Το Υπουργείο Άμυνας τορπιλίζει την Ιόνια… Νέες αξιώσεις για την αποδέσμευση του στρατοπέδου στο Αβγό

Την κατασκευή του βόρειου τμήματος της Ιόνιας Οδού, από την Πέρδικα μέχρι την διασταύρωσή της με την Εγνατία, τορπιλίζει το Υπουργείο Άμυνας καθώς εγείρει συνεχώς εμπόδιο ώστε να μην αποδεσμεύσει το στρατόπεδο Αβγού.

Η απάντηση που έδωσε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος σε ερώτηση που είχε κατατεθεί από τον βουλευτή Ιωαννίνων Σταύρο Καλογιάννη, είναι αποκαλυπτική της στάσης τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και των υπηρεσιακών παραγόντων.

Παρά το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και Υποδομών, το πρώτο θεωρεί το στρατόπεδο ενεργό, θέτει ζήτημα αποζημίωσης του ακινήτου και κατασκευής νέων εγκαταστάσεων.

Το κράτος δηλαδή θα πρέπει να αποζημιώσει το κράτος για να κατασκευάσει ένα κρατικό έργο. Αυτά, ναι, μόνο στην Ελλάδα μπορούν να συμβαίνουν.

Σύμφωνα με την απάντηση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, η διέλευση της Ιόνιας Οδού, από το στρατόπεδο το καθιστά ανενεργό στο σύνολό του τη στιγμή που είναι ενταγμένο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΓΕΣ.

Έτσι καλείται το Υπουργείο Υποδομών να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την κατασκευή των απαιτούμενων εγκαταστάσεων και υποδομών σε άλλη περιοχή, προκειμένου να μεταφερθεί το σύνολο των δραστηριοτήτων που υλοποιούνται την παρούσα περίοδο στο στρατόπεδο Αβγού.

«Η παραχώρηση αλλά και ο τρόπος αποζημίωσης του ακινήτου, αποτελούν επίσης ζητήματα, τα οποία πρέπει να εισαχθούν προς λήψη απόφασης στη Διοικητική Επιτροπή του ΤΕΘΑ», υπογραμμίζει στην απάντησή του ο Υφυπουργός, θέση που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και καθιστά την αποδέσμευση δυσκολότερη.

Ο Σταύρος Καλογιάννης, σχολιάζοντας την απάντηση του Υφυπουργού, δεν κρύβει την ενόχλησή του αλλά ουσιαστικά και την ανησυχία του για την τύχη του βόρειου τμήματος της Ιόνιας Οδού.

«Παρά το γεγονός ότι πέρασαν 10 μήνες από την ψήφιση του νόμου για τις τροποποιημένες συμβάσεις παραχώρησης, παρά το γεγονός ότι έχει συνταχθεί πρόσφατα «μνημόνιο συνεργασίας» μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Υποδομών για την μεταφορά των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου, από την απάντηση του Υφυπουργού προκύπτει ότι τα έργα στο πρώτο τμήμα της Ιόνιας οδού, από τα Ιωάννινα μέχρι την Πέρδικα δεν μπορούν ακόμα να ξεκινήσουν.

Το Υπουργείο οφείλει να ξεπεράσει όποιες αγκυλώσεις υπάρχουν και να επιταχύνει τους ρυθμούς μεταφοράς του στρατοπέδου, καθώς ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα. Δεν μπορούν να τηρηθούν τα τεθέντα από το Υπουργείο Υποδομών χρονοδιαγράμματα (έγγραφο υπ` αρ. πρωτ. 1422/2014) περί ολοκληρώσεως της Ιόνιας οδού στο τέλος του 2015 (εκτός της σήραγγας της Κλόκοβας) με αυτούς τους ρυθμούς», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Καλογιάννης.

2014-09-18

epirupost.gr