Αυξάνονται οι υποστηρικτές του αγωγού και του φυσικού αερίου

Η ανακοίνωση που έγινε από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη για την ίδρυση και την λειτουργία ΕΠΑ Ηπείρου και την τροφοδοσία της περιοχής με φυσικό αέριο έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται και να πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ της κατασκευής του έργου.

Ουσιαστικά οι κάτοικοι της Πέρδικας που αντιδρούν στην κατασκευή του αγωγού μένουν μόνοι τους, χωρίς συμμάχους ειδικά στην υπόλοιπη Ήπειρο και πολύ περισσότερο στο Νομό Ιωαννίνων.

Ακόμη όμως και στο Νομό Θεσπρωτίας οι αντιδράσεις κάμπτονται και μεταξύ του πολιτικού κόσμου.

 
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε ο βουλευτής Θεσπρωτίας Χρήστος Κατσούρας, ο οποίος τόνισε ότι η ανακοίνωση του Υπουργείου αποτελεί απάντηση σε ένα πάγιο αίτημα των Ηπειρωτών.

"Η ανακοίνωση Μανιάτη για την δημιουργία ΕΠΑ Ηπείρου έρχεται ως απάντηση σε ένα πάγιο αίτημα της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου Όταν οι διεκδικήσεις είναι συλλογικές μπορούν να γίνουν πραγματικότητα», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Κατσούρας ενώ σχετικά με την απόφαση χωροθέτησης στο Φλωροβούνι σημείωσε πως «ο ρόλος μου δεν είναι να αντιδικώ με τους κατοίκους, αλλά να συζητώ μαζί τους. Πρέπει όμως να κάνουμε μία αναδρομή στα τελευταία χρόνια και να δούμε αν έχουμε κάνει πρόοδο και αν έχουμε κερδίσει πράγματα. Νομίζω ότι η απάντηση είναι θετική».

Θετικές χαρακτήρισε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τις δηλώσεις του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη για τον ελληνο-ιταλικό αγωγό Φυσικού Αερίου ITGI και κυρίως για τη διέλευση του από την Ήπειρο. «Οι δηλώσεις του Υφυπουργού έρχονται πολύ κοντά σε αυτά που εμείς ζητήσαμε τον περασμένο Φεβρουάριο (στη συζήτηση που είχε γίνει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής), και θεωρώ ότι αν όλα αυτά τα χρόνια, είχε αντιμετωπιστεί από πλευράς ΔΕΠΑ με άλλη σοβαρότητα το θέμα, δεν θα είχαμε και την κοινωνία στη Θεσπρωτία εξεγερμένη και το πρόβλημα άλυτο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Περιφερειάρχης.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε και τα εξής:

«Θεωρώ θετικότατες τις δηλώσεις του Υφυπουργού ότι θα γίνει το εργοστάσιο συμπίεσης στη θέση Φλωροβούνι, πολύ θετικό το θέμα ότι δεν θα περάσει ο αγωγός από την Ήπειρο ως τράνζιτ, αλλά θα προμηθεύει με φυσικό αέριο την περιοχή, διαδικασία στην οποία πρέπει να έχει ρόλο και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Αν το θέμα, αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος με σοβαρότητα από τη ΔΕΠΑ, θα έχουμε εθνικά τη σωστή κατεύθυνση και σωστή λύση, αλλά και δεν θα δημιουργούμε προβλήματα ούτε στους κατοίκους, ούτε στη φύση από τη διέλευση του αγωγού από την Ήπειρο και τη Θεσπρωτία».

Τέλος, πρόσθεσε ότι, από μέρους του, θα γίνει συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι όπως είπε, αντιδρούν καθόσον για μεγάλο χρονικό διάστημα, και επί ημερών της προηγούμενης, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης δεν δινόταν καθαρές απαντήσεις από πλευράς ΔΕΠΑ.

Υπέρ της κατασκευής του έργου τάσσεται η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία, ενώ την ικανοποίησή του για την ίδρυση της Εταιρίας Παροχής Αερίου Ηπείρου εκφράζει και ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας.

«Η χρήση φυσικού αερίου στον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει την ανάπτυξη της Ηπείρου, θα δημιουργήσει ανταγωνιστικές συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα μειώσει το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών.

Ο ελληνοϊταλικός αγωγός φυσικού αερίου είναι έργο μείζονος εθνικής σημασίας, καθότι αναβαθμίζει το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη καθιστώντας την διεθνή ενεργειακό κόμβο.

Η αποδοχή της θέσης "Φλωροβούνι" από την κυβέρνηση για τη χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης αποτελεί, επίσης, θετικό γεγονός. Η θέση αυτή προτάθηκε από τους τοπικούς φορείς της Θεσπρωτίας και υποστηρίχθηκε από όλους μας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων τον περασμένο Φεβρουάριο», αναφέρει στην δήλωσή του ο κ. Παντούλας.

Στο όχι πάντως επιμένει ο Δήμος Πάργας και οι κάτοικοι της Πέρδικας.

2011-06-07

epiruspost.gr