ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ: Αγρότης πήρε αποζημίωση 365 χιλιάδων για ακαρπία!!

Ένα μεγάλο πάρτι φαίνεται ότι είχε στηθεί επί σειρά ετών στον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα κάποιοι να πλουτίζουν. Οι αποζημιώσεις αγροτών λόγω ακαρπίας, χαλαζιού και παγωνιάς, σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν την πρόκληση.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές της χώρας, αφορά σε έναν παραγωγό του Νομού Θεσπρωτίας, ο οποίος μέσα σε τρία χρόνια εισέπραξε το ποσό των 365.730 ευρώ. Τις 205.491 μόνο για το 2009, ενώ είχε εισπράξει 82.010 το 2008 και άλλες 78.229 ευρώ το 2007. Όμως, τα ποσά αυτά μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερα αφού μέλη της οικογένειας του ίδιου παραγωγού εμφανίζονται να έχουν πάρει και άλλα ποσά για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

«Πολλοί τα παίρνανε οικογενειακώς, αφού άλλος έβαζε την κόρη του, τον γιο του, τον αδελφό του κ.λπ.» είναι η χαρακτηριστική δήλωση που κάνει στο Έθνος, το οποίο αποκαλύπτει το θέμα, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Δριβελέγκας.

Η ακαρπία εξασφαλίζονταν με πελατειακό τρόπο. Οι παλιοί πρόεδροι του ΕΛΓΑ με διυπουργικές αποφάσεις, υπέγραφαν κατ` εξαίρεση αποζημιώσεις εφευρίσκοντας ανύπαρκτες ζημιές για ακαρπία και μειωμένη παραγωγή, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Δριβελέγκας.

Οι ζημιές αυτές δεν προβλέπονταν ούτε από τον προηγούμενο ούτε και από τον σημερινό κανονισμό. Μάλιστα, πάρχουν νομοί με πλουσιοπάροχες αποζημιώσεις, όπου όμως η αξία της γεωργικής γης είναι πολύ μικρή και δεν δικαιολογείται τέτοιο ύψος αποζημίωσης. Ετσι με τα χρήματα αυτά οι αγρότες όχι μόνο κάλυπταν τις όποιες ζημιές αλλά τον επόμενο χρόνο μπορούσαν να αγοράσουν και δεκάδες στρέμματα γης.

Οπως αναφέρει ο κ. Δριβελέγκας, όλα αυτά έχτισαν μια νοοτροπία στον αγρότη που έλεγε "μωρέ μη ραντίζεις, μην καταβάλλεις καλλιεργητικές φροντίδες, θα πιάσει καμία... ψιχάλα, κανένας αέρας, θα βάλουν μια ακαρπία και θα πάρουμε τα λεφτά".

Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται για αποζημιώσεις παρελθόντων ετών έκαναν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να βάλει πλέον οροφή στις αποζημιώσεις, που δεν θα ξεπερνούν τις 70.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε ασφαλισμένο παραγωγό.

2011-08-29

epiruspost.gr