Αλ. Τσίπρας: Σκάνδαλο και λεηλασία η πώληση της Δωδώνης…

Σκάνδαλο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας το «ξεπούλημα» της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.

Κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας και μετά από συνάντηση που είχε με εργαζόμενους και Ηπειρώτες γαλακτοπαραγωγούς, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι βρισκόμαστε μπροστά «σε ένα πρότυπο συνεταιριστικής επιχείρησης που κράτησε σε δύσκολες στιγμές όρθια μια ολόκληρη περιφέρεια» και κατάφερε, όπως είπε, να δώσει τη δυνατότητα εργασίας σε χιλιάδες παραγωγούς.

«Μια κερδοφόρα επιχείρηση τουλάχιστον τα τελευταία 26 χρόνια που σήμερα ξεπουλιέται σε έναν εκ των οφειλετών της και αυτό είναι ένα σκάνδαλο», τόνισε, ενώ δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανεξετάσει το νόμιμο της διαδικασίας μεταφοράς του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας σε ιδιώτες, αλλά και ότι θα «αντιγράψει» αυτό το πετυχημένο μοντέλο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Εμείς είμαστε εδώ, για να αναδείξουμε όχι μόνο το ότι δεν μπορεί κάποιοι να εκποιούν περιουσία και τα εργαλεία ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών, αλλά, ταυτόχρονα, για να δεσμευτούμε απέναντι στους εργαζόμενους ότι θα επανεξετάσουμε το νόμιμο της διαδικασίας μεταφοράς του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας σε ιδιώτες, αλλά και θα αντιγράψουμε αυτό το πετυχημένο μοντέλο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας», είπε ο κ. Τσίπρας ανοίγοντας την ομιλία του.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε ως λεηλασία αυτό που γίνεται με την πώληση της «Δωδώνης», επισημαίνοντας πως αντανακλά τις προθέσεις της κυβέρνησης για την περιοχή «που θέλει να την απαξιώσει ακόμα περισσότερο».

«Πουλάνε τη «Δωδώνη» γιατί έχουν μίσος απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή υγιούς συνεργατικότητας και συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας και δεν θέλουν να υπάρχει στη χώρα ένα θετικό μοντέλο συνεταιρισμού γιατί έχουν σκοπό να λεηλατήσουν όλες τις παραγωγικές δυνάμεις προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων για να πλιατσικολογήσουν. Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο να δίνουν αυτή την βιομηχανία για ψίχουλα ενώ την ίδια ώρα δεν φορολογούν το μεγάλο κεφάλαιο, όσους έβγαλαν τα χρήματά τους έξω από τη χώρα και τους μεγαλοκαναλάρχες που σας έχουν φιμώσει», είπε.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις κινήσεις των Ενώσεων για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, ενώ το μέλος της ΕΑΣ Βασίλης Λύτης παρουσίασε στον κ. Τσίπρα όλα τα στοιχεία για το προφίλ της εταιρείας που εξαγόρασε τη Δωδώνη.

Εκ μέρους των κτηνοτρόφων ο κ. Μιχάλης Τζίμας ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την στήριξη της κτηνοτροφίας ενώ τη συνδρομή του ζήτησε και ο πρόεδρος των εργαζομένων στη Δωδώνη Χρήστος Γεωργίου.

Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Την ερχόμενη Πέμπτη στις δώδεκα το μεσημέρι θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού στην Ηγουμενίτσα.

2012-10-15

epirupost.gr