκληρώσει τα υπόλοιπα έργα που έχει αναλάβει, καθώς τυχόν καθυστερήσεις μπορεί να έχουν ως συνέπεια την ακύρωση χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ. Η εταιρεία, εκτός από τη συντήρηση και εκμετάλλευση του κύριου αυτοκινητόδρομου, επιβλέπει δύο μεγάλα έργα αυτοκινητόδρομων με παραχώρηση, το Μαλιακός - Κλειδί και τον Ε65 και κατασκευάζει έργα ολοκλήρωσης των κάθετων αξόνων της Εγνατίας Οδού και αναβάθμισης του οδικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας.

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ

Εντός του μήνα αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους για την κατασκευή των Σταθμών Εξυπηρέτησης στην Εγνατία Οδό, ενώ από την εταιρία σχεδιάζονται και τρεις νέοι προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες.

Η κατασκευή των σταθμών εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, ενώ η σύμβαση παραχώρησης θα έχει διάρκεια 30 ετών. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση των υποδομών και των υπηρεσιών και θα καταβάλλει στην Εγνατία Οδό ένα ποσοστό από το τζίρο του, που θα συμφωνηθεί στη σύμβαση.

Ο πρώτος ΣΕΑ της Εγνατίας Οδού ξεκίνησε τη λειτουργία του το φθινόπωρο του 2010, με πρατήριο καυσίμων για τον ανεφοδιασμό των διερχόμενων αυτοκινήτων και πριν από ένα χρόνο άνοιξαν και καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας.

Ανάλογες θα είναι οι παροχές των σταθμών που πρόκειται να γίνουν στο Ωραιόκαστρο (διπλός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας), στη Νέα Καρβάλη Καβάλας (μονός στον αριστερό κλάδο), στη Σιάτιστα (μονός στον αριστερό κλάδο), στον Πολύμυλο (μονός στο δεξιό κλάδο), στο Περιστέρι Ιωαννίνων (μονός στον αριστερό κλάδο) και στον Ταξιάρχη Γρεβενών (στον δεξί κλάδο).

Η Εγνατία Οδός θα προχωρήσει και πρόδρομες εργασίες για να γίνουν σταθμοί αυτοκινητιστών σε τρία ακόμη σημεία, όπου έχουν επιλεγεί ανάδοχοι από πέρσι και είναι στο Ελευθεροχώρι Θεσπρωτίας, στο Σώστη Ροδόπης και στο Αρδάνιο Έβρου.

Οι σταθμοί αυτοί θα είναι διπλοί και στους δύο κλάδους κυκλοφορίας.

2012-07-11

epirupost.gr