Μεγάλες ζημιές προκάλεσε πυρκαγιά στην αρχαία Φοινίκη

Έκαιγε επί μέρες ανεμπόδιστη…
Οι Αλβανικές Αρχές παραμελούν αρχαιοελληνικούς χώρους

Τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Φοινίκης στην Αλβανία, κατέστρεψε, σχεδόν ολοσχερώς, μεγάλη πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στην περιοχή.

Δυστυχώς οι δυνάμεις πυρόσβεσης δεν μπόρεσαν να την προστατεύσουν και λόγω της ανεπάρκειας μέσων και εξαιτίας των ειδικών ατμοσφαιρικών συνθηκών (φυσούσε δυνατός αέρας). Eπιπλέον,  στην  Αλβανία  οι αρχές δείχνουν ελάχιστο έως καθόλου ενδιαφέρον για τους αρχαιοελληνικούς χώρους. Αρκεί να σημειωθεί ότι την αρχαία Φοινίκη ανασκάπτουν Ιταλοί αρχαιολόγοι! Η φωτιά προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε ευρήματα, αφού αφέθηκε να καίει επί μέρες ανεμπόδιστα.

Ισχυρό κέντρο

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τον χώρο αυτό τον είχε αναδείξει, με μια σειρά πρωτοβουλιών, ο πρώην έπαρχος Φοινίκης Ζήσος Λούτσης, ενώ τον ερεύνησε ο φιλόλογος Δημήτρης Βαμβακάς. Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακά, ο Πολύβιος χαρακτηρίζει τη Φοινίκη ως ένα από τα πιο πλούσια, τα πιο οχυρωμένα και τα πιο ισχυρά κέντρα της Ηπείρου. Είναι κτισμένη πάνω σε μια ράχη με υψόμετρο 290 μέτρα από τη θάλασσα. Από εκεί βλέπει κανείς όλο τον κάμπο του Βούρκου μέχρι το Βουθρωτό. Τα τείχη, μήκους 5.000 μέτρων, περιστοιχίζουν μια επιφάνεια 57 εκταρίων.

Πολεοδομική οργάνωση

Η Φοινίκη ήταν πόλη με ακρόπολη, στην οποία αποκαλύφθηκαν μερικά κτήρια κοινωνικής χρήσεως όπως ναοί, το γυμνάσιο και τρεις δεξαμενές νερού του 4ου αιώνα π.Χ.. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα συγκρότημα κατοικιών με περιστύλιο και ποιοτική αρχιτεκτονική. Η πολεοδομική οργάνωση της πόλης στηρίζονταν σε αναβαθμίδες. Σε μια από τις αναβαθμίδες, βρέθηκε το αρχαίο Θέατρο της Φοινίκης. 

Τα ευρήματα

Σʼ αυτό το χώρο οργανώνονταν παραστάσεις αλλά και συγκεντρώσεις των εκπροσώπων των φυλών της Ηπείρου, για να λάβουν αποφάσεις. Αυτό επιβεβαιώνεται από την  ανακάλυψη, στο Θέατρο κεραμικών, ταυτοτήτων, που μαρτυρούν την παρουσία μελών άλλων πόλεων της Ηπείρου. Οι ταυτότητες αυτές είναι σε μορφή νομίσματος, κατασκευασμένες από χώμα.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ/proinoslogos.gr

2012-09-05