Τέσσερις επιτυχείς μεταμοσχεύσεις έως σήμερα στο Πανεπ. Νοσοκομείο

Ύψιστη μορφή κοινωνικής προσφοράς και αλτρουισμού αποτελεί η δωρεά οργάνων στις μέρες μας. Μία απόφαση και πράξη γενναία, από πλευράς τόσο του δότη όσο και των δικών του ανθρώπων, η οποία γίνεται αιτία να σωθούν κάθε χρόνο δεκάδες ζωές και στην χώρα μας.
Πέρα όμως από την διάθεση κάποιου να προσφέρει τα όργανά του την ύστατη στιγμή, απαιτείται η ύπαρξη και του κατάλληλου μηχανισμού σ’ ένα νοσοκομείο, ώστε να αξιοποιηθούν αυτά καταλλήλως και να κερδίσει το στοίχημα με τη ζωή ένας άλλος άνθρωπος.

Από αυτή την άποψη τα Γιάννινα είναι ευνοημένα, καθώς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ιδρύθηκε, ύστερα από μεγάλες προσπάθειες και λειτουργεί από τις αρχές του χρόνου Μονάδα Μεταμοσχεύσεων, στελεχωμένη μάλιστα από μία αξιόλογη επιστημονική ομάδα, που ήδη έχει διεξάγει επιτυχείς μεταμοσχεύσεις.

Χθες το πρωί, με αφορμή την εορτή των Αγίων Αναργύρων, προστατών της Μεταμόσχευσης οι γιατροί μέλη της συγκεκριμένης ομάδας έδωσαν συνέντευξη τύπου, παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία και δίνοντας ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το θέμα των Μεταμοσχεύσεων, τόσο στην πόλη μας όσο και γενικότερα.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ
Περίπου 50.000 Ευρωπαίοι βρίσκονται σήμερα σε λίστες αναμονής, περιμένοντας να βρεθεί το κατάλληλο για την περίπτωσή τους «συμπαγές όργανο», ώστε να σωθεί η ζωή τους, ανέφερε χθες ο κ. Κώστας Σιαμόπουλος, καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας και μέλος της επιστημονικής ομάδας στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Πανεπ/κού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Όπως είπε ωστόσο, ελάχιστοι από αυτούς βρίσκουν μόσχευμα και κάθε μέρα περίπου 12 ασθενείς πεθαίνουν, αφού δεν καταφέρνουν τελικά να υποβληθούν σε μεταμόσχευση. Σήμερα, οι νεφροπαθείς που είναι σε λίστα αναμονής στη χώρα μας ξεπερνούν τους 1.200, σημείωσε ο Καθηγητής, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.

ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Τέσσερις επιτυχείς μεταμοσχεύσεις έχει πραγματοποιήσει η Μονάδα του Πανεπ/κού Νοσοκομείου Ιωαννίνων από τις αρχές της χρονιάς, οπότε και ιδρύθηκε, όπως ανέφερε με την σειρά του ο κ. Μιχάλης Μήτσης, επίκ. καθηγητής Χειρουργικής – Μεταμόσχευσης. Ο κ. Μήτσης δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι πέρα από το μεταμοσχευτικό έργο, η ομάδα που εργάζεται στον συγκεκριμένο τομέα, επιδιώκει επίσης να κάνει γνωστή στον κόσμο την ανάγκη της δωρεάς οργάνων, καθώς, όπως ανέφερε, αυτή είναι ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες στην όλη διαδικασία. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο νέο νόμο για την δωρεά οργάνων, που θα τεθεί σύντομα σε ισχύ και καθορίζει θέματα συναίνεσης ασθενών και συγγενών, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το κατά πόσον αυτός θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΗΠΑΡ…
Καλύτερα είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, τα οποία επιτυγχάνονται όταν η μεταμόσχευση γίνεται με όργανα ζωντανού δότη,  υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Γκλατζούνης, επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής – Μεταμόσχευσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ο κ. Γκλατζούνης πρόσθεσε ακόμη ότι εκτός από τις μεταμοσχεύσεις νεφρών, φιλοδοξία της επιστημονικής ομάδας σε δεύτερο στάδιο είναι να πραγματοποιήσει στα Γιάννινα και μεταμοσχεύσεις ήπατος.

ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Δύσκολη είναι η διαδικασία προσέγγισης συγγενών ενός ασθενή που δεν έχει ελπίδα να επιζήσει, όμως μπορεί να γίνει δωρητής οργάνων. Κι αυτό γιατί η ψυχολογική τους κατάσταση δεν βοηθάει στο να πάρουν τέτοιου είδους κρίσιμες αποφάσεις. Σ’ αυτήν ακριβώς τη διαδικασία αναφέρθηκε η νοσηλεύτρια κ. Ειρήνη Τζαλαβρά, η οποία εργάζεται ως συντονίστρια στη Μονάδα Μεταμόσχευσης του Π.Π.Γ.Ν.Ι..
Τέλος, η κ. Εύα Ντουνούση, λέκτορας Νεφρολογίας – Μεταμοσχεύσεων αναφέρθηκε στο Προμεταμοσχευτικό Ιατρείο που λειτουργεί στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ελέγχοντας τους ασθενείς που περιμένουν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι την επιστημονική ομάδα της Μονάδας Μεταμόσχευσης στα Γιάννινα συμπληρώνουν οι καθηγητές κ.κ. Φατούρος, Χαρίσης και Μ. Παππάς. Η δραστηριότητα της Μονάδας οφείλεται φυσικά και στη μέχρι τώρα άριστη συνεργασία της με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα άλλα Νεφρολογικά Τμήματα των Νοσοκομείων της περιοχής μας.

proinoslogos.gr

2011-11-03