Μπήκε στην Εντατική και η Καρδιοχειρουργική

- Εφημερία μόνο για πέντε ημέρες το μήνα, η υγεία επιστρέφει χρόνια πίσω

Μετά την Αγγειοχειρουργική που ουσιαστικά έχει τεθεί εκτός λειτουργίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, παίρνει σειρά η Καρδιοχειρουργική Κλινική.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Διοίκηση του Νοσοκομείου αποφάσισε την εφημερία της μόνο για πέντε ημέρες του μήνα, απόφαση που δημιουργεί τεράστια προβλήματα αλλά και πολλά ερωτήματα.

Ουσιαστικά η εφημερία για πέντε μόλις ημέρες του μήνα σημαίνει κλείσιμο της Κλινικής, της μοναδικής σήμερα που εξυπηρετεί τις ανάγκες όχι μόνο στην Ήπειρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι Καρδιοχειρουργική δεν λειτουργεί ούτε στο Νοσοκομείο της Πάτρας. Έτσι όποιος ασθενής χρειαστεί περίθαλψη θα πρέπει να απευθυνθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

Στην πράξη λοιπόν η υγεία γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Σε προηγούμενες δεκαετίες που όσοι ήθελαν να βρουν την...υγειά τους έπρεπε να ταξιδέψουν πολλά χιλιόμετρα μακριά από τα Γιάννινα. Κι αυτό συμβαίνει μετά τις μεγάλες προσπάθειες των τελευταίων δύο δεκαετιών και τα τεράστια βήματα που είχαν γίνει ώστε τα Γιάννινα να μετατραπούν στην πράξη σε πρωτεύουσα της Ιατρικής.

Εντύπωση εξάλλου προκαλεί το γεγονός ότι μία τόσο σημαντική απόφαση δεν ανακοινώθηκε ώστε να γνωρίζει η κοινή γνώμη της περιοχής την πραγματικότητα και να μην αναζητεί άδικα καρδιοχειρουργό στο Πανεπιστημιακό.

Πέραν αυτών, μείζον ζήτημα αναμένεται να προκύψει και με την απόφαση αυτή καθαυτή. Με την πενθήμερη δηλαδή εφημερία ανά μήνα. Παράδειγμα: Ο καρδιοχειρουργός θα κάνει επέμβαση την ημέρα που θα εφημερεύει. Την επομένη είναι άγνωστο πως θα λειτουργεί η Κλινική και ποιος θα παρέχει ιατρική φροντίδα στον εγχειρισμένο ασθενή.

Να σημειωθεί ότι στην Καρδιοχειρουργική υπάρχει μόνο ένας χειρουργός καθώς για τον δεύτερο έχουν κατατεθεί ενστάσεις και δεν έχει αναλάβει καθήκοντα.

Έτσι μία από τις πιο νευραλγικές κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου καταδικάζεται σε κλείσιμο ουσιαστικά, γεγονός που αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την Ήπειρο και για το οποίο οφείλουν να πάρουν θέση τόσο η κραταιά Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου όσο και οι Ιατρικοί Σύλλογοι.

2012-06-05

epiruspost.gr