Επίθεση στο Ελληνικό Προξενείο του Αργυροκάστρου, διάβημα διαμαρτυρίας από την ελληνική κυβέρνηση

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Πρεμετή ενώ η ένταση μεταφέρθηκε και στο Αργυρόκαστρο όπου άγνωστοι επιτέθηκαν εναντίον του Ελληνικού Προξενείου.

Η επίθεση στο Προξενείο σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τα θλιβερά επεισόδια στο Ναό της Θεοτόκου όπου δύο άτομα τραυματίστηκαν.

Ομάδα αγνώστων βρέθηκε στο ελληνικό προξενείο και στην κυριολεξία ξέσπασε σε έναν πετροπόλεμο εναντίον του κτιρίου. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί και οι ζημιές περιορίστηκαν μόνο σε υλικές.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ιδιωτική εταιρία σεκιούριτι ήρθε αντιμέτωποι με δεκάδες ιερείς και πιστούς στην Πρεμετή οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί απαιτώντας την επαναλειτουργία του Ναού που είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου.

Οι άνδρες της ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης, που είναι άγνωστο για λογαριασμό ποιού λειτουργούσαν, επιτέθηκαν με γκλομπς ενώ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών. Δεκάδες κάτοικοι της περιοχής παραμένουν συγκεντρωμένοι μέσα στο Ναό, ενώ οργισμένη ήταν και η αντίδραση του σπουδαίου ιεράρχη, Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου ο οποίος τόνισε ότι τέτοια γεγονότα ξυπνούν οδυνηρές μνήμες αθλιότητας.

Η επίθεση στο ελληνικό προξενείο αποτελεί ευθεία πρόκληση προς τον ελληνισμό και δείχνει την αδυναμία ή την μη ύπαρξη βούλησης της Αλβανικής Αστυνομίας να περιφρουρήσει το κτίριο και να εγγυηθεί την ασφάλειά του.

Ο Πρέσβης της Αλβανίας στην Αθήνα εκλήθη άμεσα στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας. Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδικάζει τις επιθέσεις και δείχνει την έντονη ενόχλησή του από τα τεκταινόμενα στην Αλβανία.

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε απερίφραστα τις δύο επιθέσεις, οι οποίες προκαλούν ερωτηματικά ως προς την ετοιμότητα και την βούληση των αρμοδίων Αλβανικών Αρχών να επιβάλουν την τάξη και να προστατεύσουν τα κτήρια των Διπλωματικών και Προξενικών μας Αρχών.

Αναμένουμε την άμεση σύλληψη των υπαιτίων από τις Αλβανικές Αρχές, οι οποίες οφείλουν να θέσουν πάραυτα ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη αυτή κατάσταση που θέλουμε να ελπίζουμε ότι έχει διαμορφωθεί ερήμην της Αλβανικής Κυβέρνησης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

epiruspost.gr

2013-08-20