Έργα 100 εκ. για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο-Καρχιμάνης:Θα μπορούσε να εξεταστεί η μεταφορά των απορριμμάτων της Λευκάδας

 

Έργα εκατό εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2020, περιλαμβάνει το αναθεωρημένο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων για την Περιφέρεια Ηπείρου. Ο ΠΕΣΔΑ, εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, προκαλώντας μάλιστα μικρούς πολιτικούς τριγμούς στην παράταξη της Όλγας Γεροβασίλη. Κι αυτό γιατί, σε αντίθεση με την ίδια, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τσίκαρης, διαφώνησε με την επιλογή κατασκευής του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων.

Την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ εισηγήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, υπογραμμίζοντας ότι η Ήπειρος, μέσα από τη συστηματική δουλειά που έγινε επιλύει οριστικά το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων ενώ είναι η μοναδική περιοχή της χώρας που πλέον δεν κινδυνεύει από πρόστιμα.

Στο νέο σχεδιασμό, δεσπόζουσα θέση εξακολουθεί να έχει το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων. Μετά την υποκατάσταση αναδόχου, η Περιφέρεια Ηπείρου, προχώρησε σε αναθεώρηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς ο νέος προσωρινός ανάδοχος, προτείνει μια διαφορετική τεχνολογία αλλά και την παραγωγή ενέργειας. Η Περιφέρεια τελεί εν αναμονή της έγκρισης της ΜΠΕ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι η αντικατάσταση αναδόχου, έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του κόστους για τα απορρίμματα, το οποίο θα φτάνει στα 40,9 ευρώ τον τόνο.

Ο σχεδιασμός με προυπολογισμό 100,9 εκατομμύρια μέχρι και το 2020, μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης, για τους οποίους υπάρχει νομική δέσμευση χρηματοδότησης, την Μονάδα ΑΣΑ, για την οποία επίσης υπάρχει νομική δέσμευση χρηματοδότησης και την επέκταση του δεύτερου κυττάρου στον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας, έργο για το οποίο επίσης υπάρχει χρηματοδότηση,

Επίσης έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση η Μονάδα Κομποστοποίησης στην Άρτα, ενώ πρόκειται άμεσα να υποβληθεί πρόταση για χρηματοδότηση για τα Πράσινα Σημεία (green points) των Δήμων Ιωαννίνων - Άρτας - Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας.

Δύο ακόμη έργα, που θα υποβληθούν από την Περιφέρεια Ηπείρου για χρηματοδότηση είναι η Μονάδα Κομποστοποίησης Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας όπως και η χρηματοδότηση για την επέκταση του δεύτερου κυττάρου των ΧΥΤΑ Ελληνικού και Καρβουναρίου.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι έγιναν πολύ σημαντικά βήματα για να λυθούν προβλήματα που χρόνιζαν ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες με την μεταφορά απορριμμάτων από την Κέρκυρα και την Λευκάδα, σημειώνοντας ότι για την δεύτερη, θα μπορούσε το θέμα να εξεταστεί.

Η Όλγα Γεροβασίλη, άσκησε κριτική στις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης εν τέλει όμως συντάχθηκε με την πρόταση αναθεώρησης, πράγμα με το οποίο διαφώνησε ο κ. Βασίλης Τσίκαρης, ως προς το σκέλος του εργοστασίου.

«Δούλεψε πολύς κόσμος για να είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα. Κάναμε μια διαδικασία ανοιχτή, διεθνή για το διαγωνισμό για το εργοστάσιο. Είναι ηθική υποχρέωσή μας να κινηθούμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Και το κάναμε με δημόσιο διαγωνισμό με βάση το συμφέρον του τόπου. Η Περιφέρεια Ηπείρου και στο θέμα των σκουπιδιών, με τη συνεργασία όλων, είναι πρωτοπόρα. Αφού τα καταφέραμε με τους ΧΑΔΑ και τις χωματερές να μην πέσει ούτε ένα πρόστιμο στην Ήπειρο, θα τα καταφέρουμε και στα νέα δεδομένα», τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου με το κλείσιμο της συνεδρίασης.

epiruspost.gr

10:50:29

2016-07-12