Αντί για χρήματα τους εξοφλεί με… οικόπεδα ο Δήμος Ιωαννιτών

Mε… οικόπεδα που προτίθεται να τους παραχωρήσει, είναι αποφασισμένη η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων να εξοφλήσει εκείνους τους πολίτες στους οποίους χρωστάει σημαντικά χρηματικά ποσά από ρυμοτομίες!

Κι αυτό καθότι λεφτά δεν υπάρχουν στο Δήμο, ενώ το ύψος των οφειλών προς Γιαννιώτες για εκτάσεις τους που ρυμοτομήθηκαν είναι ιλιγγιώδες και ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ!

Ενδεικτική της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει η Δημοτική Αρχή στο συγκεκριμένο θέμα είναι η πλήρης καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, που ήδη ολοκληρώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του. Όπως λοιπόν τονίζεται χαρακτηριστικά σε χθεσινή ανακοίνωση, «ο Δήμος διαθέτει πολύ σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία έχει υποχρέωση, υπό τις παρούσες συνθήκες, να αξιοποιήσει». Μάλιστα, ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος σε γραπτή δήλωσή του χαρακτηρίζει τις οφειλές από ρυμοτομίες ως… γάγγραινα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η οικονομική κατάσταση του Δήμου, δεν του επιτρέπει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανακύπτουν από τις ρυμοτομίες».

Η διαδικασία της ανταλλαγής εκτάσεων ξεκινάει άμεσα, καθώς ο Δήμος απευθύνει ήδη κάλεσμα στους Γιαννιώτες, στους οποίους οφείλει χρήματα από ρυμοτομίες, να πάνε στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να ενημερωθούν για τα οικόπεδα που υπάρχουν και μπορούν να διατεθούν για την αποκατάστασή τους.

Η ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Στα 160,9 στρέμματα ανέρχεται η συνολική έκταση των οικοπέδων του Δήμου Ιωαννιτών, που βρίσκονται εντός σχεδίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της πρόσφατης καταγραφής. Αναλυτικά, στη Νέα Ζωή ο Δήμος διαθέτει τρία οικόπεδα με συνολικό εμβαδόν 2.135 τ.μ.. Στον Βοτανικό διαθέτει τρία οικόπεδα με συνολικό εμβαδόν 1.200 τ.μ..

Στο Κάτω Νεοχωρόπουλο, ο Δήμος διαθέτει ένα οικόπεδο συνολικού εμβαδού 2.023 τ.μ., ενώ στο Νεοχωρόπουλο είναι ιδιοκτήτης 45 οικοπέδων με συνολική έκταση 32.227 τ.μ.. Στα Καρδαμίτσια τα οικόπεδα ιδιοκτησίας του Δήμου ανέρχονται σε 20 και η έκτασή τους φτάνει στα 16.682 τ.μ..

Στην περιοχή Βρυσούλας - Μπονίλα, ο Δήμος έχει ένα οικόπεδο έκτασης 243 τετραγωνικών, ενώ στο Σταυράκι διαθέτει οκτώ οικόπεδα συνολικής έκτασης 7.325 τ.μ.

Δέκα είναι τα οικόπεδα ιδιοκτησίας του Δήμου, εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Πεδινής, με συνολική έκταση 44.722 τετραγωνικά μέτρα και στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Κατσικάς διαθέτει 69 συνολικά οικόπεδα, συνολικού εμβαδού 49.985 τ.μ.. Τέλος, οκτώ είναι τα οικόπεδα του Δήμου στην Ανατολή, με συνολική έκταση 4.261 τ.μ..

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

Απόφαση για ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών δημοτών, για την προ του 2009 περίοδο, έλαβε, στην πρόσφατη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Σύμφωνα με την απόφαση, η διευκόλυνσή τους θα γίνεται σε 25 δόσεις, με μικρότερη τα 200 ευρώ. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, ο οφειλέτης απαλλάσσεται της καταβολής του 40% των προσαυξήσεων, ενώ σε περίπτωση δόσεων η απαλλαγή φτάνει στο 30%.

Οι ρυθμίσεις αφορούν σε κάθε είδους οφειλές, εκτός αυτών που προέρχονται από μισθώματα, οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου, ξεπερνούν τα οκτώ εκατ. ευρώ.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης σε δηλώσεις του σημείωσε πως με τον τρόπο αυτό ο Δήμος δίνει μία μεγάλη ευκαιρία σε εκατοντάδες οφειλέτες του να προχωρήσουν σε μία πολύ ευνοϊκή ρύθμιση και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να ανταποκριθούν ώστε να κλείσουν εκκρεμότητες παρελθόντων ετών.

proinoslogos.gr

2011-10-15