Πρόστιμο του ΕΦΕΤ και στη Δωδώνη!

Πρόστιμα για σειρά παραβάσεων συνολικού ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις ύστερα από υπόδειξη του ΕΦΕΤ. Εντύπωση προκαλεί ότι ανάμεσα στις επιχειρήσεις όπου καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο, περιλαμβάνεται η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Μάλιστα το πρόστιμο αυτό, για ένα προϊόν που δεν αποτελεί το κύριο έρχεται σε μία χρονική στιγμή όπου οι συζητήσεις για την ιδιωτικοποίηση της μονάδας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Κι αυτό γιατί η Δωδώνη περιέχεται σε έναν μεγάλο κατάλογο επιχειρήσεων όπου βεβαιώθηκαν παραβάσεις, επειδή στο γαλοτύρι βρέθηκαν ίχνη αγελαδινού γάλακτος. Σαφώς η απάντηση της επιχείρησης θα πρέπει να είναι άμεση προκειμένου να υπερασπιστεί το όνομά της στην αγορά, την φήμη της αλλά και την ποιότητα των προιόντων της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ τα πρόστιμα επιβλήθηκαν σε βάρος διαφόρων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης τροφίμων σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, όπως βιομηχανίες, βιοτεχνίες επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων, εργαστήρια παρασκευής τροφίμων, εμφιαλωτήρια, ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης, αναψυκτήρια, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, τυροκομεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία κλπ, μετά από ελέγχους κλιμακίων των Περιφερειακών Διευθύνσεων του Ε.Φ.Ε.Τ. Κατά τις επιτόπιες αυτοψίες τους, τα κλιμάκια του Ε.Φ.Ε.Τ. κατέγραψαν παραβάσεις που αφορούσαν μεταξύ άλλων κατά περίπτωση : παραπλάνηση του καταναλωτή, κατοχή και διάθεση μη ασφαλών – ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων, κατοχή και διάθεση μη κανονικών τροφίμων, κατοχή και διάθεση νοθευμένων τροφίμων, κατοχή και διάθεση τροφίμων μη συμμορφούμενων στις προδιαγραφές της νομοθεσίας περί καταλληλότητας και κανονικότητας, έλλειψη άδειας λειτουργίας ή τροποποίηση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού, έλλειψη βιβλιαρίων υγείας, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

Οι επιχειρήσεις της Ηπείρου που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι οι ακόλουθες:

Πρόστιμο € 5.000 στην ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝEΤAIΡΙΣΜΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, για μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για κρέας, συνολικού βάρους 22 κιλών, που είχε διατηρηθεί κάτω από συνθήκες που δεν πληρούσαν τις διατάξεις της νομοθεσίας και στερούνταν υγειονομικών επισημάνσεων και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

Πρόστιμο € 5.000 στην αγροτική βιομηχανία γάλακτος Ηπείρου «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε». για κατοχή μη κανονικών τροφίμων.

Δείγμα του προϊόντος «γαλοτύρι», Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, βρέθηκε μη κανονικό λόγω παρουσίας καζεϊνών αγελαδινού γάλακτος

Πρόστιμο € 2.000 στο ξενοδοχείο PREVEZA BEACH - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Α.Ε. στο Κανάλι, για έλλειψη αδειών λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Πρόστιμο € 5.000 στο τυροκομείο ΑΦΟΙ ΠΑΠΠΑ Ο.Ε. στο 4ο χλμ Φιλιππιάδας – Ιωαννίνων για ουσιώδεις αποκλίσεις της νομοθεσίας στον εξοπλισμό και την υποδομή.

Πρόστιμο € 6.000 στο τυροκομείο ΤΣΙΑΒΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ στο Νικολίτσι Πρέβεζας για ουσιώδεις αποκλίσεις της νομοθεσίας στον εξοπλισμό και την υποδομή, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και εφαρμογής συστημάτων αυτοελέγχου.

Πρόστιμο € 5.000 στο τυροκομείο ΜΕΤΣΟΒΟ Α.Ε στο Δροσοχώρι Ιωαννίνων, για μη ασφαλή - επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα. Πρόκειται για σκληρό τυρί με την ονομασία «βλαχοτύρι», συνολικού βάρους περίπου 238 κιλών, στο οποίο ανιχνεύτηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός listeria monocytogenes.

Πρόστιμο € 2.000 στο ζαχαροπλαστείο ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΖΩΗ στη Σπ. Λιβαδά 23 Πάργα για ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

Πρόστιμο € 4.000 στο αναψυκτήριο Α. & Μ. ΜΑΡΚΟΥ Ο.Ε. στην Ιωαννίνων 88, Ιωάννινα, για μη ασφαλή τρόφιμα - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Πρόκειται για κρέας, προϊόντα ζύμης, πίτσες και σάλτσα, συνολικού βάρους περίπου 47 κιλών, που στερούνταν υγειονομικών επισημάνσεων, εμφάνιζαν υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας και είχαν συντηρηθεί κάτω από συνθήκες που δεν πληρούσαν τις διατάξεις της νομοθεσίας.

2012-01-24

epiruspost.gr