Τα… ανταποδοτικά οφέλη δεν πείθουν τις τοπικές κοινωνίες στην Ήπειρο

 Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τα Κέντρα λαθρομεταναστών

Κ. ΚΑΨΑΛΗΣ (δήμαρχος Πωγωνίου): Αποκλείονται τα στρατόπεδα σε Χάνι Δελβινάκι και Καλπάκι

• Πληθαίνουν οι επιφυλάξεις των τοπικών κοινωνιών, μετά τις προχθεσινές εξαγγελίες του Υπουργού Μιχ. Χρυσοχοΐδη για δημιουργία 30 Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών σε 10 Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων τρία και στην Ήπειρο. Οι πρώτες αντιδράσεις Περιφερειαρχών και Δημάρχων που καλούνται να πείσουν τις τοπικές κοινωνίες, κάνουν λόγο για βεβιασμένες αποφάσεις και μάλιστα λίγες μόνο μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για την χρονική περίοδο που αποφάσισε η Κυβέρνηση να προωθήσει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Στην πλειοψηφία τους οι Περιφερειάρχες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχτούν έτσι αβασάνιστα στις περιοχές τους τα «στρατόπεδα» μεταναστών, αν δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Τις επιφυλάξεις του εξέφρασε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο οποίος σε χθεσινές δηλώσεις του ανέφερε ότι «αν θέλουμε να πετύχουμε, πρέπει να υπάρξει συνεργασία Α’ και Β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης με την Κεντρική Διοίκηση. Θεωρώ ότι  το  Κράτος πρέπει να προχωρήσει οργανωμένα και οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν αν έχουν κέρδη από τη λειτουργία των Κέντρων σε  θέσεις εργασίας κ.α.».

Στην Ήπειρο…
Όσον αφορά την Ήπειρο φαίνεται πως είναι δύσκολο να εξευρεθεί κατάλληλος χώρος για δημιουργία τέτοιων Κέντρων. Στις φήμες ότι εξετάζεται το στρατόπεδο στο Χάνι Δελβινάκι ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης μιλώντας χθες στον «Π.Λ.»  ήταν κατηγορηματικά αντίθετος σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα, όπως ανέφερε δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση γιατί η περιοχή στο Χάνι Δελβινάκι έχει ήδη δρομολογηθεί για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Δήμου, ενώ βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη συνοριακή πύλη της Κακαβιάς. Όσον αφορά το Καλπάκι, εκεί υπάρχει ήδη ένα ενεργό στρατόπεδο, ανέφερε ο κ. Καψάλης, ενώ και η έκτασή του δεν ενδείκνυται γι’ αυτό το σκοπό. 
Η περίπτωση ενός άλλου στρατοπέδου στη Βροσίνα, φαίνεται πως δεν έχει μεγάλες πιθανότητες, λόγω έκτασης, ενώ αυτό στον κόμβο της Φιλιππιάδας χαρακτηρίζεται ακατάλληλο γιατί βρίσκεται πάνω σε μεγάλη οδική αρτηρία.
Σύμφωνα με τον Αλ. Καχριμάνη δεν έχει τεθεί από το Υπουργείο προθεσμία στις Περιφέρειες και τους Δήμους για να προτείνουν χώρους, ωστόσο ενημερώθηκαν για τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν αυτοί, οι οποίοι πρέπει να είναι μακριά από κόμβους και παραμεθόριες περιοχές.

Δεν καταθέτουν τα όπλα
Εκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο οποίος με χθεσινές δηλώσεις του ζήτησε «η λύση του προβλήματος να ξεκινήσει από την Αττική», οι άλλοι φέρονται αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά, επικαλούμενοι ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα απαιτείται, μελέτη, διάλογος με τις κοινωνίες και όχι πρόχειρες «λύσεις». 
Μάλιστα ο Δήμος Βοΐου Κοζάνης τις επόμενες μέρες θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το θέμα της προωθούμενης δημιουργίας κέντρου κράτησης μεταναστών σε πρώην στρατόπεδο κοντά στον οικισμό της Νεάπολης.

Δέλεαρ τα ανταποδοτικά οφέλη…
Παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης στην προσπάθειά του να κάμψει τις όποιες διαφωνίες των τοπικών κοινωνιών στάθηκε στα ανταποδοτικά οφέλη, δεν φαίνεται πως οι τοπικές κοινωνίες θα… τσιμπήσουν εύκολα σ’ αυτό το δέλεαρ. Ο ίδιος αντί να δώσει έμφαση στο φιλανθρωπικό κομμάτι και να πείσει για ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης στο καυτό θέμα των ανεξέλεγκτα παράνομων μεταναστών, στάθηκε κυρίως στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στους αυστηρούς κανόνες φύλαξης. 
Ακόμη, πολλοί λένε πως έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα, καθώς υπολογίζεται πως περισσότεροι από 100.000 περνούν κάθε χρόνο παράνομα τα σύνορα προς Ελλάδα, αλλά ελάχιστοι καταφέρνουν να βρεθούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Όσοι λαθρομετανάστες φτάνουν στην περιοχή μας με το όνειρο να τρυπώσουν σε κάποιο καράβι στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ελάχιστοι το καταφέρνουν και οι άλλοι μετά περιτριγυρίζουν ρακένδυτοι στις πόλεις της Ηπείρου.

Ημίμετρο…
Δεν έχουν άδικο λοιπόν όσοι πιστεύουν ότι η δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας  δεν είναι παρά ένα ημίμετρο, που δεν θα δώσει λύση, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει νέα προβλήματα, κυρίως κοινωνικής φύσεως. «Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται εν τη γενέσει του και πριν προλάβει να εξαπλωθεί», τονίζουν Αυτοδιοικητικοί στην Ήπειρο. Τέτοιου είδους κέντρα έλεγαν, θα έπρεπε να δημιουργηθούν στις πύλες εισόδου  και όχι χιλιόμετρα μακριά, διασκορπισμένα σε όλη τη χώρα. Το πρόσφατο παράδειγμα με τη φιλοξενία μεταναστών Ασιατικής καταγωγής στην Πωγωνιανή αποδεικνύει το βάσιμο αυτής της άποψης. Με κάθε μέσο έφυγαν την επομένη με προορισμό την Ηγουμενίτσα, μήπως καταφέρουν και λαθραία περάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η… δοκιμή αυτή έδειξε ότι ένα τέτοιο Κέντρο στην περιοχή μας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά, όποια φύλαξη κι αν έχει.  Πιο λογικό θα ήταν αυτά τα Κέντρα να φτιάχνονταν σε περιοχές στα ανατολικά μας σύνορα, από όπου οι παράνομοι μετανάστες θα επαναπροωθούνταν στις πατρίδες τους πιο εύκολα. 

Η ΔΗΜΑΡ
Αναφερόμενη στο θέμα η Δημοκρατική Αριστερά με χθεσινή ανακοίνωσή της κάνει λόγο για επικοινωνιακή πολιτική και όχι ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.  Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει:
• Να ενισχύει τη φύλαξη των συνόρων με την ουσιαστικότερη συνδρομή της ΕΕ.
• Να αντιμετωπίσει τα προβλήματα δημόσιας ασφάλειας, με την εφαρμογή των νόμων, ώστε να εξαλειφθούν όλα τα φαινόμενα παραβατικότητας.
• Να μην προχωρήσει στη δημιουργία στρατοπέδων μεταναστών και να φροντίσει για τη δημιουργία χώρων στέγασης πλησίον των μεγάλων πόλεων της ελληνικής περιφέρειας,  με σκοπό τον γρήγορο έλεγχο της κάθε  περίπτωσης για την χορήγηση πολιτικού ασύλου ή της επαναπροώθησής τους.
• Να επαναπροωθεί τους παράνομους μετανάστες στις χώρες προέλευσής τους.
• Να νομιμοποιήσει όλους τους μετανάστες που πληρούν τις προϋποθέσεις νομιμοποίησης.

2012-03-29

proinosalogos.gr