Πικρός ο καφές… Γιάννινα όπως Παρίσι!

Ένα ποτήρι φραπέ σε καφετέρια των Ιωαννίνων στοιχίζει περισσότερο όσο πωλείται ένα κουτί νες καφέ των εκατό γραμμαρίων στο λιανικό εμπόριο. Και το κουτί δίνει τουλάχιστον σαράντα ποτήρια καφέ!
 
Πως μπορεί κάποιος να ονομάσει το γεγονός αυτό; Άλλοι ελεύθερο ανταγωνισμό κι άλλοι αισχροκέρδεια!
 
Οι καφετέριες βέβαια δεν προμηθεύονται καφέ από το λιανικό εμπόριο και έχουν ένα πλήθος άλλων λειτουργικών εξόδων. Κυρίως έχουν να καλύψουν τα ενοίκια, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εξωφρενικά και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, στην κυριολεξία μετατρέπονται σε "συνέταιροι" των επιχειρηματιών!
 
Η ουσία πάντως είναι ότι μετά και την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% οι τιμές του καφέ στα Γιάννινα, που ήταν ήδη «τσιμπημένες» πέταξαν στα ύψη και μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτές στο....Παρίσι.

Η αύξηση του ΦΠΑ έδωσε την δικαιολογία σε πολλές περιπτώσεις για ανατιμήσεις φωτιά, καθώς με τον τρόπο αυτό ορισμένοι θέλησαν να βγάλουν τα σπασμένα από την μειωμένη κίνηση και τις χαμηλές πωλήσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού.
 
Όπως δε διαπιστώνεται, σε άλλες περιπτώσεις οι επιχειρηματίες βρήκαν και την πατέντα του νερού για να φουσκώσουν την τιμή. Το νερό το οποίο παρείχαν μέχρι τώρα μαζί με τον καφέ, ενσωματωμένο στην τιμή των τριών, τριάμισι ή τεσσάρων ευρώ, τώρα το χρεώνουν με πενήντα λεπτά επιπλέον. Έτσι ανεβαίνει σημαντικά το συνολικό κόστος και το αγαπημένο καφεδάκι όλων, γίνεται όχι απλά πικρό, αλλά δηλητήριο!
 
Οι τιμές στην πόλη, ποικίλουν ανά συνοικία. Η χαμηλότερη είναι στα 3,30 ευρώ και φτάνει μέχρι 4,30. Αν σε αυτές κάποιες χρεώσει επιπλέον το νερό, με πενήντα λεπτά τότε πετάει ακόμη ψηλότερα.
 
Φυσικά πρόκειται για μία από τις υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα καθώς ο καφές στα Γιάννινα είναι ακριβότερος από μέρη σαφώς πιο τουριστικά όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα.
 
Είναι ενδεικτικό ότι σε πίνακα που δημοσίευσε η Mercer Human Resource Consulting στο Ιρλανδικό «Finfacts Ireland Business & Personal Finance Portal», σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η τιμή του κυμαίνεται μεταξύ 2,30 και 3,50 ευρώ. Μόνη ακριβότερη ευρωπαική χώρα από την Ελλάδα είναι η Γαλλία, όπου ο καφές στοιχίζει 4,60 ευρώ.
 
Μεγαλύτερη είναι η απόκλιση τιμών (εις βάρος της χώρας μας) εάν συγκρίνουμε την τιμή μίας κούπας καφέ στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου (1,40-3,42 ευρώ), με εξαίρεση τη Ρωσία όπου ο καφές στοιχίζει 6,90 ευρώ.

epiruspost.gr

2011-09-05