Διακομματικός καβγάς για τα έργα που «πάγωσαν»

Με τις εργασίες στην Ιόνια Οδό να έχουν σταματήσει προ πολλού και τους άλλους οδικούς άξονες που θα κατασκευάζονταν με τη μέθοδο της παραχώρησης να έχουν «παγώσει», ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία μοίρασαν....ευθύνες στη Βουλή, αντάλλαξαν κατηγορίες, αλλά είδηση για την εξέλιξη των έργων δεν υπήρξε!
 
Σχετική ερώτηση για την πορεία των οδικών αξόνων είχε κατατεθεί από τον πρώην Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Σταύρο Καλογιάννη και την απάντηση έδωσε ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης.

Δυστυχώς όμως η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο παρελθόν χωρίς να ακουστεί κάτι αισιόδοξο για το μέλλον και χωρίς να υπάρχει φως για άμεση επανεκκίνηση των έργων αυτών.
 
«Βουλιάξατε στο θέμα των ταξί και στις εσωκομματικές διαφορές μεταξύ πρώην και νυν Υπουργών Υποδομών, που δεν ενδιαφέρουν κανέναν και εγκαταλείψατε το μείζον, τις συμβάσεις παραχώρησης και γενικά τα δημόσια έργα.
 
Για μας αυτές οι συμβάσεις είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας και πρέπει τα έργα να επανεκκινήσουν.
 
Τυχόν διάλυση των συμβάσεων θα έχει ολέθριες συνέπειες για τα δημόσια έργα, για τις επενδύσεις και για την ίδια τη χώρα. Επιτέλους κινηθείτε», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης.
 
«Τα έργα σταμάτησαν με απόλυτη ευθύνη των τραπεζών, γιατί διέκοψαν την χρηματοδότηση εδώ και καιρό, επειδή θεωρούν ότι δεν είναι βιώσιμα. Ισχυρίζονται ότι δεν είναι βιώσιμα γιατί, άργησε το Δημόσιο να παραχωρήσει τις εκτάσεις ελεύθερες για την ανάπτυξη των κατασκευαστικών μετώπων. Σας θυμίζω, ότι ως Κυβέρνηση το 2007, είχατε βάλει στις συμβάσεις όρο ότι θα παραδοθούν όλοι οι χώροι για τα έργα μέσα σε 12 μήνες από την έναρξη της παραχώρησης. Ο χρόνος αυτός ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2009 όταν ήσασταν ακόμα Κυβέρνηση. Μέχρι τότε είχατε παραδώσει το 8-10%, μεσοσταθμικά, των απαλλοτριώσεων. Όπως επίσης, θα είχατε παραδώσει σε 5-6 μήνες τις μελέτες και τις αποφάσεις των αρχαιολογικών και περιβαλλοντικών υπηρεσιών, αντίστοιχα. Αυτές ήταν οι εκτιμήσεις σας τις οποίες και κυρώσατε με νόμο στη Βουλή. Σας είχαμε πει ότι αυτοί οι χρόνοι είναι αδύνατον να επιτευχθούν, είπε μεταξύ των άλλων ο κ. Μαγκριώτης.
 
«Ο Υφυπουργός ρκέστηκε σε χιλιοειπωμένα θέματα που αφορούν πλέον μόνον την ιστορία των συμβάσεων παραχώρησης και είναι ενδεικτικό ότι αναρωτήθηκε εάν ισχύουν κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει στη Βουλή το 2007 ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς», ήταν το σχόλιο του κ. Καλογιάννη ο οποίος στην δευτερολογία του κατηγόρησε τον κ. Μαγκριώτη για αλαζονεία, που είναι σημάδι αδυναμίας, καθώς ο κ. Μαγκριώτης απάντησε σε διαφορετικές Ερωτήσεις στη Βουλή δίνοντας «φωτοτυπία» παλαιότερης απάντησης!
 
Η αντιπαράθεση χτύπησε κόκκινο, όμως είδηση για επανέναρξη των έργων δεν έδωσε!

epiruspost.gr

2011-09-29