Κι άλλες εικόνες βρέθηκαν στο Λονδίνο, κοντά στον εντοπισμό των αρχαιοκαπήλων

Θέμα χρόνου είναι η εξιχνίαση της περίπλοκης υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας και η εξάρθρωση του κυκλώματος που εδώ και χρόνια λυμαίνεται τον πολιτιστικό πλούτο της Ηπείρου και άλλων περιοχών της Ηπείρου. «Είμαστε κοντά στον εντοπισμό των αρχαιοκαπήλων» δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος κατά την τελετή που έγινε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου βρίσκονται πλέον οι έξι εικόνες που εντοπίστηκαν σε γκαλερί του Λονδίνου.

Στην ίδια γκαλερί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εντοπίστηκαν άλλες οκτώ εικόνες, κλεμμένες κι αυτές από μοναστήρια της Ηπείρου. Όπως αποκάλυψε χθες το Epiruspost.gr εικόνες κατασχέθηκαν και σε γκαλερί του Άμστερνταμ. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο Υπουργός Πολιτισμού υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία των διωκτικών αρχών.

 

«Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία απέναντι σε δυνάμεις που επιβουλεύονται την κληρονομιά της χώρας μας. Θα ήθελα να σταθώ στη συλλογικότητα με την οποία εργάστηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Δούλεψαν αθόρυβα και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι κρατήσαμε μυστικές τις κινήσεις μας.

Θα ήθελα να ανακοινώσω με αυτήν την ευκαιρία ότι έχουν κατασχεθεί και 6 εικόνες στην Ολλανδία κάτι που αποτελεί ακόμα μια μεγάλη επιτυχία των διωκτικών αρχών και είμαστε κοντά στον εντοπισμό των αρχαιοκαπήλων.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη και ως θεσμό αλλά και προσωπικά για τη συμβολή του διότι ο αγώνας που δίνει είναι προσωπικός και πηγάζει από την αγάπη του γι αυτό που κάνει.

Επίσης τον Αρχηγό της Αστυνομίας και το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την πρεσβεία μας στο Λονδίνο και την κ. Σολομωνίδη η οποία δούλεψε ακούραστα για την επιστροφή.

Και βεβαίως τις υπηρεσίες του Υπουργείου, τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης», ανέφερε στη δήλωσή του ο Υπουργός.

Οι έξι εικόνες που επεστράφησαν στην Ελλάδα είναι «Η Υπαπαντή του Χριστού», που εκλάπη από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βυσικό Καλουτά του νομού Ιωαννίνων, «Ο Άγιος Γεώργιος» και «Τα Θεοφάνια» που εκλάπησαν από τον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Τσαγκαράδας Πηλίου, «Οι Άγιοι Παύλος και Πέτρος» και «Η Γέννηση του Χριστού» που εκλάπησαν από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα Βίκου του νομού Ιωαννίνων και «Η Παναγία Οδηγήτρια», που εκλάπη από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ηλιοχωρίου, νομού Ιωαννίνων, από την οποία λείπει το μισό κομμάτι. Το άλλο μισό έχει καταγραφεί και έχει ζητηθεί από το ΒΜΧ ώστε να γίνει η συντήρηση και η συγκόλλησή της και η εικόνα να παραδοθεί στο σύνολό της.

epiuruspost.gr