Συσκέψεις για την ανάπτυξη του τουρισμού

Δύο (!) συσκέψεις χθες  στα Γιάννινα, υπό τον Γ.Γ. του ΕΟΤ
Ενιαία να είναι η στρατηγική για την ανάπτυξη  του τουρισμού μας
Η Περιφέρεια Ηπείρου να έχει τον συντονισμό…
Κανονικά φέτος το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού…


• Το ότι ο Τουρισμός στην Ήπειρο αποτελεί ένα δυνατό «χαρτί» που, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να δώσει ώθηση και σημαντική «ανάσα» στην περιοχή μας, έχει πολλές φορές επισημανθεί από τις στήλες του «Π.Λ.». Το παρήγορο είναι ότι και οι τοπικοί φορείς πλέον το έχουν συνειδητοποιήσει  και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάδειξη και προβολή της Ηπείρου, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
Σ’ αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Γ. Κολέτσου σε Γιάννινα, Ζαγόρι και Μέτσοβο, όπου πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τους φορείς των Νομών της Ηπείρου.
Κι ενώ οι αυτοδιοικητικοί της Ηπείρου συχνά τονίζουν ότι  ακολουθούν ενιαία στρατηγική προβολής της περιοχής μας, ωστόσο χθες πραγματοποιήθηκαν δυο ξεχωριστές συσκέψεις στα Γιάννινα (μια στο Δήμο και μια στην Περιφέρεια), ενώ θα έπρεπε να γίνει μια πανηπειρωτική. Τότε ο διάλογος θα ήταν πιο γόνιμος και οι αποφάσεις ενιαίες.
Πάντως χθες ο κ. Κολέτσος έδωσε και μια καλή είδηση, που αφορά χιλιάδες πολίτες, αλλά και μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.  Ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός θα υλοποιήσει κανονικά το 2012 το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.

Στην Περιφέρεια
Στην τοποθέτησή του στην σύσκεψη της Περιφέρειας Ηπείρου ο Γεν. Γραμματέας του ΕΟΤ έκανε λόγο για αναγκαιότητα συντονισμού, ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  «Απαιτείται ενιαία στρατηγική, ενιαίος φορέας, με ομπρέλα την Περιφέρεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κολέτσος, μια πρόταση που από καιρό έχει κάνει και ο «Π.Λ.» στα διάφορα σχετικά δημοσιεύματά του.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στην αναζήτηση νέων τουριστικών αγορών, ενώ έθεσε ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων της Ηπείρου. Εστίασε στην κατάργηση της Εργατικής Εστίας, η οποία όπως είπε «εκτός των άλλων, θα οδηγήσει σε κατάρρευση δεκάδες τουριστικές μονάδες της Ηπείρου και θα προκαλέσει νέο κύμα ανέργων».
Εξάλλου, επί τάπητος έθεσε και το υψηλό κόστος θέρμανσης των τουριστικών μονάδων της Ηπείρου και ιδιαίτερα αυτών που δραστηριοποιούνται σε ορεινές περιοχές. «Πρέπει σε πρώτο στάδιο να ληφθούν μέτρα μείωσης του λειτουργικού κόστους και τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Καχριμάνης  ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει η Περιφερειακή Αρχή για την προσέλκυση μαθητικών εκδρομών, για περιβαλλοντική εκπαίδευση από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Επίσης συμπλήρωσε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν και για προσέλκυση εκδρομών από ΚΑΠΗ, άλλους συλλογικούς φορείς, αλλά και τη διοργάνωση συνεδρίων, για τα οποία ζήτησε και τη συμβολή του Ε.Ο.Τ.
Στη σύσκεψη παρέστησαν και τοποθετήθηκαν οι βουλευτές Μιχάλης Παντούλας, Θανάσης Οικονόμου και εκπρόσωποι φορέων του τουριστικού κλάδου από τους Νομούς της Ηπείρου.

Στο Δήμο
Ξεχωριστή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες νωρίτερα και στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, στην οποία μετείχαν  εκπρόσωποι των Δήμων του Νομού, της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου, της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, του Σωματείου Ξενοδόχων και των Τουριστικών Γραφείων και ο βουλευτής του Νομού Θανάσης Οικονόμου.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλ. Φίλιος κατέθεσε πλήρες υπόμνημα στον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ το οποίο συντάχθηκε ύστερα από ομάδα εργασίας στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των οκτώ Δήμων του Νομού, εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων και του Επιμελητηρίου.
Στην εισήγησή του ο κ. Φίλιος επικέντρωσε σε τρία βασικά σημεία:
•    Στην ανάγκη καλύτερης και στοχευμένης προβολής της περιοχής
•    Στην επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων στο αεροδρόμιο και της τοποθέτησης συστήματος τυφλής προσγείωσης
•    Στην παραχώρηση κατά χρήση της έκτασης του Πάρκου Λιθαρίτσια ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο ανάπλασης.
Με συγκεκριμένο πλάνο
«Εμείς θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας της περιοχής. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα όραμα, θέλουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο και αυτό θα προωθήσουμε», σημείωσε ο κ. Κολέτσος, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανάφερε ότι τα μηνύματα για την φετινή τουριστική περίοδο είναι αρνητικά, ειδικά από τις αγορές της Γερμανίας και της Αγγλίας, αλλά οι απώλειες μπορούν να εξισορροπηθούν από το Ισραήλ και τη Ρωσία όπου καταγράφεται σημαντική άνοδος.

Ο Θ. Οικονόμου
Για ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού έκανε λόγο και ο βουλευτής Ιωαννίνων Θ. Οικονόμου. «Ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός κλάδος για την ανάπτυξη της περιοχής. Πρέπει να εμπεδώσουμε την ανάγκη σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να γίνουμε ελκυστικότεροι. Ο ΕΟΤ θα μας βοηθήσει και σίγουρα μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

proinoslogos.gr