Αίτηση στο άρθρο 99 από τον Πτηνοτροφικό Άρτας

Σοκ σε εργαζόμενους, πιστωτές και πτηνοτρόφους προκάλεσε η είδηση ότι ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας, κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, που πρακτικά σημαίνει ότι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ηπείρου, βρίσκεται ένα βήμα πριν την πτώχευση.

Όταν μία επιχείρηση ζητά υπαγωγή στο άρθρο 99 πρακτικά σημαίνει ότι ζητά να τεθεί «στην διαδικασία εξυγίανσης, η οποία εισάγεται με τον υπ` αριθμ. 4013/2011 Νόμο, ο οποίος τροποποίησε τα αρθρ. 99 επ. Ν. 3588/2007, μπορεί να υπαχθεί κάθε οφειλέτης, που σε περίπτωση πτώχευσης θα είχε πτωχευτική ικανότητα κατά το αρθρ. 2 παρ. 1 ΠτΚ, δηλαδή φυσικό ή νομικό πρόσωπο, έμπορος ή ένωση προσώπων με νομική προσωπικότητα που επιδιώκει οικονομικό σκοπό (αρθρ. 99 παρ. 1 ΠτΚ) με κέντρο των κύριων συμφερόντων του στην Ελλάδα».

Η προσφυγή του Πτηνοτροφικού στο άρθρο 99 προκαλεί ήδη αντιδράσεις από τους πιστωτές, που προσπαθούν να διασφαλίσουν τις οφειλές του Συνεταιρισμού προς τις επιχειρήσεις τους, ενώ αβέβαιο είναι το καθεστώς για τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους που σύμφωνα με το άρθρο 99 αντιμετωπίζονται κι αυτοί ως «πιστωτές».

Ουσιαστικά ο Πτηνοτροφικός, βρίσκεται ήδη σε καθεστώς «στάσης πληρωμών», ενώ η περιβόητη εξυγίανση, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια συγκεκαλυμμένη διαδικασία πτώχευσης, εάν ληφθούν υπ` όψιν οι περιπτώσεις και άλλων μεγαλοεπιχειρήσεων που υπήχθησαν στο άρθρο 99 που ουσιαστικά πρόκειται περί μιας προ-πτωχευτικής διαδικασίας.

2011-12-06

epiruspost.gr