«Καταφύγιο» η Ήπειρος για φυγόποινους και εγκληματίες

-Μόνο χθες η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε τη σύλληψη 7 καταζητούμενων

-Εξιχνιάστηκε ένοπλη ληστεία στα Γιάννινα • Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών

Την Ήπειρο φαίνεται πως προτιμούν τα παράνομα και κακοποιά στοιχεία για να ξεφύγουν από τα δίχτυα της Αστυνομίας, η οποία όμως με τις συνεχείς συλλήψεις και εξιχνιάσεις αποδεικνύει ότι στην μάχη κατά της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών είναι σκληρός… αντίπαλος.

Μάλιστα χθες η Αστυνομία ταυτοποίησε τον έναν από τους δράστες ένοπλης ληστείας που έγινε σε δυο διαμερίσματα των Ιωαννίνων πριν ένα μήνα. Πρόκειται για έναν 31χρονο Αλβανό, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται για την ανακάλυψη και των υπολοίπων δραστών της ληστείας, ενώ ερευνάται η συμμετοχή του και σε άλλες παράνομες πράξεις. Υπενθυμίζεται πως πριν από ένα μήνα περίπου δύο ηλικιωμένες γυναίκες και η οικιακή βοηθός της μιας εξ αυτών, πέρασαν μια πραγματική νύχτα τρόμου, αφού τρεις άγνωστοι, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, διέρρηξαν διαμέρισμα 2ου ορόφου,  στο οποίο έμενε μια 91χρονη μαζί με μια 47χρονη οικιακή βοηθό. Με την απειλή μαχαιριού και περιστρόφου τις φίμωσαν και στη συνέχεια ανενόχλητοι έψαξαν όλο το σπίτι, βρίσκοντας και παίρνοντας χρήματα, τιμαλφή και χρυσαφικά. Στη συνέχεια κατέβηκαν στον 1ο όροφο, όπου διέμενε μια 89χρονη, την οποία επίσης με την απειλή μαχαιριού τη φίμωσαν και έκλεψαν χρυσαφικά που βρήκαν στο διαμέρισμα.

 Και επτά φυγόποινοι!

Στο μεταξύ, αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο χθες καταγράφηκαν στο αστυνομικό δελτίο επτά (!) συλλήψεις φυγόποινων, τέσσερις στην Πρέβεζα, δυο στην Άρτα και μια στα Γιάννινα, για διαφορετικές καταδικαστικές αποφάσεις (οι υποθέσεις αφορούσαν από κλοπές, μέχρι πλαστογραφίες και παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., ενώ οι συλληφθέντες ήταν τέσσερις Έλληνες, δυο Αλβανοί και ένας Πακιστανός).

 Άλλα αδικήματα

 • Ο αστυνομικός… μπαξές όμως είχε από όλα τις τελευταίες μέρες. Περιλαμβάνει την σύλληψη μελών οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών στην Ηγουμενίτσα, την εξιχνίαση υπόθεσης κυκλοφορίας πλαστών χαρτονομισμάτων στην γειτονική Άρτα και Αιτωλοακαρνανία, με την σύλληψη του δράστη, την εξάρθρωση σπείρας διαρρηκτών που είχαν ρημάξει καταστήματα και σπίτια σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία, καθώς και τη σύλληψη ενός εμπόρου ναρκωτικών στα Γιάννινα. Πιο αναλυτικά:

• Εξιχνιάστηκε άλλη μια περίπτωση κλοπής από το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικάς. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, κατελήφθη ένας 36χρονος  να έχει στην κατοχή του Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, για το οποίο όμως είχε δηλωθεί κλοπή την 17 Δεκεμβρίου στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Μετά τη σύλληψη του δράστη, το αυτοκίνητο αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.

• Ένας 27χρονος Αλβανός συνελήφθη στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας γιατί κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, επέδειξε  κλεμμένη ελληνική άδεια διαμονής, με σκοπό την έξοδό του από τη χώρα μας. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα για λόγους δημόσιας τάξεως.

Διακινούσαν «λαθραίους»

 Μέλη οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών ήταν δύο άνδρες, ένας 45χρονος ομοεθνής μας κι ένας 34χρονος Ιρακινός, οι οποίοι συνελήφθησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στο Νέο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με τη συνδρομή και ανδρών της Ασφάλειας Ιωαννίνων. Μαζί τους συνελήφθησαν και τρεις νεαροί λαθρομετανάστες, δύο Αφγανοί κι ένας Σουδανός.

Το όχημα στο οποίο επέβαιναν ο ένας διακινητής και οι «λαθραίοι» εντοπίστηκε επί της Εγνατίας Οδού και οι αστυνομικοί έκαναν σήμα στάσης στον οδηγό του. Ο 45χρονος άνδρας, αντί να σταματήσει, ανέπτυξε ταχύτητα και τελικά το όχημα ακινητοποιήθηκε κοντά στο Νέο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Από τον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο οδηγός προωθούσε προς το Λιμάνι τέσσερις λαθρομετανάστες, ένας εκ των οποίων πριν την ακινητοποίηση του οχήματος τράπηκε σε φυγή, διαφεύγοντας τη σύλληψη.

 «Εγκέφαλος» ο Ιρακινός

 Ο 45χρονος διαπιστώθηκε ότι είναι μέλος κυκλώματος, με «εγκέφαλο» και διοργανωτή των λαθρομεταφορών έναν 34χρονο Ιρακινό, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη στα Γιάννινα! Το κύκλωμα με διάφορα μέσα μετέφερε τους λαθρομετανάστες από την πόλη των Ιωαννίνων προς την Ηγουμενίτσα, με τελικό προορισμό την Ιταλία, αποκομίζοντας για τις «υπηρεσίες» του αυτές παράνομα περιουσιακά οφέλη. Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, εξετάζονται οι διασυνδέσεις του κυκλώματος, το εύρος της δραστηριότητάς του καθώς και το χρονικό διάστημα που ενέχεται στη διακίνηση παράνομων μεταναστών. Παράλληλα, αναζητούνται και άλλα μέλη της ομάδας.

 Στην Ηγουμενίτσα

 Συνολικά 13 λαθρομετανάστες μετέφερε ένας 41χρονος οδηγός ο οποίος συνελήφθη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Οι αλλοδαποί που βρίσκονταν μέσα σε κρύπτη ειδικά διαμορφωμένη στο εσωτερικό του φορτηγού, που οδηγούσε ο 41χρονος, επρόκειτο να διαφύγουν παράνομα από την χώρα μας.

 Έδινε πλαστά ευρώ

 Πλαστά χαρτονομίσματα είχαν εντοπιστεί να κυκλοφορούν πρόσφατα σε περιοχές των Νομών Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας. Ύστερα από μεθοδική έρευνα που διενήργησαν άνδρες του Τμήματος Ασφάλειας της Άρτας προέκυψε ότι δράστης ήταν ένας 48χρονος άνδρας. Αυτός το τελευταίο χρονικό διάστημα σε επτά συνολικά καταστήματα (καφετέριες, βενζινάδικα, παντοπωλείο και κατάστημα ειδών υγιεινής) πραγματοποίησε συναλλαγές μικρής αξίας, δίνοντας ως αντάλλαγμα πλαστά χαρτονομίσματα των 200 ευρώ, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Ο πλαστογράφος συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία. Τα πλαστά χαρτονομίσματα, που κατασχέθηκαν, θα αποσταλούν για εξέταση στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

 Σπείρα διαρρηκτών

 Σπείρα που διέπραττε διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας είχαν συγκροτήσει τρεις Αλβανοί ηλικίας 26, 23 και 25 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων. Από την έρευνα ταυτοποιήθηκε η κοινή τους δράση σε έξι μέχρι στιγμής, διαρρήξεις, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν πλήθος κοσμημάτων (δαχτυλίδια, μενταγιόν, αλυσίδες, βραχιόλια, σταυροί, ρολόγια και σκουλαρίκια) καθώς και διάφορα άλλα κλοπιμαία.

Η δράση της σπείρας ξεκίνησε, όπως διαπιστώθηκε, τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2012, με πεδίο δράσης περιοχές της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας. Από την Ασφάλεια διερευνάται το ενδεχόμενο συμμετοχής στις διαρρήξεις και άλλων ατόμων καθώς και η ταυτοποίηση της δράσης τους και σε άλλες υποθέσεις διαρρήξεων.

 Έμποροι στο…δόκανο!

 Δύο σημαντικές επιτυχίες είχε αυτές τις ημέρες και η Δίωξη Ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, το Σάββατο συνελήφθη στους Αμπελόκηπους, στα Γιάννινα, ένας 24χρονος Αλβανός, για μεταφορά και εμπορία ποσότητας χασίς. Στην κατοχή του δράση βρέθηκαν δύο δέματα που περιείχαν συνολικά 2 κιλά και 125 γραμμάρια χασίς, το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ, ως προερχόμενο από πώληση ναρκωτικών ουσιών και ένα κινητό.

* * *

Παράλληλα, στη Φιλοθέη της Άρτας, συνελήφθησαν για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών ουσιών δύο Αφγανοί, ηλικίας 22 και 18 ετών. Αστυνομικός του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, προσποιούμενος τον υποψήφιο αγοραστή, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον 22χρονο και συμφώνησε για την αγορά χασίς. Στο προκαθορισμένο σημείο συνάντησης για την παραλαβή των ναρκωτικών, προσήλθαν οι δύο δράστες, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε σπιρτόκουτα με χασίς συνολικού βάρους 26,20 γραμμαρίων, το ποσό των 70 ευρώ και τρία κινητά. 
 2012-12-27

proinoslogos.gr