Εξώδικο στον Υπουργό Παιδείας για την Πολυτεχνική Σχολή

Με εξώδικο προς τον  Υπουργό Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλου απαντούν τα μέλη του ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπως και φοιτητές του ίδιου τμήματος με αφορμή την απόφαση να μην προχωρήσει η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής στα Γιάννινα.
 
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα για τα Προεδρικά Διατάγματα που εστάλησαν ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου, παρά το πλήθος διαβεβαιώσεων που είχαν δοθεί μέχρι τότε για το αντίθετο.

Όπως τονίζεται στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος η ένταξή του σε ένα ξένο κι αδόκιμο περιβάλλον συνιστά κάτι παραπάνω από μια αλλαγή του χαρακτήρα του και της φυσιογνωμίας του και ισοδυναμεί με την οριστική και αμετάκλητη κατεδάφισή του.
 
Η ένταξη του ΤΜΕΥ στην Σχολή Θετικών Επιστημών σημαίνει ουσιαστικά ότι μια Φυσικομαθηματική Σχολή θα χορηγεί Δίπλωμα Μηχανικού. Αυτό και μόνο το γεγονός αποκλίνει από την κοινή λογική, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και φυσικά καταρρίπτει κάθε έννοια εξορθολογισμού που υποτίθεται ότι το Υπουργείο επιχειρεί να επιβάλλει στην ανώτατη εκπαίδευση με το Σχέδιο «Αθηνά».
 
Το Υπουργείο πετά στον «κάλαθο των αχρήστων» όλες τις επενδύσεις και τους σχεδιασμούς που έκανε το ίδιο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για να αναπτύξει τις υποδομές και να στελεχώσει με καθηγητές και τεχνικό προσωπικό το ΤΜΕΥ που κατά γενική ομολογία (εξωτερική αξιολόγηση, διεθνείς συνεργασίες, παραγωγή ερευνητικού έργου, μη-κρατική χρηματοδότηση) αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα νέα τμήματα της Ελλάδος και μάλιστα σε ένα γνωστικό αντικείμενο που αναπτύσσεται ραγδαία στο διεθνή χώρο.
 
Αποδεικνύεται επίσης ότι ενώ το Υπουργείο είναι γενναιόδωρο στην εκ του προχείρου ίδρυση νέων σχολών ανά την Ελλάδα με παντελή έλλειψη σχεδιασμού, καταργεί το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και ενταφιάζει το σχέδιο της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ένα ώριμο αίτημα του Πανεπιστημίου που διατυπώνεται από την δεκαετία του `70.
 
Με ανάλογη επιχειρηματολογία και με αίτημα την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής το Τμήμα Μηχανικών έστειλε  το εξώδικο στον Υπουργό Παιδείας.
 
Παράλληλα η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης ευρεία σύσκεψη προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί οι βουλευτές του Νομού, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και οι υπόλοιποι δήμαρχου του Νομού, όπως επίσης και οι Πρόεδροι των Επιστημονικών κι άλλων φορέων της περιοχής.

epiruspost.gr

2013-05-23