«Πάγωσαν» οι κρατήσεις στους ορεινούς τουριστικούς προορισμούς

- Αρνητικό ρεκόρ 20ετίας, κλειστά αυτό τον χειμώνα πολλά καταλύματα

Αρνητικό ρεκόρ εικοσαετίας σημειώνουν μέχρι στιγμής οι κρατήσεις ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, με το Νομό Ιωαννίνων να μην αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα και τους ξενοδόχους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο εσωτερικός χειμερινός τουρισμός έχει πεθάνει και μικρής και μεσαίας δυναμικότητας καταλύματα, ειδικά στις ορεινές περιοχές, δεν θα ανοίξουν καθόλου, καθώς η λειτουργία τους είναι ασύμφορη.

Αν η περσινή σεζόν, για δημοφιλείς προορισμούς όπως το Ζαγόρι και το Μέτσοβο, χαρακτηρίστηκε η χειρότερη των τελευταίων ετών, η φετινή είναι σίγουρα ακόμη πιο δύσκολη, παρά τις προσφορές που γίνονται και παραπέμπουν σε τιμές που υπήρχαν πριν από δέκα χρόνια.

Η κατάρρευση της αγοράς σε συνδυασμό με τον ανελέητο ανταγωνισμό αποτελεί τα δύο βασικά «εκρηκτικά» συστατικά που ταλανίζουν τον τουριστικό κλάδο στα Ιωάννινα. Όπως αναφέρει στην «Ημερησία» ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Κωνσταντίνος Βλάχος «ο ανταγωνισμός έχει φθάσει στο απροχώρητο, καθώς τα πολυάστερα ξενοδοχεία έχουν μειώσει τόσο τις τιμές τους, με αποτέλεσμα να χτυπούν τις μικρές μονάδες της περιοχής καθιστώντας ασύμφορη τη λειτουργία τους.

Πάντως οι πελάτες των 5άστερων ξενοδοχείων υπάρχουν, όπως επίσης υπάρχουν και πλούσιοι Έλληνες. Η τοπική αγορά φέτος συντηρείται από τους γάμους και τα σχολεία και μακάρι όλοι να αντιληφθούν πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους για την επιβίωση του κλάδου αλλά και της τοπικής οικονομίας, καθώς τα χρήματα που δίνουν ανακυκλώνονται στη χώρα μας. Άλλωστε τα έσοδα τόσο από τις σχολικές εκδρομές όσο και από τις εκδηλώσεις είναι ελάχιστα, αλλά παρ` όλα αυτά δημιουργούν ένα τζίρο στις επιχειρήσεις και ουσιαστικό βήμα για την παράταση της λειτουργίας τους».

Μάλιστα πολλά ξενοδοχεία αναγκάζονται να διώχνουν μεμονωμένους πελάτες καθώς είναι άδεια και θεωρείται ασύμφορο να λειτουργήσει πλήρως μια μονάδα με μόλις 2 ή 3 πελάτες, καθώς το κόστος θέρμανσης αλλά και εξυπηρέτησης δεν ανταποκρίνεται με εκείνο των εσόδων...

Πάντως ο κ. Βλάχος επισημαίνει πως οι πληρότητες είναι μειωμένες κατά 50% σε σχέση με πέρσι με ενδείξεις περαιτέρω αύξησης και πλέον οι ξενοδόχοι της περιοχής αλλά και της υπόλοιπης επικράτειας ζουν για ακόμη μία φορά την εποχή των πρακτόρων επιστρέφοντας 30 χρόνια πίσω την αγορά.

Παράλληλα επισημαίνει πως πρέπει να μειωθεί το κόστος της ΔΕΗ, όπως επίσης και της φορολόγησης των επιχειρηματιών του κλάδου, καθώς ήδη πάρα πολλές μονάδες δεν μπορούν να καταβάλουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.

Για την περίοδο των εορτών οι ξενοδόχοι της περιοχής έχουν ετοιμάσει ειδικά πακέτα διαμονής με τιμές που κυμαίνονται από 20 ευρώ έως και 100 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό.

2012-12-08

epiruspost.gr