Αντιγραμμένο ερευνητικό πρόγραμμα εκθέτει το Πανεπιστήμιο

- Τεράστιες οι ευθύνες για τον καθηγητή Δημήτρη Φωτιάδη

Αντιμέτωπο με ένα σοβαρό πρόβλημα βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθώς η έρευνα της Ευρωπαικής Επιτροπής αποκάλυψε ότι μέρος του ερευνητικού έργου που κατατέθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος pocemon είχε κλαπεί από παρεμφερή προγράμματα που χρηματοδότησε η Κοινότητα.

Το ζήτημα αυτό αποκάλυψε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» η οποία όμως ενέπλεξε το όνομα του αντιπρύτανη Ισαάκ Λαγαρή. Ο κ. Λαγαρής ήταν αποδέκτης της επιστολής της Κομισιόν με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Ερευνών, όμως δεν είχε καμία απολύτως ανάμειξη στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος και στην κατάθεση του ερευνητικού υλικού. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι σφόδρα ενοχλημένος για την εμπλοκή του στην υπόθεση και δικαίως καθώς πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποίησε στο σύνολό του ο γνωστός καθηγητής Δημήτρης Φωτιάδης.

Άλλωστε ήταν αρκετές οι φορές, κατά την διάρκεια εκπόνησης του προγράμματος, όπου ο κ. Φωτιάδης είχε μιλήσει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την υλοποίησή του και τα αποτελέσματα της έρευνας, που όπως αποδεικνύεται, υποτίθεται ότι έκανε.

Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαική Επιτροπή με το ποσό των 11,2 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που κατανεμήθηκε σε μία πλειάδα εταίρων.

Στις 28 Ιουνίου η Ευρωπαική Επιτροπή έστειλε επιστολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σημειώνοντας ότι μεγάλα τμήματα της ερευνητικής δουλειάς που κατατέθηκε είχαν αντιγραφεί από άλλα πρότζεκτ που είχε χρηματοδοτήσει η ίδια. Μάλιστα άφηνε να διαφανεί δόλος στην κίνηση αυτή με σκοπό να υποστηριχθεί το αυξημένο κόστος.

Η Επιτροπή χαρακτήριζε ανεπίτρεπτη την συμπεριφορά της ερευνητικής ομάδας και προειδοποιούσε με διακοπή του προγράμματος, ενδεχομένως και συνολικά της συνεργασίας της με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα «ερευνητικά προγράμματα» του Καθηγητή Δημήτρη Φωτιάδη δεν είναι πρώτη φορά που εκθέτουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

epiruspost.gr

2011-08-16