Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ και του OLAF ερευνητές και προγράμματα

Σε εξέλιξη ο έλεγχος των ευρωπαίων ράμπο για τον Δ. Φωτιάδη, 285 Πανεπιστημιακοί στην λίστα των φοροφυγάδων, από κόσκινο και το ΤΕΙ Ηπείρου

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα αποδεικνύονται σε αχίλλειο πτέρνα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και οι ευθύνες που έχουν όσοι μετείχαν στην υλοποίησή τους είναι τεράστιες. Από τη μία η τεράστια φοροδιαφυγή που διαπιστώνεται από το ΣΔΟΕ και από την άλλη ο έλεγχος του Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης στα έργα και τις ημέρες του πρώην προέδρου του Τεχνολογικού Πάρκου και Καθηγητή Δημήτρη Φωτιάδη, δείχνουν ότι ο κόσμος των ερευνητών, κάθε άλλο παρά αγγελικά πλασμένος είναι!
 
Ο κ. Φωτιάδης άλλωστε βρίσκεται να πρωταγωνιστεί και στο σκάνδαλο με το πρόγραμμα pocemon και την λογοκλοπή που έγινε.
 
Πέραν αυτού, στο Κυριακάτικο τύπο, επανέρχεται το θέμα του ελέγχου από τους Ευρωπαίους ράμπο, το οποίο άνοιξε πριν από έναν χρόνο περίπου και αφορά στη δραστηριότητα του κ. Φωτιάδη κι όχι των επιχειρήσεων του Τεχνολογικού Πάρκου, όπως αρχικά είχε αφεθεί να εννοείται.
 
Η έρευνα αυτή, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο με επικεφαλής έναν Πορτογάλο πραγματοποίησε τον συγκεκριμένο έλεγχο, βάσει μιας λίστας, η οποία δημιουργήθηκε ύστερα από παραγγελία υπηρεσιών της ΕΕ και στην οποία υπάρχουν "φορείς προς έλεγχο", απ` όλη την Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον εν λόγω κατάλογο "κυριαρχούν" η Ελλάδα και η Ιταλία.
 
Μετά την κατάσχεση αρχείων και υπολογιστών, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του προέδρου και τεσσάρων μελών από το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, με το αιτιολογικό ότι "ερευνώνται καταγγελίες για κακοδιαχείριση". "Περιμένουμε να δούμε τι θ` αποφανθεί το ΣΔΟΕ και μετά, αν χρειαστεί, θα πάρουμε επιπλέον αποφάσεις", αναφέρει ο πρύτανης σε σχετικό σημείωμα. Παράλληλα, ζήτησε από το ΣΔΟΕ να δοθούν όσα στοιχεία υπάρχουν για να τα μελετήσει η πρυτανεία, όπως και το πόρισμα όταν προκύψει. Ο πρύτανης διεμήνυσε επιπλέον πως προέχει η προστασία τόσο του Ιδρύματος όσο και του Τεχνολογικού Πάρκου, το 44,62% των ονομαστικών μετοχών του οποίου κατέχει το πανεπιστήμιο. Οι καταγγελίες απλά επίσπευσαν τις αποφάσεις που είχαν ήδη παρθεί για αναμόρφωση του Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου.
 
Σχετικά τώρα με το θέμα της φοροδιαφυγής, από τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκύπτει ότι μόνο οι 15 από τους 300 καθηγητές και ερευνητές του Πανεπιστημίου Ηπείρου, που έχουν αμειφθεί τη 2ετία 2009-2010 για τη συμμετοχή τους σε χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ ερευνητικά προγράμματα, έχουν υποβάλει κανονικά στη φορολογική τους δήλωση τα πρόσθετα εισοδήματα. Οι υπόλοιποι 285 το ξέχασαν...
 
Το συγκεκριμένο γεγονός αποτέλεσε την αφορμή για να αρχίσει το "κοσκίνισμα" ερευνητικών προγραμμάτων και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια, ύστερα από συνεργασία του γ.γ. αρμόδιου για Φορολογικά και Τελωνειακά Θέματα του υπ. Οικονομικών, Γιάννη Καπελέρη, με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη.
 
Σε εξέλιξη βρίσκεται και παράλληλη έρευνα της "Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης" (OLAF), η οποία προχώρησε στην κατάσχεση αρχείων και υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου και συγκεκριμένα στο "Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου", ύστερα από καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργία του και τον τρόπο διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων.
 
Οι τοπικές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, εκτός από τους ελέγχους στο πανεπιστήμιο, ξεκίνησαν παρόμοιες έρευνες για ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και στο ΤΕΙ Ηπείρου, η οποία θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβρη.

epiruspost.gr

2011-08-22