Ανταποκρίσεις  >  Iωάννινα Η στιγμή του σεισμού στα Γιάννενα όπως καταγράφηκε από κάμερα-Οι Γεωλόγοι του ΑΠΘ αναλύουν
   

 

Τα δευτερόλεπτα του σεισμού που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, για όλους μας έδειχναν ατελείωτα... Έμοιαζαν αιώνας!

Τις στιγμές εκείνες κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα που έχει στο ιατρείο του ο κ. Δημήτρης Τσάνης.

Το ιατρείο βρίσκεται στην συμβολή των οδών Μιχαήλ Αγγέλου και Βλαχλείδη, στην καρδιά της πόλης των Ιωαννίνων.

Το υλικό από την κάμερα, το οποίο μας παραχώρησε, δείχνει τα εφιαλτικά δευτερόλεπτα από τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που αναστάτωσε ολόκληρο το Νομό Ιωαννίνων.

 


Οι Γεωλόγοι του ΑΠΘ αναλύουν τον σεισμό των Ιωαννίνων... Ιδιόμορφος και πολύπλοκος

 

Όσο οι ώρες περνούν τόσο περισσότερο αισιοδοξούν οι επιστήμονες ότι τα χειρότερα για τα Γιάννινα πέρασαν και πλέον η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογική.

Ο σεισμός των Ιωαννίνων παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες και θα απασχολεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τους επιστήμονες.

Στοιχεία πολλά κι ενδιαφέροντα δίνει η ερευνητική ομάδα Γεωλογίας των σεισμών του ΑΠΘ, του καθηγητή Σπύρου Παυλίδη.

Η ομάδα χαρακτηρίζει την περίπτωση του σεισμού ιδιόμορφη και πολύπλοκη και σημειώνει ότι ο σεισμός των 5,3 R εντάσσεται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, που συγκροτείται από τη ραχοκοκαλιά της Πίνδου από τη Νότια Αλβανία διατρέχοντας τη Δυτική Ελλάδα σχεδόν σε Β-Ν διεύθυνση.

Πρόκειται για ένα περιβάλλον ενεργό σεισμικά με ιστορικό ισχυρών σεισμών.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑΟ πρόσφατος σεισμός της 15ης Οκτωβρίου, Μ=5,3 εντάσσεται σε ένα διαφορετικό γεωτεκτονικό περιβάλλον, που συγκροτείται από τη ραχοκοκαλιά της Πίνδου, από Νότια Αλβανία διατρέχοντας τη Δυτική Ελλάδα, σχεδόν σε Βόρεια-Νοτια διεύθυνση, σεισμικά ενεργό περιβάλλον με ιστορικό ισχυρών σεισμών με τελευταίους αυτούς του 1960 βορειότερα (Νότια Αλβανία, Μ> 6.5, μέγιστη ένταση 8,5 (VIII+ ) και 1967 νοτιότερα, Άρτα-Ιωάννινα, (Μάιος, Μ =6.4, μέγιστη ένταση 9 (ΙΧ).

Ο Σεισμός συνδέεται με γνωστή ζώνη ρηγμάτων όπως έχει καταγραφεί και προσδιοριστεί στη Βάση Δεδομένων Σεισμογενετικών Πηγών του Ελλαδικού χώρου GreDaSS (Greek Database of Seismogenic Sources, www.gredass.unife.it).

Το ρήγμα είναι διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα των τελευταίων 50 χρόνων, που μελετήθηκαν σε πρόσφατους σεισμούς στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδος.

Είναι ρήγμα "ΑΝΑΣΤΡΟΦΟ" ή ρήγμα "ΕΦΙΠΠΕΥΣΗΣ", δηλαδή τα στρώματα των πετρωμάτων από τα 10 με 15 χιλιόμετρα "καβαλούν" το ένα το άλλο με συνέπεια να ανυψώνεται επιφανειακά το βουνό κατά τουλάχιστον 10-15 εκατοστά.

Στην ιδιαιτερότητα του αυτή οφείλεται εν μέρει και η μετασεισμική του συμπεριφορά.

Η Πίνδος αν και βρίσκεται ως βουνό σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας συνεχίζει να ψηλώνει. Η σύγκρουση των πλακών στην περιοχή του Ιονίου έχει προκαλέσει πάχυνση του φλοιού από δυτικά προς ανατολικά φτάνοντας τα 40 χιλιόμετρα βάθος κάτω από την οροσειρά της Πίνδου.

Οι ταχύτητες σύγκλισης των πλακών στην περιοχή είναι της τάξης των 5-10 χιλιοστών το χρόνο. Τα ανώτερα στρώματα του φλοιού της Ηπείρου, που έχουν ένα εκτιμώμενο μέγιστο πάχος 10 χιλιόμετρων, δεν παρουσιάζουν σημαντική σεισμικότητα.

Η βαθύτερη σεισμικότητα 10-20 χιλιόμετρων και ακόμη βαθύτερη, όπως του πρόσφατου σεισμού, οφείλεται σε διεργασίες του φλοιού με ανάστροφα-εφιππευτικά ρήγματα (επωθήσεις πετρωμάτων). Γι` αυτό η περίπτωση αυτού του σεισμού είναι ιδιόμορφη, πολύπλοκη και απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη και προσοχή.

Το σεισμογόνο ρήγμα έχει ΒΔ-ΝΑ διεύθυνση και βρίσκεται μεταξύ καλά χαρτογραφημένων και μελετημένων από πλήθος επιστημονικών εργασιών ρηγμάτων.

Ο ακριβής προσδιορισμός, οι διατάσεις του και η σεισμική συμπεριφορά του θα ερευνηθούν με την υπαίθρια μελέτη, ήδη κλιμάκιο της ομάδας βρίσκεται στην περιοχή, καθώς και από τα σεισμολογικά, γεωδαιτικά και δορυφορικά δεδομένα και συμπεράσματα που θα προκύψουν σύντομα.

Η υπαίθρια παρατήρηση σε συνδυασμό με τα δεδομένα των επιστημονικών οργάνων, θα προσδιορίσει, αν πρόκειται για ένα δευτερεύον ρήγμα με δυναμικότητα σεισμών μεγέθους της τάξης 5,0 με 5,5 όπως ο προχθεσινός ή Τμημα (seismogenic segment) ενός μεγαλύτερου ρήγματος ή ζώνης δυναμικότητας ανάλογης των ιστορικών σεισμών της περιοχής.

epiruspost.gr

17:12:14

2016-10-18

 
comments powered by Disqus
  Αρχική σελίδα  
Iωάννινα - Παλαιότερα Άρθρα
.
>  Θανατηφόρο τροχαίο-Σφοδρή μετωπική σύγκρουση δύο οχημάτων >  Στις 20 Φεβρουαρίου παραδίδεται στη κυκλοφορία το μεγαλύτερο τμήμα της Ιόνιας Οδού στην Ήπειρο>  Ιδρύεται Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!>   Θάφτηκε στο χιόνι η ορεινή Ήπειρος.>  Δίπλωσε νταλίκα στην εθνική Ιωαννίνων Αθηνών>  Αρχίζει πτήσεις από Γιάννενα για Κοπεγχάγη η Δανέζικη DAT!>   H οζώδης χτύπησε και την Ήπειρο-Θανατώθηκαν βοοειδή-Ποιες περιοχές μπαίνουν σε προστασία και ποιες σε επιτήρηση>  Οι θρύλοι της Μπαρτσελόνα στον καταυλισμό με τους πρόσφυγες >  Εγνατία: Έλεγχος στις γέφυρες λόγω του σεισμού >   Η στιγμή του σεισμού στα Γιάννενα όπως καταγράφηκε από κάμερα-Οι Γεωλόγοι του ΑΠΘ αναλύουν
 
123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

family-hotel

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
.
 
 
 
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Λευκάδα
Επικαιρότητα
Αθλητισμός
Πολιτισμός
Eλλάδα
Επικαιρότητα
Αθλητισμός
Πολιτισμός
Σύνδεσμοι
Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Πάτρα
Ιωάννινα
Κέρκυρα
Αγρίνιο
 
Παρίσι
Βρυξέλλες
Λονδίνο
Μελβούρνη
Νέα Υόρκη
Εδιμβούργο
Θέματα
Υγεία
Διατροφή
Παιδί
Περιβάλλον
Βιβλίο
Θέσεις Εργασίας
Προγράμματα
Αγροτικά Θέματα
 
Θέματα Αλιείας
Τρίτη Ηλικία
Αποδράσεις
Θάλασσα
Auto/moto
Μόδα
Gadgets
 
Καλώς Ήρθατε!
Το διαδικτυακό μας portal ξεκινάει την λειτουργία του..Όπως διαπιστώνετε είναι  ηλεκτρονικό περιοδικό  ποικίλης ύλης, με νέα από τη Λευκάδα, ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.Στόχος του είναι η συνεχής και έγκυρη πληροφόρηση σε θέματα που αφορούν την επικαιρότητα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία, το παιδί, την υγεία κ.α. Συλλέγουμε καθημερινά τα σπουδαιότερα θέματα της επικαιρότητας και τα προβάλουμε στοχεύοντας σε μία ολοκληρωμένη ενημέρωση.
Οποιοδήποτε υλικό, όπως δελτία τύπου, νέα, ανακοινώσεις και φωτογραφικό υλικό, επιθυμείτε να κοινοποιήσετε, μπορείτε να τα στέλνετε στο e-mail info@lefkadanews.com ή στο fax 26450-21822.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!
Η ομάδα του lefkadanews.com

 
Insurance Net Υπηρεσίες Internet Τηλ./ Φαξ 2645021822, E-mail: info@lefkadanews.com