Παρέλαση επεισοδίων στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων

Η ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας, τα επεισόδια, οι πέντε προσαγωγές και η ένταση ήταν τα στοιχεία που σημάδεψαν την 99η επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Το κλίμα βαρύ, ο κόσμος μουδιασμένος, η πλατεία των Ιωαννίνων είχε εκκενωθεί από την Αστυνομία σε απόσταση μεγάλη προς αποφυγή επεισοδίων...

Διμοιρίες των ΜΑΤ ανεπτυγμένες μαζικά στο χώρο της Ακαδημίας, εκεί όπου είχαν συγκεντρωθεί οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων για να ξεκινήσουν την παρέλαση.

Στόχος να παρεμποδίσουν την ομάδα κτηνοτρόφων και εργαζομένων της Δωδώνης που ήθελαν να μοιράσουν γάλα στα παιδιά.

Η μέρα δεν θύμιζε σε τίποτα γιορτή.

Οι εικόνες αντιφατικές.

Οι ασπίδες των ΜΑΤ σηκωμένες. Πανό, πλακάτ και συνθήματα. Και ανάμεσα παιδιά έντεκα και δώδεκα χρονών που έψαχναν το βήμα....

Ορισμένοι δάσκαλοι βρήκαν το κουράγιο και μαζί με τους μαθητές τους αποχώρησαν.

Άλλοι μαθητές πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων αποδοκιμάζοντάς τους. Αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Κάποια στιγμή μία ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να πλησιάσει την εξέδρα από την πίσω πλευρά. Η επέμβαση των ΜΑΤ ήταν άμεση και ακολούθησαν προσαγωγές.

Σε όλη τη διάρκεια της παρέλασης και σε μικρή απόσταση από το χώρο των επισήμων, στην Ακαδημία, η κατάσταση ήταν τεταμένη. Μία διμοιρία των ΜΑΤ είχε αναπτυχθεί γύρω από το φορτηγάκι όπου ήταν φορτωμένα τα πακέτα με το γάλα Δωδώνης.

Οι αψιμαχίες με τους παραγωγούς δεν έλειψαν και αρκετές φορές βγήκαν τα γκλομπς και οι ασπίδες.

Αρκετή ώρα μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης επετράπη στους συγκεντρωμένους να κάνουν πορεία, η οποία κατέληξε έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο με αίτημα πια την απελευθέρωση των ατόμων που είχαν προσαχθεί. Στη μία και μισή το μεσημέρι περίπου αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι και η πορεία διαλύθηκε....

Οι εντυπώσεις που έμειναν στην κοινή γνώμη ήταν οι χειρότερες και οι εικόνες από τους δρόμους με τους παρατεταγμένους αστυνομικούς δεν ταίριαζαν σε μια πόλη που γιόρταζε την Επέτειο της Απελευθέρωσης.

Με εντολή εκπαιδευτικών

Έκθετοι στην κοινή γνώμη είναι οι εκπαιδευτικοί και συγκεκριμένα οι καθηγητές φυσικής αγωγής που έδωσαν στους μαθητές τους το πρόσταγμα «κλίνατε επ΄αριστερά» την ώρα που διέρχονταν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.

Σε δύο περιπτώσεις οι μαθητές έστρεψαν στο κεφάλι τους, ένα σχολείο μούντζωσε στην εξέδρα των επισήμων και σε μία άλλη περίπτωση ακούστηκαν ύβρεις.

Όλα αυτά στην επέτειο απελευθέρωσης της πόλης. Εικόνες που δεν τιμούν τον εκπαιδευτικό κόσμο και κυρίως δεν αρμόζουν σε ότι σηματοδοτεί η μέρα.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Με αφορμή όσα διαδραματίστηκαν στην παρέλαση για τον εορτασμό της 99η Επετείου της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Τιμούμε όσους θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι για την ελευθερία.

Το ίδιο ακριβώς νόημα έχει και η συμμετοχή των μαθητών στην παρέλαση.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που διέρχεται η πατρίδα μας. Θεωρούμε όμως ότι οι ύβρεις στη διάρκεια της παρέλασης προσβάλλουν πρώτα την ιστορία μας και στη συνέχεια τη νέα γενιά η οποία έχει ύψιστο καθήκον να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Η παρουσία μας στην εξέδρα των επισήμων έχει διπλό νόημα.

Να τιμήσει όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία του τόπου. Και συνάμα να τιμήσει τη νέα γενιά, την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Οι διαμαρτυρίες και οι ύβρεις την ώρα της παρέλασης δεν αποτελούν μορφή αγώνα. Αποτελούν προσβολή στην ελευθερία, στη δημοκρατία και στις αξίες που γέννησε η Ελλάδα».

2012-02-22

epiruspost.gr