Συμβιβασμένη με την πώληση η Ήπειρος; Σε λίγο θα είναι αργά για δάκρυα….

Η ΑΤΕ επέλεξε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της, σχετικά με το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, κατά την Γενική Συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης. Φυσικά η στάση αυτή δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη καθώς θα ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνο να ανακοινωθεί επίσημα, στα Γιάννινα, στην Ήπειρο, αυτό που αποτελεί πια κοινό μυστικό. Ό, τι δηλαδή η επιχείρηση οδεύει προς πώληση.

Έτσι αυτό που δεν έγινε στα Γιάννινα, αναμένεται να συμβεί αύριο στην Αθήνα, στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΑΤΕ. Σε πιο... ασφαλές περιβάλλον η Αγροτική Τράπεζα θα παρουσιάσει τα πλάνα της για την απεμπλοκή από τις θυγατρικές και το χρονοδιάγραμμα για την Δωδώνη, στο οποίο ως πρώτη ενέργεια περιλαμβάνεται η πρόσληψη συμβούλου.

 

Αντί νέων λοιπόν στη Γενική Συνέλευση αναγνώσθηκε μια παλιά επιστολή του διοικητή της ΑΤΕ, Θ. Πανταλάκη προς τους συνεταιρισμούς στην οποία επαναλαμβάνεται η πάγια θέση της τράπεζας ότι σκοπεύει να απεμπλακεί από όλες τις αγροτοβιομηχανικές θυγατρικές της, χωρίς ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη Δωδώνη να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς και πότε ακριβώς θα γίνει αυτό.

Στη Γενική Συνέλευση δεν ανακοινώθηκαν τιμές για την τρέχουσα γαλακτοκομική περίοδο, όπως ανέμεναν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, θέμα το οποίο παραπέμφθηκε στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.

Εάν όλα αυτά συνέβαιναν είκοσι ή δέκα χρόνια πριν, οι εικόνες έξω από την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη θα ήταν εντελώς διαφορετικές από τις χθεσινές. Μία μικρή ομάδα αγροτοσυνδικαλιστών προερχόμενων από το ΚΚΕ έκανε επίδειξη δύναμης εισβάλλοντας στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης και μία άλλη ομάδα αγροτών ανέμενε καρτερικά έξω από την επιχείρηση τις ανακοινώσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία θλιβερά απούσα. Οι φορείς επίσης. Μετά από ένα χρόνο συνεχούς συζήτησης περί πώλησης της Δωδώνης, δυστυχώς οι Ηπειρώτες δείχνουν ότι όχι απλά έχουν συμβιβαστεί, αλλά έχουν αποδεχθεί την ιδέα αυτή.

Οι Ενώσεις εγκλωβισμένες στα δικά τους προβλήματα δείχνουν παντελώς αδύναμες να σηκώσουν το βάρος των εξελίξεων. Οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί από την άλλη, είτε γιατί προέκυψαν εν μέσω της κρίσης, είτε γιατί δεν μπορούν να αποκτήσουν την απαιτούμενη δυναμική, δεν δείχνουν ότι πείθουν και μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Το ΚΚΕ μέσω των στελεχών του επιλέγει και στην περίπτωση αυτή τον μοναχικό δρόμο των κινητοποιήσεων, ο οποίος δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά. Αντιθέτως συμβάλλει στην ενίσχυση εικόνας αποδιοργάνωσης και πολυδιάσπασης του αγροτικού κόσμου.

Κάποιες φωνές που ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα για την δημιουργία ηπειρωτικού μετώπου για την αγορά της Δωδώνης, πνίγηκαν στην άγονη αντιπαράθεση.

Μπορεί ένα τέτοιο εγχείρημα να μην είχε καμία τύχη, αλλά μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Κάθε απόπειρα πώλησης της Δωδώνης σε προηγούμενες εποχές, είχε βρει απέναντί της την Ήπειρο. Σήμερα δυστυχώς η Ήπειρος δείχνει απολύτως συμβιβασμένη.

Επί έναν ολόκληρο χρόνο, αρμόδιοι και αναρμόδιοι, αναλώθηκαν σε συζητήσεις. Και το αποτέλεσμα; Αυτό που είδαμε έξω από τη γαλακτοβιομηχανία. Ελάχιστοι κτηνοτρόφοι, στην πιο κρίσιμη ώρα.

Και σε λίγο θα είναι πολύ αργά για δάκρυα....

2011-04-28

epiruspost.gr