"Τα μάγια της πεταλούδας" από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

"Τα μάγια της πεταλούδας" του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα παρουσιάζεται φέτος σ΄όλη την Ελλάδα από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.Πρόκειται για το πρώτο θεατρικό έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, μια αλληγορική ιστορία όπου η ποίηση κυριαρχεί τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο.

Η κωμωδία, όπως την αποκαλεί ο ίδιος διαδραματίζεται σε ένα απόμερο λιβάδι όπου κατοικούν έντομα που περνούν ήσυχα τη ζωή τους έως ότου ένα από αυτά ερωτευτεί και αποφασίσει να κυνηγήσει το άπιαστο.

Ο μεγάλος Ανδαλουσιανός ποιητής και δραματουργός με τη νεανική του ορμή δημιουργεί ένα σκοτεινό ποιητικό δράμα όπου έρωτας και θάνατος γίνονται ένα. Με τη μοναδική δύναμη της ποίησής του ταξιδεύει από την `ελάχιστη σάρκα του κόσμου` `στο αστέρι του το απόκρυφο` και μέσα από την προσπάθεια μιας πληγωμένης πεταλούδας για πέταγμα κι ενός σκαθαριού για μεταμόρφωση μας προτείνει τη λύτρωση μέσω της τέχνης.

Η παράσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων θα παρουσιαστεί στη νέα μετάφραση του Δημήτρη Τσεκούρα, σκηνοθεσία Ρηνιώς Κυριαζή και Ορέστη Τάτση, σκηνικά και κοστούμια Κωνσταντίνου Ζαμάνη, μουσική του Νίκου Βελιώτη, επιμέλεια κίνησης και χορογραφία Κικής Μπάκα.Ο θίασος στελεχώνεται από τους ηθοποιούς (αλφαβητικά): Κώστα Βασαρδάνη, Δήμητρα Γκλιάτη, Βίκυ Καλπάκα, Ρηνιώ Κυριαζή, Μιχάλη Μπίζιο, Άρη Τσαμπαλίκα, Μαρία Τσιμά.

Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στις 24 Ιουλίου στο Θέατρο ΕΗΜ των Ιωαννίνων και θα ακολουθήσει περιοδεία. Στην Αθήνα θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο.

 

allisculture.blogspot.com

2011-06-22