Έφτασε η ώρα των διοδίων στην Εγνατία

Η εγκατάσταση σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό είναι ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που καλείται με συνοπτικές διαδικασίες να επιλύσει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης. Ο αυτοκινητόδρομος εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2009 -το μεγαλύτερο τμήμα του βρίσκεται σε λειτουργία την τελευταία πενταετία- όμως, έως σήμερα, η κυκλοφορία των οχημάτων πραγματοποιείται... δωρεάν.
 
Με άλλα λόγια τα έξοδα συντήρησης του άξονα μήκους 670 χιλιομέτρων που ενώνει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους Έβρου πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό σε αριθμούς μεταφράζεται σε ετήσιο κόστος της τάξης των 90 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι έως σήμερα η ανυπαρξία τελών διέλευσης στην Εγνατία επιβαρύνει το Δημόσιο με περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
 
«Οι απώλειες για το Δημόσιο από την μη τοποθέτηση και επιβολή διοδίων τελών υπολογίζονται για το διάστημα 2006 - 2011 στα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία είναι έτοιμη για την εγκατάσταση σταθμών, γεγονός που εκ των πραγμάτων αποτελεί μονόδρομο, ωστόσο, η εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας δεν εξαρτάται από εμάς» αναφέρει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε., Αναστάσιος Μουρατίδης.
 
Ήδη, από τα τέλη του 2009, η Κομισιόν με πολυάριθμα διαβήματά της έχει ζητήσει από την Ελλάδα την άμεση τοποθέτηση διοδίων. Σε διαφορετική περίπτωση, το Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τρία δισ. ευρώ, όση δηλαδή είναι η χρηματοδοτική συμβολή της Ε.Ε. Αλλά και οι πιστώτριες τράπεζες ζητούν την τοποθέτηση διοδίων, ώστε να εξασφαλιστεί σταθερή πηγή εσόδων για την Εγνατία Οδό.
 
Αυτό που σχεδιάζεται είναι αρχικά η τοποθέτηση συμβατικών σταθμών και σε διάστημα διετίας η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων.
 
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
 
Το περασμένο Φθινόπωρο αποφασίστηκε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για την υπό ιδιωτικόποίηση (εντός του πρώτου τριμήνου 2012, βάσει μνημονίου) βορειοελλαδίτικη εταιρεία, με την κάλυψη να προχωρά πολύ αργά, σύμφωνα με πληροφορίες. Και αυτό διότι το Δημόσιο καταβάλλει με το σταγονόμετρο τη συμμετοχή του, της οποίας το ύψος ξεπερνάει τα 150 εκατ. ευρώ.
 
Πάντως, παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, η Εγνατία Οδός επιδιώκει να διαφοροποιήσει την δραστηριότητά της. Πλην της διαχείρισης των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου που έχει αναλάβει σε ορισμένα οδικά έργα παραχώρησης (π.χ. αυτοκινητόδρομος Ράχες Μαλιακού – Κλειδί Ημαθίας), η εταιρεία δραστηριοποιείται στους τομείς της οδικής ασφάλειας και της αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Ταφής Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) σε όλη την Ελλάδα.
 
Στο εξωτερικό, η Εγνατία Οδός δραστηριοποιείται στην Αλβανία, τις προσεχείς εβδομάδες θα ξεκινήσει να υλοποιεί δύο συμβάσεις στη Ρουμανία (ως εποπτεύουσα αρχή) και στη Βουλγαρία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την ανάληψη τριών έργων αυτοκινητοδρόμων (ως τεχνικός σύμβουλος).

epiruspost.gr

2011-08-19