Με αποδοκιμασίες, αντιδράσεις και συνθήματα οι παρελάσεις….

Αποχώρησαν από την παρέλαση της Άρτας όλοι οι επίσημοι κάτω από τη βροχή αυγών που εκτοξεύτηκαν από το συγκεντρωμένο πλήθος. Στα Γιάννινα, οι επίσημοι φυγαδεύτηκαν αμέσως μετά τη λήξη της παρέλασης κάτω από τις έντονες αποδοκιμασίες του κόσμου ενώ δύο αυγά που εκτοξεύτηκαν δεν βρήκαν στόχο.

Στην Ηγουμενίτσα δεν υπήρξαν παρατράγουδα, ενώ στην Πρέβεζα οι αντιδράσεις περιορίστηκαν με αποδοκιμασίες από συγκεντρωμένους που βρίσκονταν απέναντι από την εξέδρα των επισήμων.

Έτσι λοιπόν, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων και διαμαρτυριών και σε ατμόσφαιρα βαριά, που σε τίποτα δεν θύμιζε γιορτή, τιμήθηκε η επέτειος του ΟΧΙ.

Στα Γιάννινα το κλίμα ήταν τεταμένο από νωρίς. Ομάδες φοιτητών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων είχαν συγκεντρωθεί πέριξ του κτιρίου της Περιφέρειας Ηπείρου, αποδοκιμάζοντας με κάθε ευκαιρία τους επισήμους.

Οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας και Θανάσης Οικονόμου, δεν έμειναν στην εξέδρα των επισήμων για να παρακολουθήσουν την παρέλαση, ενώ ο Υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης αποδοκιμάζονταν συνεχώς.

Οι μαθητές των περισσοτέρων σχολείων που παρέλασαν, φτάνοντας μπροστά στους επισήμους, έστρεψαν το κεφάλι τους προς την αντίθετη πλευρά, ενώ τα αγόρια ενός λυκείου, μπροστά στην εξέδρα των επισήμων, περπάτησαν με βήμα χιτλερικό!

Με τη λήξη της παρέλασης, μόνο ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος πήγε στην εξέδρα των αναπήρων πολέμου για να τους χαιρετίσει, ενώ οι υπόλοιποι, τρέχοντας σχεδόν και περικυκλωμένοι από δυνάμεις της αστυνομίας, κατευθύνθηκαν εντός του κτιρίου της Περιφέρειας, για να φύγουν μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα από την πίσω πόρτα.

Μπροστά στην Περιφέρεια αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ένα πλήθος κόσμου, με πανό, πλακάτ συγκεντρώθηκε φωνάζοντας συνθήματα αποδοκιμασίας.

Η ένταση αυτή διήρκησε μισή ώρα περίπου και στη συνέχεια το πλήθος διαλύθηκε.

Επεισόδια συνόδευσαν την παρέλαση και στην Άρτα. Οι επίσημοι υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν από την εξέδρα, κάτω από τις σφοδρές αποδοκιμασίες και την βροχή αυγών. Ο τοπικός βουλευτής Δημήτρης Τσιρώνης, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και άλλοι, δεν κατάφεραν να σταθούν παρά μόνο λίγα λεπτά.

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου ήταν αυτή την φορά εντελώς διαφορετικός!

2011-10-28

epiruspost.gr