Συνεχής η δραστηριότητα του ΔΗΠΕΘΙ

Από τις αρχές του χρόνου, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σε πείσμα των καιρών, προχωράει με μια συνεχόμενη θεατρική δραστηριότητα προς όφελος της πόλης και της Ηπείρου γενικότερα. Βαδίζοντας το δρόμο της ποιοτικής δράσης και της κοινωνικής προσφοράς το ηπειρωτικό Θέατρο ξεκίνησε στις αρχές της χρονιάς με το «Μήνα θεάτρου στο δημοτικό θέατρο», όπου 4 θίασοι έδωσαν 7 παραστάσεις που παρακολούθησαν 400 θεατές.

Συνέχισε τις δραστηριότητές του την άνοιξη με την Πειραματική του Σκηνή και τη «Σιωπή» με 9 παραστάσεις συγκεντρώνοντας 320 θεατές. Τη θερινή περίοδο τα «Μάγια της πεταλούδας» του Λόρκα περιόδευσαν, κυρίως στην Ήπειρο, αλλά και σε άλλα μέρη δίνοντας 37 παραστάσεις στις οποίες προσήλθαν περισσότεροι από 10.000 θεατές, ενώ η παράσταση που δόθηκε στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ δημιούργησε ρεκόρ εισιτηρίων της τελευταίας τουλάχιστον δεκαπενταετίας. Πριν προλάβει καλά – καλά να τελειώσει η θερινή περιοδεία του ΔΗΠΕΘΙ ξεκίνησε η «Φθινοπωρινή αυλαία στο δημοτικό θέατρο» με τη συμμετοχή 4 θιάσων οι οποίοι δίνοντας 12 παραστάσεις έφεραν στην αίθουσα του θεάτρου 900 θεατές. Με το καταλάγιασμα και αυτού του φεστιβάλ βρισκόμαστε στην αρχή των νέων δραστηριοτήτων της Δημοτικής Σκηνής που ξεκινούν από αύριο (σήμερα) Πέμπτη 3 Νοεμβρίου.

Νεανική - Παιδική Σκηνή ΔΗΠΕΘΙ: κάλεσμα στα σχολεία

Η «Σολομώντεια Λύση» του Γιάννη Καλατζόπουλου, είναι ένα έργο για παιδιά, νέους και ευαίσθητους μεγάλους, βασισμένο στο κινέζικο έργο του 13ου μ. Χ. αιώνα «Ο κύκλος με την Κιμωλία», απ` όπου εμπνεύστηκε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του. Πρόκειται για μια αλληγορία με θέμα την αγάπη, στηριγμένη στον πανάρχαιο μύθο, που μας είναι γνωστός και από την Παλαιά Διαθήκη. Το έργο είναι γραμμένο με τη μορφή λαϊκού μιούζικαλ. Με την εξαιρετική μουσική και τραγούδια του Δημήτρη Λέκκα, με χορό και με την συμμετοχή των παιδιών, καλλιεργούνται με ευχάριστο τρόπο αξίες όπως η αυταπάρνηση, η αλληλοβοήθεια, η αγάπη και η συλλογικότητα. Αξίες που πιστεύουμε πως είναι τα μόνα αντίδοτα σε έναν κόσμο βίας, ατομισμού, και λατρείας του κέρδους.

Συντελεστές της παράστασης είναι: Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος, Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Μουσική: Δημήτρης Λέκκας, Φωτισμοί: Παντελής Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Νέτης.

Τους είκοσι (20) ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Βασιλική Αλεξοπούλου, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Στάθης Κόκκορης, Μιχάλης Μπίζιος, Άρης Τσαμπαλίκας, Αθηνά Τσικνιά.

Σύνθεση αφίσας: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Κατασκευή – ζωγραφική σκηνικού: Θανάσης Τζάτσος, Κατασκευή κοστουμιών: Αναστασία Καμπέρη, Φροντιστήριο: Ανδρέας Πανταζής, Μουσική διδασκαλία: Μαριέτα Θεοτικού, Οργάνωση παραστάσεων: Γιώργος Καταγής.

Οι παραστάσεις θα δίνονται στο Πνευματικό Κέντρο (αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας») από 3/11 κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη ώρα 10.15` π.μ., καθώς και και κάθε Τετάρτη και Παρασκευή ώρες 09.15` π.μ. η πρώτη και 11.15` π.μ. η δεύτερη, προκειμένου να τις παρακολουθήσουν μαθητές από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια της Ηπείρου και Λευκάδας. Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων βρισκόμενο στον 29ο χρόνο της λειτουργίας του πλέον, καλεί όλα αυτά τα σχολεία να προγραμματίσουν έγκαιρα την παρακολούθηση της παράστασης, ώστε να διευκολυνθεί ο ομαλός προγραμματισμός δεκάδων μονάδων και χιλιάδων μαθητών. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 26 510 25 670 και 26 510 73 233 κάθε Δευτέρα-Παρασκευή, ώρες: 09.00` - 14.00`.

Κεντρική Σκηνή: «Ο μικρός Έγιολφ» του Ερρίκου Ίψεν

Με το έργο του μεγάλου Νορβηγού συγγραφέα Ερρίκου Ίψεν «Ο μικρός Έγιολφ» από την Κεντρική του Σκηνή θα συνεχίσει την τρέχουσα θεατρική περίοδο 2011-12 τις δραστηριότητές του το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Οι πρόβες του έργου θα ξεκινήσουν στα μέσα Νοεμβρίου και αυτό θα ανέβει μετά τη λήξη των παραστάσεων της Νεανικής – Παιδικής Σκηνής και συγκεκριμένα το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Οι παραστάσεις του έργου θα δοθούν στο θέατρο «Καμπέρειο». Συντελεστές της παράστασης είναι: Μετάφραση-δραματουργική επεξεργασία: Νίκος Φλέσσας, Σκηνοθεσία: Νίκος Καμόντος, Σκηνογραφία: Λίνα Μότσιου, Μουσική: Νίκος Βελιώτης, Φωτισμοί: Λίνος Μεϊτάνης. Ηθοποιοί: Ξανθή Γεωργίου, Στάθης Κόκκορης, Ρηνιώ Κυριαζή, Μιχάλης Μπίζιος, Άρης Τσαμπαλίκας.

Νέα Σκηνή: επαναδραστηριοποίηση

Επαναδραστηριοποιείται μετά από δώδεκα χρόνια η Νέα Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Με το τέλος των παραστάσεων της Κεντρικής Σκηνής του Θεάτρου θα ανέβει από τη Νέα Σκηνή του ΔΗΠΕΘΙ το θεατροποιημένο από την Ελένη Ζιώγα έργο του πατέρα της, θεατρικού συγγραφέα και Συρρακιώτη στην καταγωγή, Βασίλη Ζιώγα «Όπως τα κούρντισες Θεέ μου...». Στο κείμενο του έργου παρουσιάζονται ντοκουμέντα για τα Γιάννινα από το 1914 και μέχρι την γερμανική κατοχή, μεταφέρονται γλαφυρά εικόνες από τη ζωή στην πόλη λίγο μετά την αποχώρηση των Τούρκων στις αρχές του 20ου αιώνα και άλλες, όπως οι θηριωδίες των ναζιστών στη διάρκεια της κατοχής. κ.α. Οι παραστάσεις του έργου υπολογίζονται να ξεκινήσουν στα μέσα Μαρτίου.

2011-11-07

epiruspost.gr