Ηπειρωτικός εμφύλιος για ΧΥΤΥ και εργοστάσιο!

Ηπειρωτικό εμφύλιο φαίνεται ότι θα προκαλέσει στο μέλλον, στο εγγύς ή στο απώτερο, η επιμονή των Ιωαννίνων στο να μην μετατραπεί ο Χ.Υ.Τ.Α Ελληνικού σε Χ.Υ.Τ.Υ, όπως άλλωστε λέει και η πολιτική δέσμευση την οποία απέσπασαν οι κάτοικοι προκειμένου να επιτρέψουν την εκτέλεση εργασιών για Χ.Υ.Τ.Α. Οι πρόεδροι των Φορέων Διαχείρισης των δύο άλλων ενοτήτων διαμηνύουν πως δεν θα επιτρέψουν οι κάτοικοι των δικών τους ενοτήτων, να διαμοιραστούν τα υπολείμματα των Ιωαννίνων σε Άρτα και Θεσπρωτία. Την ίδια ώρα βλέπουν με καχυποψία την προσθήκη νέων θέσεων για εργοστάσιο στα όρια του δήμου Ιωαννίνων.

Την ίδια καχυποψία έδειξε κι ο Δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης, όταν μέσα στο Δ.Σ μίλησε ευθέως για μεθοδεύσεις προκειμένου να κατασκευαστεί στα Γιάννενα μόνο το εργοστάσιο.

Το Δ.Σ Ζηρού ενοχλημένο επίσης που δεν εισακούστηκε η απόφασή του για εξαίρεση των περιοχών σε Ζερβό και Γαλατά αποφάσισε να στείλει έγγραφη διαμαρτυρία και ως προς τούτο και ως προς την υποψία για την ξαφνική εμφάνιση θέσεων του δήμου Ιωαννίνων από την επιτροπή επίβλεψης της Περιφέρειας.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής «επί της ουσίας» της Ρούλας Χρήστου στον ΑRT TV, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, στα όρια του οποίου βρίσκεται ο υπό κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α Ελληνικού μίλησε για «διγλωσσία» και «κουτοπονηριά» πολιτικών παραγόντων των Ιωαννίνων με το να αφήνουν να εννοηθεί στους κατοίκους της υπόλοιπης Ηπείρου ότι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους στο θέμα διαχείρισης απορριμμάτων και την ίδια ώρα να επαναλαμβάνουν πως ισχύει η δέσμευσή τους για βραχύχρονη λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α Ελληνικού. Ο κ. Σεντελές θεωρεί πως η επιτροπή ξέφυγε από τον αρχικό σκοπό της καθώς δεν συμφωνεί με τον διαχωρισμό του Χ.Υ.Τ.Υ από το εργοστάσιο, ενώ οι κύριοι Γιαννούλης και Λώλος των Συνδέσμων Άρτας και Θεσπρωτίας αντίστοιχα, πιστεύουν πως αυτό έγινε γιατί δεν υπάρχουν χρήματα να γίνουν και τα δύο. Επιμένουν ωστόσο πως πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι οι Χ.Υ.Τ.Α της περιφέρειας αν οδηγηθούμε στο σενάριο κατασκευής μόνο εργοστασίου.

Ο κ. Σεντελές επίσης δήλωσε πως οι κάτοικοι του Ελληνικού δεν προτίθενται να επιτρέψουν ούτε την λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α και δεν υπαναχωρούν από τα ένδικα μέσα στα οποία έχουν καταφύγει. Συμφωνεί δε, πως η ένταξη στη λίστα των γηπέδων για ΑΣΑ, περιοχών του δήμου Ιωαννίνων, μόνο τυχαία δεν είναι και σίγουρα όχι εξίσου δύσκολη όσο η χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Υ. «Αν είναι για το εργοστάσιο μόνο, φέρτε το και στην Πράμαντα» δήλωσε χαρακτηριστικά για να τονίσει πως ο νομός Ιωαννίνων δεν έχει σταθεί μέχρι στιγμής στο ύψος των περιστάσεων και δεν αντιμετωπίζεται πλέον στην `Ηπειρο συνολικά, το ζήτημα διαχείρισης απορριμμάτων με τη δέουσα σοβαρότητα.

epiruspost.gr