ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Μπαράζ ανακοινώσεων από την αντιπολίτευση, Δημ. Αρχή: Δεν γινόμαστε συνέταιροι στην παρανομία….Μετά από κατάληψη ενός περίπου μήνα άνοιξε και πάλι το Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Δήμαρχος και ομάδα Δημοτικών Συμβούλων, εισήλθαν κανονικά στο κτίριο, καθώς κανένας από όσους κάνουν κατάληψη δεν βρίσκονταν στο χώρο και απομάκρυναν τα πανό που είχαν τοποθετηθεί. Από την Αστυνομία ζητήθηκε να διαφυλαχθεί ανοιχτή η είσοδος του κτιρίου.

Σήμερα το πρωί, πρώην συμβασιούχοι της ΑΔΕΙ και μέλη του ΠΑΜΕ, έφτασαν στο δημαρχείο και προχώρησαν πάλι σε κατάληψη της κεντρικής εισόδου. Παρενέβη η αστυνομία και τους απομάκρυνε επιτρέποντας έτσι την είσοδο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δημάρχου και άλλων μελών της Δημοτικής Αρχής, όπως και των εργαζομένων.

 

Το γεγονός αυτό, είχε ως αποτέλεσμα το μπαράζ ανακοινώσεων- καταγγελιών από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και την απάντηση της Δημοτικής Αρχής η οποία τονίζει πως «δεν γίνεται συνέταιρος στην παρανομία.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

«Ζητήσαμε από την αστυνομία να διαφυλάξει ανοιχτή την πόρτα του Δημαρχείου. Το ανοιχτό δημαρχείο είναι δικαίωμα της πόλης. Η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου είναι δικαίωμα της πόλης. Οι πολιτικές διαφωνίες λύνονται με πολιτικό τρόπο». Αυτό τόνισε σε δηλώσεις που έκανε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, μετά το άνοιγμα του Δημαρχείου, το οποίο επί έναν περίπου μήνα τελούσε υπό κατάληψη.

Ο κ. Φίλιος και ομάδα δημοτικών συμβούλων άνοιξαν το δημαρχείο το απόγευμα της Κυριακής. Τα πανό που είχαν αναρτηθεί απομακρύνθηκαν και αργά το βράδυ, ζητήθηκε από την αστυνομία να μεριμνήσει ώστε οι πόρτες να παραμείνουν ανοιχτές.

Απαντώντας στις επικρίσεις που υπήρξαν ο δήμαρχος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή επί τρεις μήνες συζητά με τους πρώην συμβασιούχους της ΑΔΕΙ και εξέφρασε έμπρακτα την συμπαράστασή της σε αυτούς, τηρώντας στο ακέραιο την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Αν ήμασταν ανάλγητη Δημοτική Αρχή και με αντιδημοκρατική συμπεριφορά θα είχαμε σταματήσει τον διάλογο από την πρώτη μέρα και θα ζητούσαμε την επιβολή της νομιμότητας. Επί τρεις μήνες συζητούμε. Η Δημοτική Αρχή ήταν ο μοναδικός συμπαραστάτης τους, όταν άλλοι τους κορόιδευαν. Όμως το Δημαρχείο πρέπει να λειτουργήσει και η πόλη έχει δικαίωμα να εξυπηρετηθεί από την Δημοτική Αρχή», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.

Αναφερόμενος και σήμερα στο πρόβλημα που έχει ανακύψει τόνισε ότι δεν μπορεί να λυθεί με άλλο τρόπο, παρά μόνο με νομοθετική ρύθμιση. «Η κατάληψη, η παρέμβαση συνδικαλιστικών οργανώσεων και του ΠΑΜΕ, οι αντιπαραθέσεις δεν οδηγούν πουθενά. Το πρόβλημα είναι στα χέρια της Κυβέρνησης και μόνο αυτή μπορεί να το λύσει», σημείωσε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Φίλιος έκανε ειδική αναφορά στα σοβαρά προβλήματα ακυρότητας που έχει η συντριπτική πλειοψηφία των συμβάσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα, οι 105 έχουν ημερομηνία έναρξης της εργασίας την 1η Ιανουαρίου 2006, χωρίς να αναφέρεται σε καμία από αυτές η ημερομηνία λήξης.

Ένας άλλος αριθμός έχει ημερομηνία έναρξης την 1η Ιανουαρίου 2007, χωρίς επίσης να αναγράφεται ημερομηνία λήξης.

Σε 15 συμβάσεις ως ημερομηνία λήξης αναφέρεται «μέχρι την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού» ενώ 16 είχαν λήξει προ διετίας, παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι συνέχιζαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να πληρώνονται.

Ο κ. Φίλιος υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει κανένα τρόπο για την επαναπρόσληψή τους καθώς πέραν των ποινικών προκύπτουν και αστικές ευθύνες και κατέληξε στέλνοντας ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: «Η παράταξή μου και εγώ, δεν γινόμαστε συνέταιροι στις παρανομίες».

Ο ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΝΤΑΣ

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία του Νίκου Γκόντα ήταν η πρώτη που αντέδρασε με ανακοίνωσή της, στην οποία μάλιστα κάνει λόγο για πρωτόγνωρα γεγονότα, λησμονώντας προφανώς την δυναμική επέμβαση των ΜΑΤ στο Ξενία, επί των ημερών της.

«Τα θλιβερά και πρωτοφανή γεγονότα που διαδραματίστηκαν και εξελίσσονται έξω από το Δημαρχείο Ιωαννίνων δεν ταιριάζουν ούτε στην ιστορία ούτε στον πολιτισμό αυτής της πόλης και των κατοίκων της.

Η παράταξή μας ακόμη και αυτή τη στιγμή, καλεί τη δημοτική αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσει ακόμη και τώρα να εκθέτει συνεχώς και την ίδια αλλά και μια ολόκληρη πόλη που καμία σχέση δεν έχει ούτε με τέτοιες εικόνες ούτε με τέτοιου τύπου πρακτικές», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ

Η παράταξη του Χρήστου Μαντά «3 κλικ αριστερά» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή επέλεξε τον αυταρχικό κατήφορο για να αντιμετωπίσει το πρόβλήμα των απολυμένων συμβασιούχων, που γιγαντώνεται σε όλη την Ελλάδα. Πρόβλημα δημιουργημένο από το πελατειακό σύστημα για να χρησιμοποιεί εργαζόμενους που επί χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ως ομήρους.

Η Δημοτική Κίνηση Γιαννίνων "3 κλικ αριστερά" Αντίσταση-Αλληλεγγύη-Αλλαγή καταδικάζει την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των διαμαρτυρόμενων, τη χρήση χημικών και βίας για να ανοίξει το Δημαρχείο.

Θεωρούμε ότι η η διέξοδος από το σοβαρό αυτό πρόβλημα είναι να υπάρξει ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., ώστε οι εργαζόμενοι να μεταφερθούν είτε στην κοινωφελή επιχείρηση είτε/και στο Δήμο, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, και στη συνέχεια να γίνουν όλες οι τυπικές ενέργειες διευθέτησης.

Eπιβάλλεται ακόμα να συντονιστεί ο Δήμος μας με άλλους Δήμους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση οριστική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να λήξει η αθλιότητα πρόσληψης συμβασιούχων για πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Καλούμε την Δημοτική Αρχή να τήν ενστερνιστεί και να τήν θέσει σε εφαρμογή και όχι να καταφεύγει σε απεχθή μέτρα.

Η ΔΡΑΣΥ

Η ΔΡΑΣΥ, μεταξύ των άλλων αναφέρει:

«Τελικά η νέα «προοδευτική» δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών-ακολουθώντας κατά γράμμα την δημαρχία Γκόντα και στα πρότυπα του «ΞΕΝΙΑ» - έστειλε τα ΜΑΤ ενάντια στους συμβασιούχους της ΑΔΕΙ και τις αλληλέγγυες κοινωνικές - πολιτικές δυνάμεις.

Πνίγοντας το κέντρο των Ιωαννίνων στα δακρυγόνα, κτυπώντας τους εργαζόμενους συμβασιούχους που δεν ζητάνε παρά το να έχουν μια αξιοπρεπή εργασία. Με στόχο να καταστείλει τον αγώνα τους, που έχει πλέον πανελλήνιο χαρακτήρα με την κατάληψη και του δημαρχείου Αθηνών αποκτώντας επικίνδυνα χαρακτηριστικά για την «χούντα» του μνημονίου. Για αυτό το λόγο άμεσα έπρεπε να κατασταλεί, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού κάθε εργαζόμενου που αντιστέκεται

Η δημοτική αρχή, πιστή ακόλουθος της πολιτικής της κυβέρνησης - Ε.Ε. - ΔΝΤ που διαλύει τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα του εργαζόμενου λαού, στο όνομα της εξυπηρέτησης του χρέους, για να κρατήσουν την κερδοφορία τους οι κεφαλαιοκράτες και τα λαμόγια.

Φαίνεται πως η πολιτική λύση του Ραγκούση για τους συμβασιούχους ήταν η καταστολή και τα ΜΑΤ. Ήταν η αντιδημοκρατική εκτροπή και το κτύπημα των κοινωνικών αγώνων και όχι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την χρησιμοποίηση των ΜΑΤ για την επανακατάληψη του κατειλημμένου από τους ουσιαστικά απολυμένους συμβασιούχους Δημαρχείου. Οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι νόμιμοι ή παράνομοι, ούτε σταματάν με ΜΑΤ, ΕΚΑΜ, καταστολή, παρά με την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των συμβασιούχων. Αυτό θα έπρεπε να το είχαν κατανοήσει οι «αριστεροί» σύμμαχοι του ΠΑΣΟΚ όταν ανέλαβαν λίγους μήνες πριν τα ηνία της διαχείρισης του Δήμου Ιωαννιτών. «Που είσαι νιότη που έλεγες πως θα γινόμουν άλλος...» λέει ένας στίχος που πάει γάντι με τους «αριστερούς» διαχειριστές μας.

Η δημοτική αρχή πρέπει να απολογηθεί στο Γιαννιώτικο λαό για το τεράστιο αντιδημοκρατικό της ατόπημα, λίγους μόνο μήνες μετα την εκλογή της. Εάν θέλει να δώσει ένα τέλος σε αυτή τη κατάσταση μπορεί και πρέπει να το κάνει με την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εδώ και τώρα !!!

Εάν αυτό την φέρει σε σύγκρουση και με την κυβέρνηση ας το πράξει, διαφορετικά μέρα με την ημέρα θα αποδεικνύει όλο και πιο πολύ πως είναι το «Καλικρατικό» πιόνι του μνημονίου, του ΔΝΤ, της ΕΕ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Όχι δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για την συγκεκριμένη δημοτική αρχή, για καμία δημοτική αρχή που σέβεται τους «νόμους» του μνημονίου. Μνημόνιο, ΔΝΤ, ΕΕ και εργατικά - δημοκρατικά δικαιώματα είναι έννοιες που έρχονται σε ανοικτή αντίθεση και ταξική σύγκρουση. Αυτό όμως θα πρέπει να το κατανοήσουν όλοι οι εργαζόμενοι, γιατί σήμερα πλήττονται οι συμβασιούχοι της ΑΔΕΙ, αύριο άλλοι, μεθαύριο όλοι μας. Οργανώνοντας την ενωτική αγωνιστική μας αντίθεση, σ` αυτό τον ταξικό πόλεμο μπορούμε και πρέπει να βγούμε νικητές.

Οι εργαζόμενοι, το εργατικό κίνημα, οι μαζικοί φορείς, πρέπει άμεσα να εκφράσουν το αποτροπιασμό τους για την αντιδημοκρατική εκτροπή της δημοτικής αρχής. Με ανυποχώρητο, δημοκρατικά οργανωμένο και μαζικό αγώνα, να δυναμώσουν την αντίσταση και την αντεπίθεση των εργαζόμενων.

Αναγκαίο είναι το άνοιγμα του μετώπου της ταξικής αλληλεγγύης και της συμπαράστασης στο αγώνα των συμβασιούχων με στόχο την νικηφόρα έκβαση του αγώνα τους. Η νίκη των συμβασιούχων θα είναι νίκη όλων των εργαζόμενων. Η «χούντα» της κυβέρνησης - ΔΝΤ- Ε.Ε. – μνημονίου και των ντόπιων Καλικρατικών τους εκφραστών δεν θα περάσει...

ΤΟ ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, το οποίο μέσω του ΠΑΜΕ, πρωτοστάτησε στην κατάληψη, καταγγέλλει το άνοιγμα του Δημαρχείου, μέσω της Νομαρχιακής του Επιτροπής. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καταγγέλλει στον γιαννιώτικο λαό το ΠΑΣΟΚ και το δήμαρχο του Φίλιππα Φίλιο, τη ΝΔ και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που από κοινού έχουν διαμορφώσει τα κόμματα και οι δυνάμεις της πλουτοκρατίας. Η "δημοκρατία" που επικαλούνται είναι η "δημοκρατία" των ΜΑΤ, της βίας και της τρομοκρατίας. Είναι η άλλη όψη της ίδιας αντιλαικής πολιτικής που απολύει, αφήνει απλήρωτους εργαζόμενους, χτυπάνε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, παίρνουν αλλεπάλληλα αντιλαικά μέτρα.

ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρησιμοποιούν την βία απέναντι στους εργατικούς- λαικούς αγώνες γιατί φοβούνται τους αγώνες του λαού, φοβούνται την πάλη αφού στρέφεται με ταξική συνέπεια στους κεφαλαιοκράτες, φοβούνται την ενότητα της εργατικής τάξης, την δύναμη της.

ΧΤΥΠΑΝΕ ΑΝΈΡΓΟΥΣ- ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ- ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ.

Είναι επικίνδυνοι για το λαό .Το επανέλαβαν στο δημαρχείο του Κατσικά πρωτοπαλίκαρα δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ που προπηλάκισαν εργαζόμενους, ενθάρρυναν ενέργειες σαν του σούπερ- μάρκετ Αρβανιτίδη που έφερε μπράβους από την Βέροια για να σπάσουν την πανγιαννιώτικη πανεργατική απεργία.

ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ ΛΑΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ.

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ

. Η εξουσία από τα χέρια των καπιταλιστών να περάσει στην εργατική τάξη και στους συμμάχους της, τα μέσα παραγωγής, τα εργοστάσια να γίνουν λαική ιδιοκτησία. Ο λαός παράγει τον πλούτο οι λίγοι τον καρπώνονται. Οργάνωση δράση αντεπίθεση για την λαϊκή εξουσία, οικονομία.

EPIRUSPOST.GR