Θύελλα αντιδράσεων για το κλείσιμο τριών τμημάτων ΤΕΙ

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να βάλλει ουσιαστικά λουκέτο σε τρία τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου, χωρίς καμία αιτιολογία και κυρίως χωρίς κανέναν σχεδιασμό.

Τα τρία τμήματα, δύο στην Ηγουμενίτσα και ένα στην Άρτα, βρίσκονται εκτός μηχανογραφικού δελτίου που πρακτικά σημαίνει ότι οδεύουν στο κλείσιμο.

Η ίδια η διοίκηση του ΤΕΙ εκφράζει την ανησυχία της από την απόφαση αυτή, η οποία δεν συνδέεται με κανέναν από τους σχεδιασμούς του Ιδρύματος. Το διευρυμένο Συμβούλιο κρίνει ότι η απόφαση αυτή είναι αποσπασματική και αβάσιμη, διότι δεν εδράζεται, αφενός στον Εθνικό χωροταξικό και θεματικό σχεδιασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Παν/μίων και ΤΕΙ και αφετέρου δεν λαμβάνει υπόψη τα ακαδημαϊκά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των Τμημάτων και την αναπτυξιακή δυναμική της Περιφέρειας Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας.

«Ζητάμε από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας την αναθεώρηση της απόφασής της και την ουσιαστική αποδοχή των καινοτόμων προτάσεων που έχει υποβάλλει το Ίδρυμα, για την αναδιοργάνωση των Σχολών και των Τμημάτων του, έτσι ώστε η δυναμική του ΤΕΙ Ηπείρου να συνεχίσει να συνεισφέρει στην ανάπτυξη και την Παιδεία», σημειώνεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, σε ανακοίνωσή του καταλογίζει ευθύνες τόσο στο σύστημα ανάπτυξης των ΤΕΙ στη χώρα μας, όσο και στην τοπική διοίκηση στην οποία χρεώνει συστηματική και μεθοδευμένη υποβάθμιση των τμημάτων της Ηγουμενίτσας όπως και εγκληματική αδιαφορία για έγκαιρες παρεμβάσεις.

To κλείσιμο των τμημάτων Ιχθυοκομίας και Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα δείχνει ξεκάθαρα αλλά με τον πλέον επώδυνο τρόπο :

«Η Ήπειρος ενιαία πια Περιφέρεια, πρέπει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τους Καθηγητές των ΤΕΙ και το Υπουργείο να επανασχεδιάσει σε ισότιμες και επιστημονικές βάσεις το άμεσο μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο τόπο μας.

δ) Καλώ την Υπουργό Παιδείας και κάθε αρμόδιο ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που η χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση στους οποίους σχεδιασμούς τους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση να λάβουν σοβαρά υπ` όψιν τους Εθνικούς λόγους της ύπαρξης, της βιωσιμότητας και της αναβάθμισης του παραρτήματος των ΤΕΙ στην Θεσπρωτία» τονίζει ο κ. Πιτούλης.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσπρωτίας της παράταξης «Ήπειρος τόπος να ζεις» Αθηνά Ιωάννου και Γρηγόρης Τζοβάρας, σημειώνουν πως ο χρόνος που ελήφθη και ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των δύο τμημάτων του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, δεν πείθουν ότι προηγήθηκε η απαιτούμενη μελέτη για μια τόσο σοβαρή απόφαση με σημαντικές εκπαιδευτικές και αναπτυξιακές διαστάσεις.

«Θεωρούμε ότι απαιτείται, σε συνεννόηση και με τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς, η συνολική επανεξέταση του ζητήματος, ώστε να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι που μπορεί να συγκροτήσουν έναν ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό χάρτη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση», σημειώνεται στην ανακοίνωσή τους.

Την επανεξέταση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας για το μέλλον των τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου (Ιχθυοκομίας – Αλιείας, Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηγουμενίτσας και Ζωϊκής Παραγωγής Άρτας), ζήτησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε, ότι η Ελληνική Πολιτεία σε όλες τις εκφάνσεις της, όπως και προ ημερών έπραξε με το ζήτημα των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, δείχνει ότι την ενδιαφέρει «πάρα πολύ το Κέντρο», όμως πρέπει να δει με διαφορετικά μάτια την Περιφέρεια και δη την παραμεθόριο.

«Μπορεί να μας πούνε εύκολα ότι σε ορισμένα τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου, δεν υπήρχαν φοιτητές. Μπορεί όμως στα πλαίσια της διάχυσης της ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα, να σκεφτούνε ότι κάποια τμήματα μπορεί να είναι πιο χρήσιμα αν υπάρχουν στην παραμεθόριο περιοχή, παρά στον κάμπο της Θεσσαλίας ή στη Θεσσαλονίκη. Κτηνιατρική στη Θεσσαλονίκη, Κτηνιατρική στην Καρδίτσα, ομοειδή τμήματα ΤΕΙ στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη δεν δίνουν την ίδια ανάπτυξη σε όλη τη χώρα. Είναι δε φυσικό ένας φοιτητής να προτιμήσει κάποια τμήματα του Κέντρου από της Περιφέρειας. Έπρεπε να είναι πιο έξυπνη και πιο ρεαλιστική η πρόταση και να λαμβάνει υπόψη την ανάπτυξη όλης της Βορειοδυτικής Ελλάδας, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

epiruspost.gr