Παρέλαση με τα ΜΑΤ!

- Επεισόδια, αποδοκιμασίες κι ένταση την ημέρα της απελευθέρωσης

Η ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας, τα επεισόδια, οι πέντε προσαγωγές και η ένταση ήταν τα στοιχεία που σημάδεψαν την 99η επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Το κλίμα βαρύ, ο κόσμος μουδιασμένος, η πλατεία των Ιωαννίνων είχε εκκενωθεί από την Αστυνομία σε απόσταση μεγάλη προς αποφυγή επεισοδίων...

Διμοιρίες των ΜΑΤ ανεπτυγμένες μαζικά στο χώρο της Ακαδημίας, εκεί όπου είχαν συγκεντρωθεί οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων για να ξεκινήσουν την παρέλαση.

Στόχος να παρεμποδίσουν την ομάδα κτηνοτρόφων και εργαζομένων της Δωδώνης που ήθελαν να μοιράσουν γάλα στα παιδιά.

Η μέρα δεν θύμιζε σε τίποτα γιορτή.

Οι εικόνες αντιφατικές.

Οι ασπίδες των ΜΑΤ σηκωμένες. Πανό, πλακάτ και συνθήματα. Και ανάμεσα παιδιά έντεκα και δώδεκα χρονών που έψαχναν το βήμα....

Ορισμένοι δάσκαλοι βρήκαν το κουράγιο και μαζί με τους μαθητές τους αποχώρησαν.

Άλλοι μαθητές πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων αποδοκιμάζοντάς τους. Αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Κάποια στιγμή μία ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να πλησιάσει την εξέδρα από την πίσω πλευρά. Η επέμβαση των ΜΑΤ ήταν άμεση και ακολούθησαν προσαγωγές.

Σε όλη τη διάρκεια της παρέλασης και σε μικρή απόσταση από το χώρο των επισήμων, στην Ακαδημία, η κατάσταση ήταν τεταμένη. Μία διμοιρία των ΜΑΤ είχε αναπτυχθεί γύρω από το φορτηγάκι όπου ήταν φορτωμένα τα πακέτα με το γάλα Δωδώνης.

Οι αψιμαχίες με τους παραγωγούς δεν έλειψαν και αρκετές φορές βγήκαν τα γκλομπς και οι ασπίδες.

Αρκετή ώρα μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης επετράπη στους συγκεντρωμένους να κάνουν πορεία, η οποία κατέληξε έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο με αίτημα πια την απελευθέρωση των ατόμων που είχαν προσαχθεί. Στη μία και μισή το μεσημέρι περίπου αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι και η πορεία διαλύθηκε....

Οι εντυπώσεις που έμειναν στην κοινή γνώμη ήταν οι χειρότερες και οι εικόνες από τους δρόμους με τους παρατεταγμένους αστυνομικούς δεν ταίριαζαν σε μια πόλη που γιόρταζε την Επέτειο της Απελευθέρωσης.

2012-02-21

epiruspost.gr