Ανακοινώσεις του Υπουργού Υποδομών για την Ιόνια Οδό

Με μία σειρά σημαντικών ανακοινώσεων για τα μεγάλα έργα της Ηπείρου, συνοδεύτηκε η πρώτη επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοίδη, στα εργοτάξια της Ιόνιας Οδού, που αναπτύσσονται στο Νομό Ιωαννίνων.

Το μεγαλύτερο εργοτάξιο έχει στηθεί στην περιοχή Σκλίβανης- Πέρδικας, όπου οι εργασίες εξελίσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ για να συνεχιστούν οι εργασίες και προς το τμήμα των Ιωαννίνων θα πρέπει να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα με το στρατόπεδο του Αβγού, τμήμα του οποίου έχει παραχωρηθεί για τη διέλευση του οδικού άξονα.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι η Ιόνια Οδός σε όλο το μήκος της θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2015. Σε ενάμισι χρόνο από σήμερα. Πρόκειται για δέσμευση που απορρέει από τις συμβάσεις των παραχωρησιούχων αλλά αποτελεί και κορυφαία πολιτική επιλογή, καθώς θεωρητικά οι οδικοί άξονες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας και τον περιορισμό της ύφεσης.

Ο κ. Χρυσοχοίδης, προήδρευσε σε σύσκεψη που μετείχαν όλες οι τοπικές αρχές και φορείς της Ηπείρου και συζήτησε ένα προς ένα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε όλα τα έργα της περιοχής.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ

Αναφερόμενος ο Υπουργός, στην Ιόνια Οδό, που αποτελούσε το βασικό αντικείμενο της επίσκεψης τόνισε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2015. Το μήκος του οδικού άξονα από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννινα φτάνει στα διακόσια χιλιόμετρα και το κόστος κατασκευής το ένα δις.

Σήμερα απασχολούνται στην κατασκευή του δεκάδες εταιρίες και 1700 εργαζόμενοι, ενώ έξι μήνες μετά την επανεκκίνηση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι ικανοποιημένη από την εξέλιξή του.

«Κατασκευάζουμε ένα δρόμο υπερσύγχρονο. Έναν δρόμο που ήταν αίτημα δεκαετιών. Οι δρόμοι ενώνουν δυνάμεις, παράγουν ανάπτυξη, συνδέουν τις περιοχές, συνδέουν τους ανθρώπους. Είναι προυπόθεση για ανάπτυξη και ευημερία» ανέφερε ο κ. Χρυσοχοίδης ο οποίος ζήτησε από όλους περισσότερη δουλειά και λιγότερα λόγια.
«Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σε ενάμισι χρόνο. Δεν σηκώνει αναβολές. Πρέπει να βοηθήσουν όλοι. Ιδιώτες, ΔΕΗ, Αρχαιολογία, δημόσιο, υπηρεσίες. Πρέπει να εργαστούμε όλοι για να προάγουμε την κατασκευή των έργων», υπογράμμισε ο Υπουργός.

ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Τα νέα δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου το Υπουργείο θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με την έκπτωση του αναδόχου της τρίτης φάσης του λιμένα.

Τα έργα ξεκίνησαν με καθυστέρηση και σε καμία φάση δεν αναπτύχθηκαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση. Τα προβλήματα ήταν τεράστια καθώς και στο παρελθόν είχαν κινηθεί διαδικασίες για την έκπτωσή του.

«Η χώρα βίωνε την κρίση και κάναμε υπομονή με πολλές εταιρίες. Από δω και πέρα θα τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες με απόλυτη συνέπεια. Οι υπηρεσίες μας θα κάνουν την δουλειά τους» απάντησε ο Υπουργός όταν ρωτήθηκε αν θα προχωρήσει η έκπτωση του εργολάβου στο λιμάνι, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό.

ΗΜΙΚΟΜΒΟΣ ΣΤΟ ΔΡΙΣΚΟ

Η καλή είδηση από την επίσκεψη του κ. Χρυσοχοίδη ήρθε για την κατασκευή του ημικόμβου στο Δρίσκο, προκειμένου να ενωθεί με την Εγνατία το νοτιοανατολικό τμήμα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Το αίτημα είναι παλιό και όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός το έργο θα προχωρήσει άμεσα, καθώς η μελέτη ολοκληρώθηκε. Ο προυπολογισμός του φτάνει στο 1,2 δις.

ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες ολοκληρώθηκε η τελευταία μελέτη για τα έργα στο αεροδρόμιο και στο εξής θα προχωρήσει η μελέτη εφαρμογής. Το Υπουργείο αναγνωρίζει τα προβλήματα τόσο σε κατασκευαστικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο και ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνει σύσκεψη στην Αθήνα προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Ο ΑΞΟΝΑΣ Ε65

Ο κ. Χρυσοχοίδης αναφέρθηκε και στον άξονα Ε65 ανακοινώνοντας την επέκταση του από την Λαμία ως την Ξινιάδα, το νότιο δηλαδή άκρο, ενώ έκανε γνωστό ότι συντάσσεται η μελέτη και για το βόρειο άκρο, τη σύνδεση δηλαδή των Τρικάλων με την Εγνατία Οδό.

«Σε ενάμισι χρόνο από τώρα η Ήπειρος, θα επικοινωνεί πολλαπλώς με την υπόλοιπη Ελλάδα. Έτσι γίνεται πιο ελκυστική και με μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης» κατέληξε ο κ. Χρυσοχοίδης.

epiruspost.gr

2014-06-19